Gradinarit ecologic, pentru o mai mare protectie a naturii

in Legume/Utile în gospodărie by

Gradinaritul ecologic se bazeaza, in principal, pe folosirea unor tehnici de cultura respectand mediul si ecosistemul, pe o buna gestionare a resurselor naturale, cum ar fi apa si, in special, pe folosirea oricaror ingrasaminte naturale in locul pesticidelor.

Gradinaritul ecologic este un mod de a gradinari respectand echilibrul mediului unui ecosistem. Intrucat anumite insecte sunt foarte utile in culturi, regula globala a acestui concept de gradinarit este sa profitam cat se poate de mult de aceste insecte, nu sa le eliminam, asa cum ar face actiunea pesticidelor si ingrasamintelor chimice.

Acestea, spre deosebire de compostul biologic, nu fac deosebirea intre insectele bune si cele rele si le elimina pe toate. In aceste conditii, gradinarul se bazeaza pe principiul ca plantele hranite suficient de un pamant de calitate si bogat in nutrienti se pot apara mai bine – fiind mai puternice – fata de parazitii si insectele distrugatoare fara ajutorul pesticidelor de sinteza. Ingrasamintele verzi si prepararea insecticidelor naturale constituie in acest sens un aliat pentru a avea o gradina frumoasa, biologica.

Compostul si ingrasamintele naturale

Daca doriti sa va lansati in gradinaritul ecologic, trebuie sa stiti ca obtinerea unor plante frumoase este conditionata de calitatea si capacitatea solului de a le furniza acestora nutrientii necesari.

In primul rand, trebuie sa pregatiti pamantul, fertilizandu-l. Trebuie sa hraniti solul cu compost de mai multe ori pe an, pentru a produce humus, si cu ingrasaminte verzi (trifoi, lupin, spanac). Compostul poate fi obtinut din deseuri vegetale (ramurele, frunze moarte, ierburi) si resturi din bucatarie, precum coaja fructelor si a legumelor, coji de ou zdrobite, frunze si fructe sau legume uscate, ori resturi menajere (pliculetele de ceai folosite, cantitati mici de hartie rupta, par de animale).

Acest amestec poate fi depus in gramada intr-un colt nefolosit al gradinii. Va trebui sa-l udati si sa-l aerati regulat pentru a-l face omogen si suplu. Dupa cateva luni, compostul este gata sa fie imprastiat pe pamant. Humusul permite protejarea solului si il hraneste datorita radacinilor si microorganismelor care se formeaza.

Insecticide biologice

In paralel cu productia de bacterii bune, alte animale parazite se dezvolta in gradina. Spre deosebire de pesticidele chimice, insecticidele naturale nu ucid decat insectele daunatoare. In ceea ce priveste ierbicidele, trebuie sa stiti ca una dintre regulile de baza ale unei gradini ecologice este sa lasati cat mai mult spatiu posibil actiunii naturii. Din acest motiv, gradina dumneavoastra ar putea adaposti ierburi rele sau insecte a caror raspandire trebuie stapanita pentru a nu va distruge culturile de legume.

Echilibrul si stapanirea sunt asadar esentiale. Fiecarui tip de parazit ii corespunde un insecticid bio bine determinat. Sapunul negru lichid poate lupta impotriva paduchilor de copaci, in timp ce un preparat bacterian pe baza de bacil Thuringe elimina capusele. Puteti „pacali“ melcii punand seara resturi de foi de salata in jurul plantelor.

Alternative pentru pesticide

Majoritatea pesticidelor biologice sunt fabricate pe baza de plante medicinale deloc toxice pentru om, spre deosebire de pesticidele chimice care lasa urme de reziduuri nocive pe plantele si legumele culese.

Ca alternative la pesticide, puteti aduna cu mana ierburile si insectele daunatoare de pe plante sau puteti folosi capcane cu bere pentru a captura anumite insecte. Alta varianta este sa acoperiti plantele noaptea pentru a le apara de insectele care le fac rau.

Incurajati aparitia dusmanilor naturali ai insectelor daunatoare: insecte precum buburuzele sunt foarte folositoare in gradina. Puteti atrage buburuzele plantand cateva urzici in gradina sau lasand cateva ramasite de plante, ca ele sa poata hiberna printre acestea. In plus, puteti planta garofite, al caror parfum respinge puricii, iar radacinile lor fabrica o substanta ce indeparteaza daunatorii.

Ultimile din

Navigheaza SUS