Ingrediente
1 kg de coji de pepene (cântărite dupa ce au fost fierte in apa cu otet) ;1 kg de zahăr
1/2 l de apa ;zeama de la o lamâie mare (50 ml) sau 100 gr glucoza ;vanilie
De la pepenii verzi se întrebuinţează partea albă de la coajă ( care poate fi oricât de groasă ) împreună cu o porţiune foarte subţire de miez roşu 2-3 mm; coaja verde se îndepărtează. Partea albă se taie în felii cu lăţimea 3-4 cm si cu grosimea cât grosimea cojii albe , apoi feliile se taie pe grosime ( transversal) în felioare de 1 cm lăţime. Este de preferat să se taie cu cuţitul riglat ca să fie cât mai aspectuoase; în acest caz felioarele vor fi mai late de cca 2 cm. Pentru 1 kg si jumătate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apă cu 300 ml de oţet de 9 grade .
Când apa clocoteşte , se adaugă cojile şi se lasă să fiarbă în clocot circa 1 oră sau mai mult, pâna când acestea capătă un aspect sticlos , transparent. Oţetul le întăreşte imediat , de aceea fierb greu . Daca se fierb direct în sirop, fără să fie fierte în prealabil în apă cu oţet , se vor înmuia prea mult şi se vor deforma. Dupa aceea , se pun în strecurătoare, se limpezesc bine la un jet de apă , se scurg, chiar se presează puţin cu mâna în strecurătoare, apoi se cântăresc . Greutatea cojilor va fi egală cu greutatea zahărului adăugat. Zahărul ( 1 kg) se divolvă în 1/2 l de apă si când siropul dă în clocot , se pun cojile de pepene , zeama de lămâie ( sau glucoza) şi vanilia.
Se fierb până se leagă siropul, Nu trebuie să se lege prea mult , căci se va îngălbeni si va avea gust de caramel. Am fiert , amestecând din când in când ,până când siropul glasează dosul lingurii şi se vede că e legat când îl scurgi din lingură.La sfârsit am pus în borcane pe care le-am spălat şi le-am pus la cuptor să se ususce , dar nu am continuat ca orice dulceaţă să fierb borcane închise în bain- marie … [Voi ţine dulceata in dulap la racoare …] Au rezultat 2 borcane de 580 gr ( unul plin si unul cam 3/4 ).
Bonus:
Dulceaţă de gogonele Ingrediente: un kg gogonele, 1/2 kg zahăr. Mod de preparare: gogonelele spălate se taie cubuleţe, se pun într-o cratiţă şi se adaugă zahăr şi apă cît să le acopere. Se pune cratiţa la fiert la foc potrivit şi se mai amestecă din cînd în cînd cu o lingură de lemn. Dulceaţa este gata atunci cînd siropul este închegat şi are o culoare aurie.. O dată încheiată operaţiunea, dulceaţa se pune în borcane, care se închid ermetic cu capace sau se leagă cu celofan umed.
Peltea de struguri Ingrediente: un litru de must de struguri proaspăt şi nefermentat, un kg de zahăr, un plic de zahăr vanilat. Mod de preparare: într-o cratiţă pusă pe foc se toarnă mustul, se pune zahărul şi se amestecă pînă ce se dizolvă. Se fierbe pînă ce se leagă ca o dulceaţă. Metoda prin care se verifică finalitatea operaţiunii este cea clasică – se lasă să cadă o picătură de peltea pe marginea unei farfurii. Dacă picătura rămîne ca o mărgică, gospodina poate fi sigură că iarăşi i-a reuşit pelteaua. În final, produsul fierbinte se pune în borcane, se lasă la răcit, după care se leagă cu hîrtie.
Marmeladă de măceşe Ingrediente: un kg de măceşe fierte şi strecurate, 500 g de zahăr. Mod de preparare: măceşele se taie în două, se curăţă de seminţe şi puf. Se opăresc cu apă şi apoi se spală cu apă rece. Apoi, se pun la fiert cu puţină apă, pînă se înmoaie bine. Se dau prin sită, se cîntăresc (este nevoie de un kilogram pentru dulceaţă) şi se pun din nou la fiert, adăugînd zahărul. Se lasă la fiert pînă se leagă, după care se toarnă în borcane.
Dulceaţă de castraveţi Ingrediente: 1,2 kg de castraveţi mici, un kg zahăr, o lămîie, sare. Mod de preparare: se spală castraveţii, se şterg, se curăţă de coajă, se taie în patru, pe lungime, se îndepărtează seminţele şi se taie în bucăţi de aproximativ un centimetru. Apoi se cîntăresc, cantitatea de castraveţi trebuind să fie aceeaşi cu cea de zahăr. Se pun castraveţii în apă clocotită şi uşor sărată şi se fierb zece minute, pînă ce devin sticloşi. Se scot cu grijă, pentru a nu fi striviţi şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Lămîia spălată se opăreşte, se şterge, se rade coaja şi se stoarce. Se pune zahărul într-o cratiţă, se toarnă peste el apă (la un kg de zahăr se pune 3/4 pahar cu apă), apoi se adaugă sucul şi coaja de lămîie şi se fierbe totul pînă se obţine un sirop gros. Se introduc castraveţii în sirop şi se fierb 8-10 minute. Dulceaţa fierbinte se pune în borcane, se închid imediat şi se aşează cu capacul în jos. Se acoperă cu o pătură pentru a se răci.
Dulceaţă de prune cu alune Ingrediente: 1,2 kg de prune, un kg de zahăr, 250 g de alune nesărate, două pahare cu apă, o jumătate de lămîie. Mod de preparare: prunele se spală, se opăresc, se curăţă de pieliţe şi li se scot sîmburii, care vor fi înlocuiţi de alune. Se pun la fiert cu apa şi zahărul, la foc mic. Se lasă la fiert pînă cînd siropul se leagă, iar înainte de a lua cratiţa de pe foc se adaugă zeamă de lămîie şi prunele. Amestecul se fierbe pînă se îngroaşă, proba finală fiind iarăşi cea a picăturii. Dulceaţa se pune în borcane, care fie se închid cu capace, fie se leagă cu celofan.
Dulceaţă din coajă de pepene verde Ingrediente: un kg de zahăr, un pepene verde de cinci kg, o jumătate de lămîie, un plic de zahăr vanilat. Mod de preparare: se alege un pepene verde cu o coajă foarte groasă, se spală, se curăţă de coaja verde şi de miez, iar partea albă care rămîne se taie cuburi mici. Acestea se fierb în puţină apă pînă se moaie, se scot şi se pun la scurs. Se face un sirop dintr-un kg de zahăr şi un pahar cu apă, în care se pun bucăţelele de pepene (partea albă). Amestecul se fierbe la foc iute, iar cînd dulceaţa este aproape legată, se adaugă vanilia şi zeama de lămîie. Se adună spuma, se lasă să se răcească şi se pune în borcane.