Inlocuim zaharul cu mierea

Inlocuim zaharul cu mierea? De ce este alegerea naturală care Îți Va Transforma Viata!

in De la sat by
TRIMITE PRIETENILOR

Simti deseori necesitatea de a manca “ceva dulce”? Desi dulciurile ofera o placere instantanee, consumul frecvent si in exces al acestora poate avea efecte grave asupra sanatatii tale. Cu atat mai mult, zaharul rafinat reprezinta un compus care, fara beneficii prea mari, te poate imbolnavi. Citeste in continuare pentru a afla care sunt alternativele naturale ale zaharului rafinat.

Date de biochimie

Glucoza, un monozaharid simplu, reprezinta cea mai importanta sursa de energie a celulelor corpului uman. Aceasta este absorbita cu usurinta in tubul digestiv, fiind capabila sa determine cresteri bruste ale glicemiei. Ca urmare a acestui varf al glicemiei se elibereaza insulina pentru a ajuta intrarea glucozei in celule. Consumul exagerat de glucoza duce la aparitia diabetului prin epuizarea resurselor de insulina ale pancreasului.

Fructoza, de asemenea un monozaharid simplu, necesita metabolizarea la nivel hepatic. Studiile au facut corelatii intre consumul excesiv de fructoza si aparitia obezitetiicresterea nivelelor trigliceridelor si colesterolului LDLsindromului metabolic.

Zaharoza este un dizaharid format din cate o molecula de glucoza si fructoza. Aceasta molecula trebuie descompusa in cele doua monozaharide, cu ajutorul enzimei zaharaza, pentru ca acestea sa poata fi absorbite in organism. Zaharoza reprezinta zaharul pe care il avem cu totii in bucatarie.

Ce alternative ai?

Pentru ca stim ca nu poti elimina zaharurile complet din dieta, iti propunem un truc: alege intotdeauna indulcitorii mai putin procesati. Si tine minte ca inlocuirea zaharului cu orice alt indulcitor natural nu te scuteste deconsumul moderat al acestuia.

Inlocuieste zaharul cu mierea

Poate cel mai cunoscut indulcitor natural, mierea este intotdeauna recomandata pentru prorietatile sale. In compozitia sa intra atat fructoza cat si glucoza, prima fiind intr-un procent mai mare. Ea este, in teorie, mai dulce decat zaharul, fiind necesara o cantitate mai mica pentru a indulci aceeasi cantitate de produs.

Beneficiile asupra sanatatii se refera la proprietatile antibacteriene si antioxidante. In plus, contine vitaminele B2 si B6 si este o sursa buna defier. 2 lingurite de miere reprezinta un aport caloric de 43 Kcal, fata de zahar, 33 kcal per 2 lingurite.

Mierea poate inlocui zaharul si atunci cand gatesti. Inlocuieste fiecare cana de zahar cu o jumatate de cana de miere, si nu uita sa reduci cantitatile de lichid ale retetei cu ¼ si temperatura cuptorului cu 4 grade C pentru a nu se rumeni excesiv.

Zaharul la copiii mai mari de 1 an

In cazul copiilor mai mari de un an exista o serie de alternative sanatoase la zahar. In primul rand trebuie sa stii ca nu toti inlocuitorii de zahar sunt optiuni mai sanatoase decat zaharul insusi. Exista o serie de indulcitori artificiali a caror utilizare este controversata. Zaharina, aspartamul, xilitolul, acesulfam-potasiul sau sucraloza sunt indulcitori artificiali, insa sunt departe de a fi alternative mai sanatoase decat zaharul.

Zaharul de palmier se obtine prin fierberea florilor de palmier. Se gaseste in comert fie sub forma de granule, asemanatoare zaharului tos, fie sub forma de batoane. Indicele glicemic este moderat. Ca numar de calorii este asemanator zaharului, dar este mai putin dulce. Este un substitut excelent pentru zahar in copturi sau in cazul marinatelor dulci. In cazul in care vrei sa folosesti zahar de palmier in copturi, tine cont de urmatoarea proportie: o cana de zahar este echivalenta cu o cana si o optime de zahar de palmier.

Indulcitorul din stevie se obtine din planta cu acelasi nume. In comert il poti gasi sub diferite forme: bucati, granulat, macinat sau in forma sa lichida. Indicele sau glicemic este subunitar si nu are nici o calorie, astfel incat nu afecteaza glicemia si productia de insulina. Prin urmare, este o alternativa viabila si in cazul celor care sufera de diabet. Stevia este folosita ca indulcitor mai adesea in bauturi racoritoare, lapte cu cacao, smoothie-uri, sucuri naturale, dar poate fi folosita si in cazul dulciurilor de casa facute la cuptor. In cazul in care vreti sa inlocuiti zaharul din placinta, inlocuiti o cana de zahar cu 0 lingura de indulcitor din stevie.

Retete dulciuri de casa pentru copii. Prepara-i copilului tau retete de dulciuri cu ingrediente atent alese fara adaos de coloranti si conservanti si daca este posibil chiar fara zahar.

Mierea contine in compozitia sa 3 zaharuri naturale: fructoza, glucoza si galactoza. Indexul sau glicemic este moderat, dar este bogata in vitamine si este mult mai dulce decat zaharul. Mierea se potriveste de minune in bauturi reci sau caldute, sau pentru ungerea copturilor. Trebuie sa ai in vedere insa cateva aspecte. Primul este acela ca mierea se foloseste cruda, nu se incalzeste niciodata mai mult de 40 de grade. Apoi, niciodata sa nu administrezi miere unui bebelus cu varsta mai mica de un an din cauza riscului de botulism. Si, in final, ai grija de unde cumperi mierea, pentru ca exista pe piata destule produse contrafacute, care contin sirop de zahar in loc de miere.

Indulcitorul din agava este obtinut prin fierberea sevei galbui maronii. Indicele glicemic este mic, iar in compozitia sa intra fructoza si doar 8% glucoza. Numarul de calorii este asemanator zaharului, dar este un pic mai putin dulce. Se poate folosi cu succes atat in bauturi proaspete cat si in dulciuri coapte. In principiu, o cana de zahar se inlocuieste cu trei sferturi de cana de indulcitor de agava.

Siropul de artar se obtine din seva artarilor. Compusul sau principal este reprezentat de sucroza. Indicele glicemic este ridicat, dar siropul este bogat in zinc si mangan. In cazul dulciurilor facute la cuptor, siropul de artar este o alternativa excelenta, insa diabeticii ar trebui sa evite sa il foloseasca. O cana de zahar se inlocuieste cu trei sferturi de cana de sirop de artar.

Desi exista alternative dulci mai sanatoase decat zaharul, trebuie sa tii minte ca cele mai sanatoase deserturi raman totusi fructele. Copiii iubesc dulciurile, insa ele creeaza un anumit soi de dependenta pe care este bine sa o eviti. In plus, nu folosi niciodata dulcele ca pe o recompensa, deoarece asa se pun bazele unei relatii nesanatoase cu mancarea in cazul viitorului adult.

Utilizarea mierii in preparate fierbinti poate rezulta intr-un produs nesanatos pentru organism. Mierea este cel mai sanatos a fi consumata neincalzita pentru ca nu doar ca isi pierde din proprietati, dar poate deveni chiar periculoasa.

La o primă impresie, am fi tentaţi să includem mierea în aceeaşi categorie cu zahărul: este dulce, deci îngraşă. Ne pripim, vor spune specialiştii, acest produs apicol este plin de surprize plăcute. Chiar şi când vine vorba de a ţine o cură de slăbire.

Numai cine n-a fost niciodată la dietă nu ştie cât de cruntă poate fi pofta de dulce tocmai atunci când încerci să scapi de câteva kilograme. De aceea, găsirea unor produse dulci care să nu lase urme asupra siluetei noastre este o miză importantă. De fapt, şi mai corect, dulci, dar şi sănătoase. Ei bine, un astfel de „desert” natural şi sănătos este mierea. Cu condiţia să fie consumată cu moderaţie. „Mierea are putere calorică mare, dar, consumată în cantităţi mici, care nu depăşesc 40 g pe zi, are beneficii reale asupra organismului, inclusiv în timpul curelor de slăbire. Datorită substanţelor biologic active din compoziţia sa, este, de departe, de preferat zahărului şi edulcoranţilor din produsele «light» sau cu «zero calorii»”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Mierea are o compoziţie complexă, care adună laolaltă 22 de aminoacizi, enzime, vitamine şi minerale, fiecare dintre ele cu rol esenţial în reglarea proceselor metabolice care ne ajută să rămânem supli şi sănătoşi. „Vorbind în general despre compoziţia mierii, pe lângă zaharurile simple direct asimilabile – glucoză şi fructoză, mierea conţine în cantităţi mici un spectru larg de minerale şi de vitamine, enzime, dar şi principii cu acţiune antibiotică şi antioxidantă”, spune doctor biochimist Cristina Mateescu de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti.

Consumul regulat de miere reduce riscul de boli de inima si scade colesterolul. Mai mult decat atat, mierea si scortisoara ajuta la recapatarea flexibilitatii venelor si arterelor, previn infectiile vezicii urinare, caderea parului si durerile de dinti. Nu in ultimul rand, cele doua ajuta la arderea eficienta a grasimilor, ajutandu-le pe doamnele si domnisoarele care vor sa slabeasca sa piarda rapid si eficient in greutate.

Vrei sa tii si tu aceasta dieta minune? Iata de ce ai nevoie:

– miere

– scortisoara

– apa

Cum trebuie sa procedezi:

Combina o lingurita de miere cu o jumatate de lingurita de scortisoara pudra.

Fierbe o cana cu apa si adauga amestecul in ibric. Dupa ce da apa in fiert, imparte lichidul obtinut in doua portii si asteapta sa se raceasca.

Consuma prima portie dis de dimineata, cu jumatate de ora inainte sa servesti micul dejun. Consum-o pe cea de-a doua seara, cu jumatate de ora inainte de a merge la culcare.

Dieta nu este limitata de timp si o poti tine pana in momentul in care simti ca ai atins greutatea pe care ti-o doreai.

In mod normal, o persoana obisnuita incepe sa piarda grasimea in exces in prima saptamana. Mai precis, dupa primele sapte zile de regim ar trebui sa pierzi aproximativ 2 kilograme. Nu uita ca atat mierea, cat si scortisoara au efecte extrem de benefice asupra organismului, asa ca nu ezita sa le consumi timp indelungat.

Mierea, alcătuită dintr-o combinaţie de zaharuri naturale, poate declanşa modificări metabolice care neutralizează pofta de dulciuri, afirmă nutriţionistul britanic Mike McInnes.

A fost descoperit că înlocuirea zahărului cu miere în timpul zilei şi adăugarea unei linguriţe cu miere într-o băutură caldă înainte de culcare neutralizează mecanismele cerebrale responsabile pentru pofta de dulciuri, citat de dailymail.co.uk.

Nutriţionistul britanic a pus astfel la punct o dietă cu miere care nu exclude din planul zilnic gustările şi deserturile interzise de obicei în alte cure de slăbire.

Premisa de la care a pornit Mike McInnes pentru conceperea acestei diete este aceea că majoritatea persoanelor care nu reuşesc să slăbească, deşi se supun unor programe draconice de slăbit, consumă prea mult zahăr şi alimente procesate.

“Chiar şi aşa-zisele alimente cu conţinut redus de grăsimi sunt adeseori pline de zaharuri ascunse sau făină albă. Acest lucru înseamnă că nivelul de zaharuri din organism este la cote maxime întreaga zi”, afirmă nutriţionistul britanic.

Mike McInnes a stabilit o serie de reguli simple ale dietei cu miere, considerate “reguli de aur”, şi care, dacă vor fi respectate, vor duce la pierderea unui kilogram pe săptămână.

– Înlocuiţi zahărul cu mierea

Deşi, în cele mai multe cure de slăbire, alimentele grase sunt considerate duşmanul numărul 1, tot mai multe cercetări au ajuns la concluzia că principalul vinovat pentru obezitate este zahărul, fiecare gram de zahăr consumat fiind metabolizat în două grame de grăsime corporală.

Renunţaţi prin urmare la zahăr şi la îndulcitorii artificiali, inclusiv la alimentele care conţin zahăr “ascuns”, pe care producătorii îl adaugă pentru a îndulci produsele alimentare, cum ar fi pizza semipreparată şi sosurile pentru paste.

Dimineaţa, beţi un pahar cu apă caldă în care aţi adăugat două linguriţe de miere. Folosiţi miere pentru a îndulci ceaiul şi cafeaua, şi chiar la gătit – mierea este de două ori mai dulce decât zahărul, aşadar înjumătăţiţi cantităţile.

– Renunţaţi la alimentele bogate în sare, zahăr şi grăsimi

Alegeţi alimentele cu adevărat hrănitoare – cereale integrale, fructe şi legume, peşte, carne slabă – şi renunţaţi la gustările bogate în zahăr, la cipsuri şi băuturi acidulate, la alimente prăjite şi procesate, meniuri de fast-food şi la produse de patiserie.

– Alegeţi carbohidraţi nerafinaţi

Pâinea integrală, pastele şi orezul brun sunt bogate în fibre, favorizează digestia, sunt procesate mai lent în organism şi menţin astfel mai mult timp senzaţia de saţietate.

– Fără carbohidraţi o zi pe săptămână

Începeţi săptămâna cu o zi fără pâine, paste, produse făinoase, cartofi, orez şi cereale, iar nivelul de insulină va scădea considerabil.

– Renunţaţi la cartofi

Renunţarea la cartofi, indiferent de modul în care sunt preparaţi, accelerează simţitor pierderea în greutate. Psihologii au descoperit că regula renunţării totale este mai uşor de urmat decât formule mai ambigue, cum ar fi dietele ce prevăd renunţarea la cartofi prăjiţi, dar permit cartofii fierţi sau piure.

– Consumaţi proteine la fiecare masă

Proteinele prelungesc senzaţia de saţietate şi menţin energia musculară. Alegeţi proteine slabe pentru reducerea nivelului caloric şi alegeţi peşte, pui, carne slabă de porc şi de vită sau ouă. Surse vegetale de proteine sunt humusul, untul de arahide, lintea, fasolea şi leguminoasele.

– Fructe şi legume cât cuprinde

Încercaţi să includeţi în dieta zilnică şase porţii zilnice de fructe şi legume, bogate în fibre şi vitamine.

– Alegeţi produse lactate nedegresate

Studiile au arătat că iaurtul integral satură mult mai bine decât cel degresat, iar alegerea ideală este iaurtul bio – delicios dacă adăugaţi o linguriţă de miere. Pentru a ţine sub control numărul de calorii, nu consumaţi mai mult de o cutiuţă de iaurt sau de brânză proaspătă. De asemenea, nu beţi mai mult de 500 ml de lapte pe zi.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS