Pârjoalele moldovenești

Pârjoalele moldovenești – Gustul copilăriei din bucătăria bunicii

in Utile în gospodărie by
TRIMITE PRIETENILOR

Când intram în bucătăria bunicii, un miros îmbietor mă întâmpina de fiecare dată. Pe plită sfârâiau pârjoalele moldovenești, rumene și crocante, iar bunica, cu șorțul ei înflorat și mâinile pricepute, le întorcea cu grijă în tigaie. Îmi plăcea să stau pe un scăunel lângă ea și să o privesc cum transformă ingrediente simple într-o adevărată minune culinară.

Bunica începea întotdeauna prin a alege cu grijă carnea – de obicei, un amestec de porc și vită, pentru ca pârjoalele să fie fragede și suculente. O trecea prin mașina de tocat împreună cu ceapă, usturoi și, uneori, un cartof, să le facă mai pufoase. Apoi, adăuga pâine înmuiată în lapte, ouă și condimente – sare, piper și un praf de cimbru, pentru aroma aceea de neuitat.

Frământa compoziția cu mâinile, spunând că secretul unor pârjoale reușite e să le simți textura. După ce amestecul era gata, lua câte o bucată, o modela cu grijă între palme și le dădea prin pesmet, ca să aibă o crustă aurie și crocantă. Apoi, le așeza în tigaia bine încinsă, iar sunetul sfârâitului era ca o promisiune a unui prânz delicios.

Când pârjoalele erau gata, le scotea pe un șervet ca să absoarbă excesul de ulei, apoi le așeza pe farfurii alături de piure de cartofi pufos și castraveți murați. Aroma lor se răspândea în toată casa, iar noi abia așteptam să ne așezăm la masă. Prima îmbucătură era mereu magică – crocantă la exterior, moale și suculentă în interior, cu acel gust desăvârșit care mă făcea să-mi doresc să nu se termine niciodată.

Acum, când pregătesc pârjoale după rețeta bunicii, îmi aduc aminte de zilele petrecute în bucătăria ei, de râsetele și poveștile spuse între două linguri de compoziție. Și, cu fiecare pârjoală rumenită, parcă reînvii acele momente, gustând din nou bucățele din copilărie.

Rețeta pârjoalelor moldovenești

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată (amestec porc și vită)
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 1 cartof mediu
  • 2 felii de pâine înmuiată în lapte
  • 2 ouă
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță piper
  • ½ linguriță cimbru uscat
  • Pesmet pentru tăvălit
  • Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

  1. Tocați carnea împreună cu ceapa, usturoiul și cartoful.
  2. Adăugați pâinea înmuiată și stoarsă, ouăle și condimentele, apoi frământați bine compoziția.
  3. Formați pârjoalele și dați-le prin pesmet.
  4. Prăjiți-le în ulei încins, până devin aurii și crocante.
  5. Scoateți-le pe șervete absorbante și serviți-le calde, alături de piure de cartofi și murături.

Poftă bună!


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS