Murele un inamic al cancerului

Murele, un inamic al cancerului! Proprietăţi hipoglicemiante, limitând producţia de insulina.

in Plante medicinale by
TRIMITE PRIETENILOR

Specialiştii susţin că murele au proprietăţi hipoglicemiante, limitând producţia de insulina. Consumul de mure poate preveni unele forme de cancer, precum cel de colon şi de stomac, datorită fibrelor alimentare. De asemenea, acidul clorogenic, care se găseşte în aceste fructe, împiedica formarea substanţelor cancerigene în organism. Consumate în stare proaspătă, murele au proprietăţi depurative, laxative şi antidiareice în acelaşi timp. De asemenea, murele sunt o sursă importantă de acid folic care intervine în funcţionarea sistemului nervos. Oamenii de ştiinţă au dovedit că aceste fructe sunt la fel de benefice şi în privinţa neoplasmelor orale. În cadrul testelor de laborator, murele au redus cu 44% dezvoltarea tumorilor maligne de origine bucală.

Cancerul de colon este una dintre cauzele majore de deces.

O dietă privată de nutrienţi esenţiali este unul dintre factorii care duc la apariţia cancerului de colon.

Cercetătorii descoperă în fiecare zi numeroase legături între alimentaţie şi apariţia bolilor, în special a cancerului.

Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că o dietă care include şi câteva grame de mure pe zi duce la micşorarea riscului de cancer cu 45%. Concentraţia mare de polifenoli din aceste fructe influenţează digestia. Murele sunt benefice şi pentru prevenţia cancerelor digestive.

Murele, bogate în vitamine şi nutrienţi

Acidul clorogenic care se găseşte în aceste fructe împiedica formarea substanţelor cancerigene în organism. Consumate proaspete, murele au proprietăţi depurative, laxative şi antidiareice, în acelaşi timp. De asemenea, reprezintă o sursă importantă de acid folic, care asigura buna funcţionare a sistemului nervos. Aceste fructe sunt la fel de benefice şi în privinţa neoplasmelor orale.

Murele conţin 84% apa, vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C şi E. Sunt bogate în tanini, acid citric, zahăr, proteine, flavone, săruri minerale, calciu, magneziu, fosfor şi potasiu.

Murele reglează acţiunea melaninei (pigmentul care dă culoarea pielii), fiind utile celor cu dereglări ale acestei substanţe. Murele au şi calităţi de îmbunătăţire a acuităţii vizuale, refac integritatea cavităţii bucale şi celulele lezate ale tubului digestiv. În plus, sunt indicate persoanelor astenice cărora le sângerează des gingiile.

Murele nu sunt doar foarte gustoase, ci şi sănătoase. În plus, dacă trăieşti aproape de pădure, le poţi găsi chiar tu şi nu trebuie să plăteşti nimic pe ele. Totuşi, şi dacă locuieşti în mijlocul oraşului, merita să dai banii pe ele, căci sunt foarte bune pentru organism.

Au multă vitamina C şi alte elemente benefice, potrivit Daily Mail.

Întăresc sistemul imunitar: datorită vitaminelor, murele previn bolile cardiovasculare, creşterea peste măsură a presiunii sanguine, ajuta la absorbţia fierului şi reduc riscul anemiei.

Probleme digestive: murele sunt bogate în fibre, comparativ cu alte fructe. O porţie cât o mână are 8 grame de proteine, iar doza zilnică recomandata este de 25g. Acestea ajuta stomacul să funcţioneze cum trebuie, evitând colesterolul în exces.

Pentru vindecare: sunt bogate în tanine, care întăresc şi vindecă ţesuturile afectate, contracta vasele de sânge şi calmează eventualele sângerări. În medicină tradiţională erau folosite ca pansamente pentru răni, iar femeile însărcinate le mâncau pentru a preveni defecte din naştere ale fătului. Chiar şi acum este bine să mănânci mure când urmează să ai un copil, căci conţin acid folic, cunoscut ca vitamina B9.

Previn cancerul: murele conţin antocianine, un grup de pigmenţi cu proprietăţi antioxidante. Unele dintre ele inhiba creşterea tumorilor, având şi o chimicală numită C3G, care face parte din grupul flavonoizilor. Astfel, eşti mai la adăpost de cancerul la plămâni şi cel de piele.

Protejează ochii, datorită luteinei, care îi fereşte şi apăra de radiaţiile ultraviolete si ajută oasele, căci au magneziu, care este vital pentru o structură osoasă sănătoasă.

Promovează creşterea celulară, datorită acidului folic, care joacă un rol cheie în diviziunea şi creşterea celulelor.

Am convenit să nu spunem la nimeni că a venit toamna; aşa funcţionam mai bine şi avem senzaţia că vacanţa abia a trecut. Aşa că nici fructelor de început de toamna n-o să le spunem aşa, ci le vom cataloga ca fiind poame de vară târzie.

Indiferent cum le spunem însă, ele rămân la fel de bune pentru organism, abundând în vitamine şi minerale. În plus, enzimele conţinute sunt importante pentru digestie, coform examiner.com.

Specialiştii britanici recomanda murele ca pe adevărate izvoare de sănătate, pentru că uneori tratamentele pentru diferite afecţiuni pot fi costisitoare şi…de ce să nu profităm de produsele naturale.

Site-ul MSN oferă câteva alternative naturale din plante şi fructe la medicamentele scumpe pentru diverse maladii.

Pline de vitamine şi antioxidanţi, murele pot fi folosite ca remedii pentru diverse boli, de la dureri de cap până la hipertensiune arterială. Acestea sunt printre fructele care conţin cele mai mari cantităţi de antioxidanţi.

De curând, cercetătorii britanici au realizat un studiu prin care se dovedeşte că murele au efecte pozitive chiar în tratarea cancerului de plămâni la femei.

Fructele oferă organismului mineralele, fibrele şi enzimele de care are nevoie pentru a face faţă stilului de viaţă alert. Consumate seara, unele dintre ele favorizează somnul. În plus, o cură de trei zile cu fructe este recomandată în tratamentul obezităţii.

Murele sunt, alături de afine, în topul fructelor de pădure care au efecte antioxidante asupra organismului. Afinele reprezintă o sursă valoroasă de fibre şi vitamina C şi sunt sărace în calorii (62/cana).

Factorul curativ: frunzele

Afecţiuni pentru care se recomanda: diaree, colite, hemoragii, diabet, angine, afte, stomatite, hemoroizi, fisuri anale, leucoree.

Recomandări:

– pentru consum, fructe: în cazul constipaţiei, durerilor în gât şi a răguşelii; împotriva ciclului menstrual prelungit şi a infecţiilor urinare; frunze: în cazul diareei, leucoreei
– infuzie din frunze împotriva hemoroizilor şi fisurilor anale

Se face o baie de şezut cu acest extract vreme de 10 minute, după care se strecoară printr-un tifon, frunzele rămase folosindu-se pentru o cataplasma ce se ţine o oră pe anus.
Se fac spălaturi cu irigatorul, de două ori pe zi, vreme de o săptămână, după care se face o pauză de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflamaţia, în ceai se adauga şi jumătate de linguriţă de flori de muşeţel.

Se foloseşte sub formă de clisme, bai, comprese, sau gargara (în gingivite); în leucoree, se recomanda irigaţii vaginale, tot cu o infuzie concentrată.

– cataplasme din fructe de mur, la hemoroizi şi fisuri anale.
– germoderivatul din frunze împotriva reumatismului.

Este un bun remineralizant, antireumatic, hipotensiv şi acţionează asupra metabolismului glucidic (hipoglicemiant). Se recomanda şi pentru osteoporoza, inclusiv cea indusă de medicamente şi secundară altor boli. De asemenea, a dat rezultate în caz de emfizem pulmonar, hipertensiune arterială, arterioscleroza, diabet zaharat tip II, fibrom uterin, sterilitate masculină, candidoza bucală. Se iau 50-70 picături, în administrare unică sau 30-50 picături, de 2-3 ori pe zi, diluate în puţină apă, cu 15 minute înainte de mesele principale.

Se poate combina şi cu alte plante. Astfel, se mai foloseşte cu păducel, în hipertensiune arterială; cu arţar, în arterioscleroză; cu dud, arţar, nuc, ienupăr, în diabet zaharat tip II; cu arin alb, merişor, în fibrom uterin. Fructele sunt bogate în acizi organici şi vitamine. Ele sunt considerate un bun întăritor al organismului, uşor laxativ, în special la copii. Dacă sunteţi răguşiţi, mâncaţi mure sau beţi sirop preparat din ele.

Preparare

Ceai

Ceaiul din frunze de mur se recomanda în tratamentul diareic sau sub formă de gargara, în gingivite. În obezitate se foloseşte împreună cu păpădie, pătlagina, pelin, coada-şoricelului, afin.

Infuzie

Cinci linguri de frunze se opăresc cu doi litri de apă clocotită, se lăsă la răcit, după care se filtrează.
O lingură de frunze de mur se opăresc cu jumătate de cană de apă, după care se lăsă la răcit. Două linguriţe de frunze la 200 ml de apă clocotită; se beau 2 ceaiuri pe zi. Pentru uz extern: cantitatea de plantă se dublează.

Pentru consum

Cu 15 minute înainte de fiecare masă, se mănâncă 3-4 pumni de mure proaspete, după care se iau 1-2 linguriţe de miere.
Jumătate de pahar de mure proaspete se combina cu un pahar şi jumătate de miere lichidă şi se amesteca bine, după care se lasa să se întrepătrundă într-un borcan închis, vreme de 40 de zile. Se consuma ca atare sau filtrat, patru-şase linguriţe pe zi.

O lingură de frunze de mur, una de frunze de afin şi o linguriţă de fructe de afin se pun la înmuiat de seara până dimineaţă, în jumătate de litru de apă. Dimineaţa se strecoară, iar plantele care rămân se opăresc cu jumătate de litru de apă fierbinte, după care se aşteaptă să se răcească. La sfârşit, se combina cele două licori, obţinându-se aproximativ un litru de ceai, din care se bea câte o jumătate de cană, din oră în oră.
Se ia din două în două ore, o jumătate de linguriţă de frunze uscate şi, eventual, un vârf de cuţit de mure uscate.

Profil nutriţional pentru o cană (200 grame) de mure:

– Greutate: 123 g
– Calorii: 64
– Proteine: 1.48 g
– Lipide: 0.80 g
– Carbohidraţi: 14.69 g
– Fibre: 8 g
– Zaharuri: 5.44 g
– Calciu: 31 mg
– Fier: 0.85 mg
– Magneziu: 27 mg
– Fosfor: 36 mg
– Potasiu: 186 mg
– Sodiu: 1 mg
– Zinc: 0.52 mg
– Cupru: 0.111 mg
– Mangan: 0.824 mg
– Seleniu: 0.2 mcg
– Vitamina C: 32.2 mg
– Vitamina B1: 0.039 mg
– Vitamina B2: 0.047 mg
– Vitamina B3: 0.736 mg
– Vitamina B5: 0.405 mg
– Vitamina B6: 0.068 mg
– Acid folic: 26 mg


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS