Cu toti ne confruntam in gradina noastra cu diferiti daunatori si boli ale legumelor, asta ne face uneori sa alegem calea cea mai usoara, si anume, stropirea lor cu substante chimice foarte daunatoare atat mediului inconjurator ,cat mai ales sanatati noastre.
Exista insa si metode traditionale pentru stoparea lor, care ori sunt ignorate cu desavarsire, ori nu sunt cunoscute de anumiti legumicultori.
Pesticide naturale
Spuneti NU” produselor chimice sintetice,pesticide si ingrasaminte, se poate si fara ele,folositi in gradina voastra doar ingrasaminte si pesticide naturale,si ve-ti fi rasplatiti cu roade bogate si santoase.
Prevenirea bolilor la legume
Pentru a preveni boala si atacurile daunatorilor,trecem direct la eliminarea ei,de exemplu:
Frunzele moarte,ingalbenite, se indeparteaza automat pentru ca ele produce foarte multe ciuperci. Curatati in mod constant legumele ,nu lasati decat frunzele pline de seva .
Lupta impotriva daunatorilor si bolilor la legume ,se face folosind si pesticide naturale care pot fi:
Substante active de origine animala sau vegetala
-gunoi de pasare
-gunoi de grajd
-urzica
-uleiuri vegetale
Alte substante utilizate în mod traditional în agricultura ecologica (inclusiv cupru, sulf, ulei de parafina, etc) si alte substante, cum ar fi hidroxid de calciu ,sapun de potasiu, bicarbonat de potasiu..
Nu folositi zeama borde-leza decat maxim 3 ori pe o cultura
Folosirea in exces a cuprului este foarte daunatoare solului si legumelor.
Va prezint in continuare cateva asocieri ale legumelor care ajuta in combaterea bolilor
-plantati salata verde langa ridichi si varza,salata este un obstacol contra atacului de afide
-morcovi,ceapa si prazul cultivate alterantiv sunt protejati contra parazitilor specifici ,ca musca morcovului si a prazului
-usturoiul si ceapa protejeaza capsuni si patrunjelul contra bolilor criptogamice
-telina si tomatele tin afidele departe de varza
-prazul ataca telina de atacul de rugini
-hreanul tine departe de unele culturi afidele,larvele si cartitele
-craitele si galbenelele alunga nematozii de exemplu la ceapa si usturoi
Asocieri care influienteaza gustul
-patrunjelul cultivat pe sub tomate le face mai gustoase
-menta cultivata printre cartofi ii face mai aromati
-ridichile vecine cu nasturelul,devin mai picante daca nu sunt asociate cu salata
Nasturelul este o planta de gradina ,(a nu se confunda cu macrisul ,care creste prin paduri si este o planta salbatica)frunzele lui proaspete se foloseste in special in medicna,mai exact extractul nasturelului contine o substanta ce protejeaza lanturile ADN din celulele sanguine de actiunea radicalilor liberi din organism. Aceste leziuni sunt un indicator al riscului de a face cancer.
Cercetatorii de la Universitatea Southampton din SUA au descoperit ca o portie zilnica de 85 g de nasturel proaspat previne cancerul.
In bucatarie se foloseste frunzele doar in stare proaspata pentru creme tartinabile cu branza de vaci ,salate.etc.
