Vă e dor să priviți puțin către trecut, să vedeți ce minunății gateau bunicile noastre? E un prilej de a descoperi celebrul desert „taşche cu pegmez”, cunoscut atât în Banat, Crișana cât și în Maramureş, și ulterior ajuns și în Ardeal și Moldova. Iată rețeta acestui dulce care va satisface toate gusturile.
Cum se prepară – taşche cu pegmez
Pentru a obține acest minunat desert aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat: 2 ouă de țară, 200 g făina , sare.
Pentru umplutură: pegmez, adică un gem consistent de prune (caise, vişine sau măceşe), sau dulceață tradițională cu foarte puțin lichid.
Pentru ornat: 100 g pesmet, 30 g unt sau ulei, 100 g zahăr, un plic de zahăr vanilat, făină pentru presărat, un albuş de ou pentru lipit foile, câteva linguri cu smântână dulce
Se frământă un aluat neted, din ouă, făină şi un praf de sare, care se împarte în două părţi identice. Acestea se întind în două foi dreptunghiulare, cât mai egale.
Pe suprafaţa uneia dintre foi se trasează, cu un cuţit fără a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale, apoi în fiecare pătrat se pune o jumătate de linguriţă cu pegmez, gem, dulceaţă, magiun.
Cu pensula înmuiată în albuşul puţin bătut, se trasează liniile ce delimitează pătratele, se unge şi de jur împrejurul foii de aluat. Deasupra se aşează cealaltă foaie de aluat și se presează bine deasupra porţiunilor unse cu albuş, ca să se lipească.
Puteți, de asemenea, să presărați marginile cu puțină făină. Urmând liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit între ele, se taie cu un cuţit bine ascuţit, în pătrăţele. Se pune o oală de șase litri plină cu apă pe foc. Când apa dă în clocot, se pun în oală toate taşchelele.
După ce s-au ridicat, se mai lasă 2 minute. Între timp, rumeniți pesmetul în unt sau ulei, până devine auriu, apoi îl amestecați cu zahăr şi zahăr vanilat. După ce s-au fiert, taşchele se scurg de apă, se tăvălesc prin pesmet apoi se servesc calde, cu smântână și gem.