Uite cum să crești răsaduri acasă – le vei putea planta mult mai devreme

in Utile în gospodărie by
TRIMITE PRIETENILOR

Creșterea răsadurilor acasă este o metodă excelentă pentru a obține plante viguroase și sănătoase, gata de transplantat mai devreme în grădină. Folosind pahare de unică folosință, poți economisi spațiu și controla mai bine dezvoltarea plantelor.

Mi-am dat seama ca de azi voi crește răsadurile doar în pahare de plastic transparent. Și ghivecele negre sunt bune – dar pentru mine, paharele sunt mai bune. Da, mai există opinia că rădăcinile nu ar trebui să fie la lumină.

Comparând răsadurile din anii trecuți, când le-am crescut în ghivece negre, cu cele din pahare – nu am observat nicio diferență. Poate că a existat, dar era prea nesemnificativă. Dar sunt mult mai multe aspecte benefice.

Se poate vedea imediat cât de umed este solul. Mai ales dacă răsadurile sunt de vârste diferite sau diferă puțin. Rădăcinile sunt diferite, asa ca au nevoie apă în mod diferit. Și dacă solurile sunt diferite – atunci acest lucru este și mai important. Anul acesta am avut trei tipuri de sol – oh, cât de bine se vede. Capacitatea de reținere a apei este foarte-foarte diferită.

Crescem roșii, adăugând sol în pahare pe măsură ce răsadurile cresc. Plantăm, umplând paharul până la o treime din înălțime (sau puțin mai puțin – aproximativ). Răsadurile cresc, solul este adăugat – și se dezvoltă o rădăcină puternică. Și cel mai important – astfel de răsaduri nu se supraveghează.

Îmi place forma – este bună pentru roșii, este bună pentru ardei. Chiar dacă acest aspect este criticat, dar în fiecare an mă uit cu atenție. Și înțeleg că am dreptate: rădăcinile ar trebui să crească în jos – este direcția lor naturală de creștere. La capătul rădăcinilor există chiar un fel de „analizator” care determină direcția de creștere.

Momentul cel mai complicat care este studiat: sunt implicate fitohormonii și multe altele. Dar faptul este că rădăcina știe unde să crească – în jos. În paharele înalte, rădăcinile au mai mult spațiu pentru a crește – ținând cont că multe dintre rădăcinile încep să crească din mijlocul paharului – și aproape până la vârf.

Da, un sistem radicular prea ramificat, în special după repicare, nu este chiar bun. Sistemul radicular trebuie să fie nu foarte foarte puternic – ci echilibrat dezvoltat. Excesul de creștere nu este necesar pentru plantă: nu creștem rădăcini. De aceea nu repic răsadurile – și le cresc în pahare înalte: pentru ca rădăcinile să crească în jos, ca în sol.

Da, există dezavantaje. Despre primul am vorbit deja. Al doilea – algele. Dar timp de 7 ani, probabil, m-am confruntat pentru prima dată cu asta. Algele verzi, clorofila, au fost în câteva pahare fără drenaj – nu le-am observat, nu le-am văzut.

Lucru remarcabil – clorofila a trăit tocmai în solul prea umed. În alte pahare nu era. Dar – aceasta este deja o altă poveste. Această poveste este despre beneficiile paharelor pentru răsaduri – și pentru grădinar.

Alege semințe de calitate, specifice soiurilor pe care dorești să le cultivi. Începe prin a umple paharele cu un substrat bine aerisit, amestecând turbă, perlit și compost pentru a asigura nutrienții necesari. Umezește ușor solul înainte de a planta semințele. Adâncimea de plantare trebuie să fie conform indicațiilor de pe ambalajul semințelor, iar fiecare pahar să conțină 1-2 semințe pentru a permite selecția celei mai viguroase plăntuțe.

După însămânțare, păstrează paharele într-un loc luminos și călduros, ideal între 20-25°C. Acoperă-le cu o folie transparentă pentru a menține umiditatea și îndepărteaz-o treptat după ce apar primele frunze. Udarea trebuie să fie moderată, folosind un pulverizator pentru a evita excesul de apă care poate favoriza apariția mucegaiului.

Când răsadurile dezvoltă 2-3 perechi de frunze adevărate, fertilizează-le cu un îngrășământ lichid diluat pentru a stimula creșterea. Dacă se alungesc prea mult, mută-le într-un loc mai răcoros și oferă-le mai multă lumină. Cu două săptămâni înainte de transplantare, începe procesul de aclimatizare, expunând răsadurile treptat la condițiile exterioare.

Ce este nutriția răsadurilor

Acesta este procesul de introducere a unei soluții nutritive sub sistemul radicular al răsadurilor de roșii, ardei, îngrășământ, care întărește sistemul imunitar al plantei, ajutând să reziste condițiilor stresante sub influența mediului extern. Pentru a face totul corect, trebuie să fiți capabil să recunoașteți de ce are nevoie exact un ardei sau o roșie, cum și când să adăugați soluția, cum să o frământați etc.

Răspunsurile la aceste multe alte întrebări îi vor ajuta pe grădinarii începători să obțină o recoltă completă de culturi de legume. Beneficiile folosirii remediilor populare hrănitoare sunt evidente – ajută răsadurile să crească sănătoase, puternice, rezistente la diferite boli și dăunători. Pansamentul superior se realizează în două moduri principale: rădăcină, foliară.

Cum să hrănești răsadurile

Înainte de a începe hrănirea, trebuie să vă familiarizați cu tipurile în care este împărțit orice îngrășământ pentru răsaduri de roșii și ardei:

  1. Organic. Aceasta include toate remediile populare: o soluție de mullein, cenușă de lemn, gunoi de grajd de pui, amestec de drojdie. Astfel de îngrășăminte sunt realizate independent, nu necesită mult timp, efort și finanțe, au un procent mare de asimilare.
  2. Organo-minerale. Include soluții saline și componente organice.
  3. Mineral. Conține întregul complex de nutrienți necesari pentru creșterea normală completă a răsadurilor.

De ce au nevoie plantele în sezonul inițial de creștere?

Semințele mature de calitate au întotdeauna un aport de nutrienți și oligoelemente care susțin creșterea răsadurilor până când sistemul lor radicular se dezvoltă. În primele două săptămâni, plantele tinere au nevoie de macronutrienți: azot, calciu, fosfor, sulf, potasiu, magneziu și bor. Treptat, pe măsură ce cresc, rezervele acestor și ale altor elemente chimice se epuizează, așa că răsadurile trebuie hrănite.

În primele săptămâni de creștere, se depune randamentul viitoarelor plante adulte. Dacă în această perioadă răsadurile primesc o nutriție slabă, atunci dezvoltarea sa este restrânsă și ulterior se poate obține un randament redus.

Când hrăniți răsadurile înainte și după cules, trebuie să urmați recomandările:

  • hrănirea abundentă este dăunătoare plantelor tinere, deoarece nevoia de îngrășăminte și capacitatea de a le asimila sunt mult mai mici decât la plantele adulte;
  • toate îngrășămintele pentru răsaduri trebuie aplicate într-o formă solubilă în apă, cea mai ușor de absorbit de rădăcinile tinere;
  • pansamentul superior trebuie făcut în mod regulat, deoarece lipsa periodică de nutriție poate avea consecințe fatale;
  • atunci când fertilizați cu îngrășăminte concentrate, trebuie să vă asigurați că soluțiile nu cad pe frunze sau să le spălați cu apă curată (excepția este pansamentul foliar);
  • înainte de fertilizare, solul trebuie umezit cu apă – în acest caz, rădăcinile fragede ale plantelor tinere nu vor suferi de un exces de săruri minerale;
  • pansamentul lichid trebuie să fie cald (20-24 de grade);
  • răsadurile de roșii reacționează slab la excesul de azot, așa că trebuie avut grijă atunci când se aplică îngrășăminte minerale și organice care conțin azot;
  • Răsadurile culturilor de legume (roșii, ardei, varză, vinete) și florile de grădină nu tolerează solul acid, deoarece în el sunt activate ciuperci patogene. Acest lucru trebuie luat în considerare la plantarea semințelor și la culegerea lor. Pentru a reduce aciditatea pământului, se folosește făină de dolomit.

După cules, plantele sunt hrănite cel puțin o săptămână mai târziu, pentru a nu dăuna răsadurilor nerădăcinate. A doua oară răsadurile sunt udate cu îngrășăminte la 10-14 zile după prima. Plantele tinere sunt de obicei hrănite de 2-3 ori, în faza celei de-a 2-a și a 4-a frunză adevărată și, de asemenea, cu o săptămână înainte de plantare în pământ. Cu o creștere bună a răsadurilor, vă puteți limita la un singur pansament de top.

Compoziția dressing-ului de top pentru roșii este complet diferită de cea a altor legume. Roșiile iubesc fosforul, care promovează fructificarea mai devreme și mai abundentă, iar excesul de azot poate fi dăunător.

Pregătirea solului

Există multe tipuri de pământ gata făcut la vânzare, inclusiv pentru roșii. Când cumpărați un amestec gata preparat pentru plantarea semințelor, trebuie să verificați dacă cantitatea de oligoelemente esențiale este mai mică de 300 mg / l. Solul cu atât de multe dintre aceste elemente este potrivit doar pentru răsaduri de roșii adulte. Cu un conținut mai mare de nutrienți, roșiile se vor „îngrășa”, crescând masa excesivă a frunzelor în detrimentul florilor și fructelor.

Nu trebuie să folosiți sol prea fertil, deoarece poate încetini germinarea și creșterea răsadurilor, este mai bine să luați unul mai puțin hrănitor și apoi să hrăniți răsadurile cu soluții apoase de minerale. În sol pur humus, roșiile nu cresc deloc, deoarece conține o cantitate excesivă de elemente chimice. O compoziție tipică a solului pentru creșterea răsadurilor și plantarea roșiilor include următoarele componente (raportul părților este de 1:2:1:1:1):

  • turbă – câmpia este cea mai bună, deoarece este ușor acidă;
  • gazon – cel mai potrivit este solul pe care au fost cultivate anterior cereale, mazăre, fasole;
  • biohumus dintr-o grămadă de compost;
  • humus;
  • nisip, de preferință alb, fracție mare. Ajută la slăbirea solului. În loc de nisip, puteți folosi rumeguș fără așchii.

Pentru nutriția minerală a răsadurilor, înainte de însămânțarea semințelor, se poate adăuga cenusa (0,5 l la 5 l de găleată de pământ pregătit), superfosfat (15-20 g la 5 l de amestec) sau un îngrășământ complex care nu conține clor. sol. Cenușa ajută, de asemenea, la reducerea acidității pământului. Răsadurile de roșii nu sunt atât de pretențioși în ceea ce privește valoarea nutritivă a solului, astfel încât ponderea terenului poate fi crescută la 70%, în timp ce plantele adulte prezintă randamente bune.

La creșterea răsadurilor conform sistemului Mitlider, solul pentru cules este făcut în următoarea ordine:

  1. 1. 5 kg de făină de calcar (puteți lua în schimb făină de dolomit sau cretă) amestecată cu 35 g de acid boric (sau 50 g de borax);
  2. 2. umpleți cu pământ o cutie de răsaduri de 12 litri;
  3. 3. 2 linguri. l. Întindeți amestecul preparat uniform pe suprafața solului.

Îngrășăminte minerale

Răsadurile de roșii, alte legume și flori răspund bine la fertilizarea cu îngrășăminte minerale complexe. Pentru îngrășământ, puteți pregăti una dintre compozițiile (soluțiile se prepară în 5 litri de apă):

  • Soluție – 5 g;
  • Kemira-wagon (Fertika) – 0,5 linguri. l.;
  • Kalimagnezia, sulfat de potasiu, Nitrophoska – 1 linguriță;
  • cristalină – 10 g.

Deoarece roșiile „adoră” fosforul, ele sunt foarte receptive la introducerea superfosfatului:

  • 1 st. l. la 1 litru de apă pentru pulverizare (hrănire foliară);
  • 1 st. l. 10 litri pentru irigare.

Pulverizarea cu acest îngrășământ se folosește și dacă răsadurile cresc prea repede. Când pregătiți o soluție pentru udarea răsadurilor, puteți adăuga 2 linguri. l. frasin de lemn. Consumul unui astfel de îngrășământ este de 1 pahar de soluție pe oală.

O soluție roz slabă de permanganat de potasiu nu numai că hrănește plantele cu minerale, dar servește și ca prevenire a bolilor fungice. Dacă răsadurile de roșii sunt de culoare verde pal, acestea sunt pulverizate cu uree (1 linguriță la 5 litri de apă). Fosforul din compoziția superfosfatului accelerează formarea și creșterea de noi rădăcini, stimulează formarea timpurie a ovarelor înflorite și a fructelor zaharoase. Acest element contribuie la o mai bună absorbție a azotului din sol.

Pansamentul de trei ori cu o compoziție combinată de îngrășăminte se efectuează conform schemei:

  • Prima fertilizare: uree 5 g, Superfosfat 25 g, sare de potasiu 15 g. Componentele se diluează în 10 litri de apă.
  • A 2-a hrănire: compoziția este aceeași. Dacă plantele sunt de culoare verde normală, conținutul de superfosfat crește la 40 g.
  • Al treilea pansament: dublați cantitatea de îngrășământ. Consumul de soluție rezultată este de 5-6 litri la 160-170 de ghivece cu răsaduri.

Dacă răsadurile cresc slab, în ​​acest amestec este necesară creșterea cantității de uree, iar dacă „îngrășă” – îngrășăminte fosfor-potasiu. În cazul unei întârzieri puternice în dezvoltarea răsadurilor (rece sau din alte motive), compoziția primului pansament superior se modifică:

  • Superfosfat – 40 g;
  • sulfat de amoniu – 20 g;
  • sare de potasiu – 10-15 g.

La tragerea tulpinilor răsadurilor, se folosește pulverizarea cu bioregulatorul de creștere „TUR”. Inhibă creșterea excesivă a plantelor și, de asemenea, promovează adunarea fructelor și accelerează înflorirea. Pentru a face acest lucru, diluați 1 g de produs în 1 litru de apă și pulverizați de 2-3 ori cu o pauză de 1 săptămână.

Acasă, răsadurile sunt considerate gata pentru plantare dacă în ea încep să se formeze muguri. Pentru ca acestea să fie conservate și să nu cadă după transplantare în grădină, se pulverizează cu o soluție de acid boric (se diluează 1 g în 1 litru de apă). Prelucrarea se efectuează cu 4-5 zile înainte de debarcare pe vreme înnorată.

Această metodă permite obținerea unor plante sănătoase și adaptate, care vor avea un start excelent în grădină odată ce temperaturile permit transplantarea.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS