Rotaţia
Porumbul pentru siloz are cerinţe scăzute faţă de planta premergătoare, fiind cultivat după aceleaşi culturi ca şi în cazul porumbului pentru boabe.
În cultură succesivă se seamănă după premergătoare care părăsesc devreme terenul: cerealele de toamnă, borceagurile de toamnă, rapiţa furajeră de toamnă, cartoful timpuriu.
La rândul său, porumbul pentru siloz este o bună premergătoare pentru culturile de primăvară, iar în cazul unor hibrizi timpurii chiar şi pentru grâul de toamnă.
Fertilizarea
Realizarea unor producţii mari de biomasă furajeră la porumbul pentru siloz este condiţionată de folosirea unor doze relativ ridicate de îngrăşăminte. Astfel, pentru realizarea unei tone de porumb siloz se consumă, în medie , în jur de 3,5 kg N, 1,5 kg P, 3 kg K, 1,2 kg Ca. Aceasta face ca porumbul pentru siloz să fie considerat un mare consumator de elemente nutritive, mai ales de azot şi potasiu.
În funcţie de hibridul folosit şi condiţiile pedoclimatice dozele de îngrăşăminte chimice recomandate sunt de : N80-100 P60, iar potasiul de K70-100, pe solurile podzolice amenajate.
Deoarece la porumbul pentru siloz se seamănă, de obicei, hibrizi cu perioadă mai lungă de vegetaţie, valorificarea gunoiului de grajd devine foarte eficientă. În acest sens se aplică 20-40 t / ha, o dată cu arătura adâncă, prin încorporare sub brazdă sau la planta premergătoare.
Lucrările solului
Pregătirea solului şi a patului germinativ sunt identice ca şi în cazul porumbului pentru boabe.
Sămânţa şi semănatul
În cultură principală, porumbul pentru siloz se seamănă când în sol, la adâncimea de semănat, temperatura este de 8-100C. Aceasta coincide cu perioada 1-20 aprilie pentru zona de câmpie şi 15-30 aprilie pentru celelalte zone.
Distanţa între rânduri este de 70-80 cm, iar adâncimea de semănat de 5-6 cm pe solurile grele şi 6-8 cm pe solurile cu textură uşoară.
Densitatea plantelor este mai mare cu 20-25% faţă de porumbul pentru boabe. Astfel, în funcţie de zona de cultură, desimea de semănat este de 60-70 mii plante / ha, în condiţii de neirigare şi 80-90 mii plante / ha pe terenurile irigate.
Norma de semănat variază între 15-25 kg / ha, în funcţie de indicii de calitate ai seminţelor, zona de cultură, densitate şi hibridul folosit.
Pentru prevenirea atacului agenţilor patogeni se efectuează tratamente la sămânţă, înainte de semănat, cu aceleaşi substanţe ca în cazul porumbului pentru boabe.
În cultură principală se folosesc hibrizi tardivi şi semitardivi, cu creştere viguroasă şi potenţial mare de producţie, iar în cultură dublă şi regiunile colinare, hibrizii timpurii şi mijlocii.
Lucrările de întreţinere
Combaterea buruienilor reprezintă principala lucrare de îngrijire a porumbului. Aceasta se realizează prin 2-3 praşile mecanice cu CPU-4,2, la intervale de cca. 2 săptămâni.
Distrugerea buruienilor pe cale chimică se efectuează prin aplicarea următoarelor tipuri de erbicide:
● pentru combaterea buruienilor monocotiledonate se aplică preemergent, înainte de semănat, următoarele tipuri de erbicide . Dual 500 (3-5 l / ha), Eradicane 6 E (6-8 l / ha), Butizin 40 SC (6-8 kg / ha), Diizocab 8 CE (7-9 l / ha);
● combaterea buruienilor dicotiledonate se poate realiza cu: SDMA (1,5-2 l / ha), Sanrom 375 SC (1 l / ha).
Combaterea bolilor şi dăunătorilor se face prin evitarea monoculturii (mai mulţi ani la rând), eliminarea şi distrugerea, prin ardere a plantelor bolnave, cultivarea de hibrizi rezistenţi.
Irigarea este o măsură tehnologică importantă, deoarece aduce sporuri de producţie de 30-40%. Pentru porumbul pentru siloz se aplică 2-4 udări cu o normă de udare de 500-600 m3 / ha apă. Din punct de vedere calendaristic, perioadele critice pentru aprovizionarea cu apă sunt : 20-30 iunie şi 20-30 august.
Recoltarea şi conservarea
Momentul optim de recoltare este când boabele se găsesc în faza de lapte – ceară şi umiditatea plantelor este de 75%.
Prin întârzierea recoltării plantele îşi pierd suculenţa, scade umiditatea, plantele se tasează mai greu şi în locul fermentaţiei lactice din masa însilozată se produc fermentaţii nedorite care depreciază calitatea silozului.
Recoltarea porumbului pentru siloz se execută mecanizat, cu vindrovere, care taie, toacă şi încarcă furajul în mijloacele de transport.
Umplerea silozului se face concomitent cu tasarea puternică, pentru crearea condiţiilor optime apariţiei fermentaţiei lactice. Silozul se acoperă cu folii de material plastic pentru protejarea împotriva apei din precipitaţii. Durata perioadei de efectuare a lucrărilor de însilozare trebuie să fie cât mai scurtă (cel mult 5-7 zile)
Producţii potenţiale
În cultură principală, se pot realiza producţii de 40-50 t / ha masă verde, la neirigat şi 70-80 t / ha la irigat. În cultură dublă, se obţin producţii de 30-40 t / ha, la neirigat, şi 40-50 t / ha la irigat.