Aperitive cu branza aproape uitate. Retete Balmus, Bulz a la Miacori, Oua in malai ca la Meledic, Papra moldoveneasca, Puricei boieresti

in Produse traditionale by
TRIMITE PRIETENILOR

Brînza topita de casa – Timp de preparare: 1 ora

Ingrediente:
2 l lapte fierbinte , 1,4 kg branza de vaci , 1 margarina , 3 oua , 3 lingurite rase cu sare , 1
lingurita bicarbonat .

Mod de preparare:

Se amesteca bine laptele fierbinte cu brînza , apoi se strecoara bine printr-un tifon . Se adauga
margarina topita (dar nu calda) , ouale , bicarbonatul si sarea .
Se pune pe aragaz si se amesteca pîna devine lucioasa . Cînd este gata se pune într-o forma (de
care doriti) Cine doreste poate adauga chimion macinat sau boia.

Balmus- Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:

400 g malai, 1 1/4 l. lapte indoit cu apa, 200 g. brinza de oi(burduf), sare, smintina
(facultativ)
Mod de preparare:

Se pune la fiert laptele cu apa, sare si malaiul. Se face o mamaliga mai moale. Cind este gata
se adauga brinza si se amesteca bine. Se rastoarna si se stropeste cu smintina.Se serveste
fierbinte, iar smintina foarte rece

Bulz a la Miacori – Timp de preparare: 2 h

Ingrediente:

lapte dulce de oi, malai, cas uscat, branza de oi, slanina afumata, verdeata (marar, patrunlel,
frunza de ceapa verde, frunza de usturoi verde), oua, boia iute

Mod de preparare:

Pentru 6 persoane este bine sa se foloseasca 1.5 l lapte de oaie. Se pune la fiert laptele indoit
cu apa si cand da in clocot se adauga malaiul si o farfurie plina cu cas ras si se potriveste din
sare. Se face un amestec din branza rasa, verdeata tocata marunt si bucatele de slanina afumate
peste care se sparg 5-6 oua si se condimenteaza cu boia iute sau piper dupa gust. Unora le
place sa adauge si bucati de carnati uscati de oaie.

Dupa ce mamaliga s-a racit un pic se fac un causul palmei gavanele de mamalica, cam 2-3 de
fiecare persoana, cu peretele gors de un deget, in care se pune amestecatura si se face un
guguloi cat pumniul de coban, pe care-l invelim intr-un strat de noroi vartos de huma, gros de
cel mult o juma de degetul mic. Se pun in jar si se face foc deasupra circa 1 ora jumatate, dupa
care se scot guguloaiele si se stropesc cu apa rece ca sa se sparga usor acoperisul de ceramica.
Se indeparteaza ceramica si ramane bulzul curat si numai bun de mancat. Se serveste si ca
aperitiv, unde o tuiculita este recomandata, sau si ca fel principal de mncare la care merge un
vin rosu sau o bere rece

Carnati de casa cu branza si mamaliguta – Timp de preparare: 50 min

Ingrediente:
500 g. carnati afumati, 300 g branza de burduf, malai, 2 oua, 100 g. smantana, ulei, sare

Mod de preparare:
Se face o mamaliga potrivita din malai, apa si sare. Carnatii se taie felii si se prajesc intr o
forma unsa cu grasime, pana se rumenesc, dupa care se taie in felii groase. Se pune jumatate
din mamaliguta pe fundul tavii, deasupra se pun carnatii si branza, apoi restul de mamaliguta
si se acopera din nou cu branza si carnaciori. Se pune la cuptorul incins 15 min, dupa care se
toarna ouale batute cu smanatana si se mai lasa 5 minute.

Oua in malai ca la Meledic – Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:
1 kg malai, 400+200 g cas afumat, 500 ml lapte dulce, 900 g smantana, 250 g nuca, 200 g
stafide, 3 linguri miere de albine, 100 g unt, 10 oua

Mod de preparare:
Se pune la fiert laptele si cand da in clocot se pune mierea de albine, smantana, si 400 g din
casul dat prin razatoarea mica. Se amesteca permanent ca sa nu se lipeasta. Se lasa sa
clocoteasca 1 minut apoi se adauga malaiul, nuca si stafidele, si se face o mamaliga nu prea
vartoasa fara sa se opreasca amestecatul. Dupa ce s-a racit putin, se unge o tava cu unt, iar
mamaliga se freaca cu galbenusurle si cu albusurile batute spuma de la 4 oua si se pune in tava
aragazului un strat gros de un deget. Se fac cu lingura gauri in care se sparge cate un ou peste
care se presara cas dat prin razatoarea mica. Se da la cuptor 30 minute, cat sa se inchege
oualele.Se portioneaza avand cate un ou si se serveste calde cu piper deasupra. Se bea o tuica
de pruna sau un vin rosu rece

Papra moldoveneasca

Ingrediente:
6 oua, 200 g brânza de oi, 50 g unt, 1 l lapte, 300 g malai, sare, smântâna.

Mod de preparare:
Se prepara o mamaliguta ceva mai moale, se adauga brânza sfarâmata si se amesteca bine. Se
desarta manaliguta într-o tava unsa cu unt, se netezeste si, cu ajutorul unui polonic cu dosul
uns cu unt, dupa care tava se întroduce în cuptor. Când ouale (albusurile) s-au închegat, se
scot din cuptor si se servesc imediat fierbinti cu smântâna sau cu iaurt.

Placinta macedoneana cu brinza – Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:
un pachet de foi de placinta, 500 gr. iaurt, 500 gr. brinza de burduf iute, 500 gr. telemea usor
sarata, 6 oua, ulei pentru uns tava , 200 gr. piure de spanac sau 3 legaturi de marar fin tocat
(optional)

Mod de preparare:
Se amesteca bine cele doua tipuri de brinza, ouale si verdeturile, daca este cazul. Se unge tava
cu ulei, apoi se incepe asezarea foilor in tava. Intre fiecare doua-trei foi se toarna iaurt, iar
intre fiecare 5-6 foi se toarna amestecul de brinza si ou. Cind se termina foile si brinza, se mai
pune putin iaurt pe deasupra. Apoi se da la cuptorul bine incins si se lasa pina cand foile de
deasupra devin aurii. Atentie! Foile trebuie sa ramina lipite una de alta, nu sa fie arse, intreaga
compozitie fiind onctuoasa, moale, ca de budinca.Se serveste calda, eventual cu sos tzatziki.

Puricei boieresti – Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:
500 mamaliga, 100 g untura sau unt, 300 g branza, 150 g jumari, 100 g carnati afumati, piper
Mod de preparare:

Mamaliga se zdrobeste cu furculita si se pune intr-o cratita peste untura bine incinsa. Se
amesteca permanent pana cand mamaliga incepe sa devina faramicioasa si apoi se adauga
carnatii taiati marunt si branza rasa. Se serveste calda cu un pahar de tuica sau vin rosu rece

Tocin

Ingrediente:
2 kg de cartofi, o lingura de sare, 2 oua, un pumn de branza de burduf, untura de porc, citeva
linguri de smintina.

Mod de preparare:

Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii cei mai mici (trebuie sa devina o
pasta).
Se pune sarea, ouale si se amesteca bine.
Se ia un pumn de branza de la burduf si se amesteca deasemenea in pasta rezultata.
Se toarna pasta intr-o tava unsa cu untura de porc (de preferinta cu gust de afumatura) si se da
la cuptor la foc mijlociu. Se lasa acolo pana capata o coaja maronie-aurie.
Se scoate, se unge pe deasupra cu cateva linguri de smantana, se taie si se serveste cat e cald.
Doamne fereste sa se raceasca, ca ati muncit degeaba!


TRIMITE PRIETENILOR