ciorba de pui a la grec

Una din cele mai gustoase si cea mai populara reteta de ciorba de pui a la grec. Merita!

in Retete traditionale by
TRIMITE PRIETENILOR

Una din cele mai gustoase si cea mai populara reteta de ciorba de pui din online-ul romanesc – ciorba de pui a la grec, si merita – foarte aromata, gustoasa si consistenta. Mi-a placut varianta pe care am facut-o, o combinatie de mai multe retete vazute pe net, si eu zic cea mai delicioasa.

Daca vreti sa va uimiti si alintati familia cu o ciorba de pui delicioasa, incercati aceasta ciorba de pui a la grec, cu siguranta va place la toata lumea si vor mai cere si altadata.

Ciorba de pui a la grec – reteta mamei mele. Cu orez, dreasa cu smantana, ou si lamaie si presarata din abundenta cu marar si patrunjel tocat. O ciorba lejera dar hranitoare, acrisoara, plina de zarzavaturi si bucatele de carne de pui.

Ciorba de pui a la grec se poate face si din pui intreg (mai ales daca este unul de tara, cu carne ferma, fugarit bine prin curte), din maruntaie (pipote, inimi) sau din carcase ramase de la dezosat, varfuri de aripi, gaturi si spinari. Eu am transat un pui de 2 kg (pentru un papricas) si am pus deoparte spinarea, gatul si aripile pentru aceasta ciorba. Oasele si pielea (pe care le indepartam la final) ii dau o savoare deosebita! Nu as face ciorba asta din piept de pui  sau pulpe fara piele si os deoarece ar iesi fada.

Ciorba a la grec poate fi facuta si cu carne si oase de miel, rata, gasca sau chiar porc.

(pentru 4-5 litri de ciorba)

  • 1 pui de 1-1,5 kg.
  • 1 ceapa mare
  • 2-3 morcovi (in functie de marime)
  • 2-3 fire de pastarnac
  • telina, de marimea unui ou marisor
  • 2 foi de dafin
  • 1/2 de cana de orez (125 ml.)
  • 2 lamai
  • 3-4 galbenusuri (eu am pus 3)
  • 150-200 de ml. de smantana
  • cate 1/2 de legatura de marar si patrunjel verde
  • sare si piper

Preparare Ciorba de pui a la grec:

Puiul portionat se pune intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa din abundenta (aproximativ 4-5 litri). De la inceput am pus 1 lingurita de sare, ceea ce ajuta la colectarea spumei inestetice care se formeaza la  fierberea oricarui sortiment de carne. Am colectat cu rabdare aceasta spuma, indepartand-o din oala, de cateva ori, pana cand a incetat sa se mai formeze si zeama a ramas limpede.

Dupa ce nu s-a mai format spuma, am adaugat in oala legumele si zarzavaturile taiate in cuburi si foile de dafin.

Dupa ce am adaugat legumele si dafinul, am redus focul si am lasat sa fiarba totul linistit, pana cand atat legumele, cat si carnea sunt bine fierte. La nevoie, se mai completeaza cu apa fierbinte.

Dupa ce carnea a fost bine fiarta, eu am scos-o din oala si am indepartat pielita si oasele; aceasta operatiune este optionala, eu am facut-o pentru ca mi se pare inestetic sa te lupti cu aripa sau copanul din farfuria de ciorba. Carnea curatata am taiat-o in bucati potrivite si am adaugat-o inapoi la ciorba.

Am readus ciorba la clocot si am adaugat orezul spalat si zvantat.

Cat timp fierbe orezul, se pun intr-un castronel galbenusurile si zeama celor 2 lamai (atentie, samburii nu au ce cauta in ciorba) poza 1. Se bat bine cu furculita apoi se adauga incet smantana, omogenizand totul (poza 2). Intre timp, orezul probabil va fi fiert (trebuie sa fie moale, dar nu terciuit, oricum va „inflori” in zeama), asa ca se umple un polonic cu zeama fierbinte si se toarna in castron peste galbenusuri, lamaie si smantana (poza 3). Se amesteca bine si se rastoarna continutul castronului in oala cu ciorba trasa de pe foc dar foarte fierbinte (poza 4), omogenizandu-se cu grija. Temperatura inalta din oala va gati galbenusurile care vor da consistenta zemei fara sa fie nevoie sa mai clocoteasca, caz in care ciorba s-ar taia.

Se drege gustul ciorbei cu sare si piper (daca este cazul) si se presara in oala verdeata tocata (eu am presarat in oala jumatate din patrunjelul si mararul tocat, pentru a da aroma zemei, jumatate din verdeata tocata pastrand-o pentru a o presara in farfurie, imi place sa o vad verde si proaspata in momentul servirii).

Am lasat verdeturile sa infuzeze in zeama aproximativ 10 minute, apoi am servit ciorba. Minunat de gustoasa!

Sper ca v-am facut pofta de o delicioasa ciorba de pui a la grec, va doresc spor la treaba si pofta buna!


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS