Manual pentru obținerea compostului în gospodării. Un sistem eficient de reducere și reciclare a deșeurilor menajere organice

in Utile în gospodărie by
TRIMITE PRIETENILOR

Compostul, ca rezultat final al procesului de compostare, este un material stabil și igienic, similar cu humusul din pădure, care poate fi folosit ca îngrășământ natural, evitând astfel necesitatea utilizării îngrășămintelor chimice. El este adăugat pe sol pentru a-i îmbunătăți proprietățile acestuia din urmă. Adăugarea de compost pe sol este considerată ca fiind un mod natural de a-i crește fertilitatea și de a-i reface calitatea.

Compostarea poate avea loc în interiorul unei grămezi mari de deșeuri organice, dar în general este mai practic să folosiți o cutie de compost.


De ce elemente avem nevoie pentru a produce compost?

  • Locație potrivită în grădină sau livadă.
  • Composter ECO.
  • Furcă, săpăligă sau orice altă unealtă pentru amestecare.
  • Apă.
  • Resturi de bucătărie (resturi de fructe, legume, resturi de la prepararea cafelei sau ceaiului, praf de la curățarea locuinței etc.).
  • Deșeuri vegetale din grădină (resturi de toaletare, ramuri, frunze uscate, iarbă, resturi de flori etc.).

Locația ideală ar fi un loc umbrit, ușor accesibil și cu un drenaj bun, pentru că materialul din cutie trebuie să rămână cald, umed și oxigenat. Este preferabil să plasați pubela direct pe sol și nu pe ciment, pentru a facilita accesul organismelor responsabile cu descompunerea materiei organice (bacterii, ciuperci, râme etc.). De asemenea, este recomandabil să puneți mai întâi pe sol câteva ramuri și resturi de la toaletarea grădinii sau livezii.


Compostul rapid – metoda Berkeley

Cum se obține compostul?

Mai întâi adunați grămadă resturi, precum resturi vegetale de la toaletarea grădinii, crengi rupte sau alte resturi vegetale, până când obțineți o grosime a stratului de resturi de 10-15 cm. Acesta este de fapt un strat de bază pentru restul deșeurilor din procesului de compostare. Tocați resturile cât de mult posibil pentru a accelera procesul. Puteți folosi și acceleratori naturali ai compostării precum urzicile.

Pentru a activa procesul de compostare, astfel încât să înceapă cât mai repede, puteți adăuga compost finit, pământ, gunoi de grajd sau câte puțin din fiecare.

Odată ce „patul” format de resturi din grădină este terminat, puteți să începeți să adăugați deșeuri organice de bucătărie amestecate cu deșeuri din grădină.

Puneți un strat de crengi tocate, frunze uscate sau iarbă cosită în amestec cu resturile alimentare. Aerul va circula cu o mai mare ușurință prin interiorul pubelei. În interiorul pubelei temperatura poate ajunge la 60ºC.


Cum să prepari compost din frunze, resturi vegetale și crengi: Ghid pas cu pas

Pentru a favoriza procesul și a menține amestecul aerat, este convenabil să amestecați compostul din când în când (o dată sau de două ori pe săptămână). Este suficient să amestecați doar jumătatea superioară a amestecului de deșeuri.

Este de asemenea necesar să adăugați apă în amestec atunci când observați că acesta este uscat (umiditatea ar trebui să fie similară cu aceea a unui burete stors).

Odată ce ați umplut pubela, puteți începe să colectați compost de pe fundul cutiei. Dacă nu este momentul potrivit pentru folosirea acelui compost, puteți să-l lăsați să se maturizeze lângă pubela, sub forma unei mici grămezi acoperită cu resturi de grădină.


Ce materiale pot fi utilizate?

Scopul pubelei este dublu. Pe de o parte, acela de a evita ca cea mai mare parte a deșeurilor să ajungă la depozitele de deșeuri sau să fie arse, iar pe de altă parte, de a obține îngrășământ natural de înaltă calitate. Pentru aceste motive este important ca deșeurile pe care le punem în pubelă să fie deșeuri organice selectate cu atenție, care să nu conțină elemente de plastic, conserve, baterii sau orice alt produs care ar putea contamina îngrășământul pe care îl vom produce.

În ceea ce privește hârtia, putem pune în pubelă doar hârtia în care au fost împachetate alimente, hârtie care nu prezintă urme de cerneală.

În pubelă putem adăuga resturi alimentare, frunze, iarbă (dar nu prea multă pentru că este foarte bogată în azot), resturi de la prepararea cafelei, coji de ouă etc. Luați în considerare faptul că odată cu diversificarea materialelor care intră în compoziția amestecului va crește și calitatea compostului finit.


Transformă deșeurile organice în aur pentru grădină: Ghidul de compostare directă în sol

Aerare și umiditate

Compostarea este un proces biologic efectuat de către microorganisme care au nevoie de aer, apă și hrană pentru a supraviețui. Astfel, trebuie să acordăm o atenție specială aerării și aportului de apă în amestec.

  • Aerare: se realizează printr-o bună distribuție a materialelor. Composterul ECO este proiectat să asigure un aport optim de aer pentru microorganismele care desfășoară procesul. În orice caz, este necesar să obțineți o bună structură a deșeurilor din pubelă, prin amestecarea deșeurilor de bucătărie cu cele de grădină în mod proporțional. Pentru a afâna compostul este nevoie doar de un băț de lemn sau de o săpăligă mică cu ajutorul căreia se întoarce și se amestecă conținutul din partea superioară a cutiei.
  • Umiditate: pentru ca procesul de compostare să aibă loc, este absolut necesară umiditatea. Dacă aceasta lipsește sau este în exces, procesul va fi oprit.

Starea ideală este aceea în care materialul este umed dar nu ud. Dacă este strâns în mână, umiditatea trebuie să se simtă, dar să nu curgă apă. Dacă materialul este prea uscat, trebuie adăugată apă. Dacă este prea umed, se pot adăuga materiale uscate (rumeguș, frunze uscate) și trebuie monitorizată scurgerea din pubelă.


Momentul în care compostul este gata

Compostul finit are următoarele proprietăți:

  • Miroase și arată ca solul din pădure.
  • Material finit omogen, culoare închisă (neagră sau brun închis).

Gradul de maturitate necesar depinde de destinația acestuia: în sol, presărat pe iarbă, în grădină, livadă etc. În grădini, compostul poate fi folosit proaspăt și nu foarte maturizat, deoarece nu există contraindicații și puterea sa de îngrășământ este mai ridicată.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS