Tehnologia de cultivare a porumbului pentru masă verde şi fân

in Porumb by
TRIMITE PRIETENILOR

Furajul verde de porumb se foloseşte, mai ales în hrana vacilor cu lapte, fiind un component de bază în conveierul verde pentru bovine, având un grad ridicat de consumabilitate şi digestibilitate.

Prezintă avantajul că se poate cultiva eşalonat o perioadă lungă de timp (aprilie – iulie), prin semănatul direct în miriştea culturilor ce părăsesc terenul devreme.

Pentru îmbunătăţirea conţinutului de proteină se poate cultiva în amestec cu leguminoase anuale (soia, mazăre, bob).

Rotaţia

Semănatul se efectuează după culturi premergătoare care părăsesc devreme terenul (grâul, orzul, borceagurile şi rapiţa de toamnă). Se poate semăna şi după prăşitoare fertilizate cu îngrăşăminte organice.

Fertilizarea

În comparaţie cu porumbul pentru siloz, cerinţele porumbului pentru masă verde faţă de elementele fertilizante sunt mai ridicate datorită densităţii mai mari a plantelor.

În cazul fertilizării organice se recomandă aplicarea unei doze de 20-40 t / ha culturilor premergătoare, iar fertilizarea chimică se efectuează cu o doză de N60-90 P60. Îngrăşămintele cu potasiu sunt recomandate numai pe terenurile podzolice sau nisipoase, în doză de K50-70.

Lucrările solului

Dacă semănatul se face în cultură principală, pregătirea terenului se efectuează la fel ca în cazul culturii pentru boabe sau siloz.

În cultură dublă pregătirea terenului se poate face numai prin lucrări de mică adâncime, în special cu grapa cu discuri şi combinatorul.

Sămânţa şi semănatul

În cadrul porumbului pentru masă verde se folosesc hibrizi timpurii şi mijlocii, deoarece ritmul rapid de creştere al acestora face posibilă folosirea lor mai devreme. Totodată, pentru a prelungii perioada de folosire a porumbului ca masă verde se recomandă semănatul la aceeaşi epocă a 2-3 hibrizi diferiţi ca precocitate.

Semănatul în cultură principală se efectuează la aceeaşi dată ca şi porumbul pentru siloz sau boabe, iar în cultură dublă acesta se face imediat sau concomitent cu recoltarea plantei premergătoare.

Densitatea este de 400-600 mii plante / ha, distanţa între rânduri de 30-40 cm, iar norma de semănat de 80-150 kg / ha. Pe terenurile îmburuienate semănatul se realizează cu o normă de 40-60 kg / ha, la o distanţă între rânduri de 60-70 cm.

Semănatul se face la adâncimea de 6-8 cm, cu semănători universale (tip SUP) pentru rânduri apropiate şi cu semănători de tip SPC pentru rânduri distanţate.

Pentru îmbunătăţirea calităţii, porumbul pentru masă verde se poate cultiva şi în amestec cu o leguminoasă anuală, astfel:

● 50-70 kg / ha sămânţă de porumb + 45-50 kg / ha sămânţă de soia, semănat la distanţa de 30-40 cm între rânduri, când furajul se foloseşte pentru masă verde proaspătă sau pentru producerea fânului;

● 12-15 kg / ha porumb + 35-40 kg / ha soia, semănat la distanţa de 70 cm, în rânduri alternative (2-4 rânduri soia urmate de 2-4 rânduri porumb), când furajul este folosit pentru însilozare.

În condiţiile culturii în amestec, conţinutul de proteine creşte de la 7,6-8,5% la 11,8-13,5%, realizându-se un spor de proteină de 100-300 kg / ha (IACOB şi colab, 2000).

Recoltarea

Porumbul pentru masă verde se recoltează când plantele au ajuns la înălţimea de 60-70 cm, şi durează până la înspicare. Recoltarea se efectuează zilnic cu cositorile, în funcţie de necesarul de furaj verde proaspăt.

Folosirea prin păşunat, în cadrul conveierului verde, se poate face mai devreme, când plantele au înălţimea de 50 cm şi numai porţionat sau dozat cu ajutorul gardului electric.

Producţii potenţiale

În condiţiile de tehnologie corespunzătoare, producţia este de 20-30 t / ha la neirigat şi 40-50 t / ha la irigat.


TRIMITE PRIETENILOR