Cobaterea bilologica metode fitoterapeutice de prevenire si combatere
-funingilor
-bacteriilor
-virusilor
Coada calului
Este un remediu excelent pentru combatere si fortificare
-afide
-acarieni (paianjanul rosu)
-fortificarea plantei
-macerat: se foloseste toata planta fara radacina,stropirea se face direct pe planta/1 kg la 10 l apa,planta proaspata diluat de 5 ori
-infuzie : se foloseste pe sol, //150 gr la 10l de apa planta uscata plus 0.3% sapun de potasiu diluat de 5 ori
-fierbere: se foloseste atat pe planta cat si pe sol,//150 gr la 10 l de apa planta uscata,dupa racire adaugam in plus macerat de urzica,plus 1-2% silicat de sodiu,amestecam si tinem asa 30 de minute . diluat de 5 ori
Urzica
macerat se folosete 1kg la 10 l apa planta proaspata, pe funze si la incoltirediluat de 20 de ori sau 150 gr la 10 l apa planta uscata, pe teren diluat de 10 ori se stropeste:
-pe planta
-la incoltire
-pe tern
Este un tratament excelent impotriva funzariozei,este un ingrsamant natural,prin udarea direct pe planta favorizeaza cresterea,se uda bine planta la baza pentru favorizarea radacinilor,dar este si un excelent dezinfectat pentru inmaierea semintelor optinute din gradina noastra.
Macerat deja fermentat
Macerat urzica se amesteca cu macerat coada calului:1 l macerat urzica cu 1/2 l de macerat coada calului
-stropire:inainte de formarea frunzelor,la incoltire,diluat de 50 de ori
-pe frunze,la inflorire se stropeste nediluat
Este un excelent cocktail impotriva afidelor,deoarece combinate au un spectru mai larg de combatere.
Vetrice – Tanacetum vulgare
Denumire populara: vetricea; aurata, brancarta, buruiana de ceas rau, buruiana matricii, calapar, creata brostelor, crucea pastii, ferece, hodolan, iarba dulce de munte, iarba raiului, jolteala, marunca neagra, minta romaneasca creata, poarta raiului.
-Infuzie 300 gr planta proaspata la 10 l de apa,sau 30 gr planta uscata la 10 l apa.
stropire :prin pulverizare pe planta dupa inflorire,diluata de 2 ori , contra acarienilor, contra ruginilor fainarii, contra unor boli pe frunze la tomate
Feriga de padure
-5gr pulbere mare la 1/2l apa de ploaie ,pe planta si pe sol diluat 1/10,combate cu eficienta
afide
melci
licmasi
Tomate
2 pumni de frunze maruntite si frecate bine in 2 l de apa se tin infuzate la rece 2 ore se folseste concentrat contra fluturelui verzei.
Tutun
frunze,cotoare,tulpini,resturi de la fabricile de tutun
infuzie: 200 grame tutun la 1 l de apa fierbinte, se tine 24 de ore dupa care se filtreaza se aduga 9 l de apa plus 100 ml de spirt de 2% pe planta ,nediluat
decoct:400 gr tutun la 10 l de apa ,se lasa la fiert timp de 3-4 ore,dupa fierbere adugam 12 l de apa ,1 kg de sapun de rufe ,1 l spirt denaturat.
Se folste direct pe plante,contra larvelor,a gandacului de colorado,alte larve si omizi.
Lapte degresat ,zer de lapte
Zer si lapte proportie de 1/1 se amesteca bine,se stropeste saptamanl plantele nediluat
combaterea bolilor foliare, si ale fructelor la tomate ,virusuri la rosii.
Humus
extract
500 gr humus de padure vechi de 2-3 ani in 10 l de apa
tescovina
frunze de stejar,vita de vie ,nuc
nediluat se foloseste contra atacului de agenti patogeni,dar mai ales este un excelent ingrasamant complex si un excelent fortifiant.
Coropisnita
sapa galerii la mica adancime si iese la suprafata doar atunci cand este intuneric,sau atunci cand prasim terenul,ataca toate radacinile de legume, si tuberculi.
capcane:cu ajutorul sticlelor de plastic la 2l,sau borcane de 800 ml
Taiati rand pe rand sticlele,lasati aproximativ trei sfeturi din sticla,umpleti recipientele cu apa si ingropatiile in sol,avand grija ca suprafata recipientului sa fie la baza solului,in incusiunile lor nocturne coropisnitile vor cadea rand pe rand in aceste capacane.
Cautati sa distrugeti cuiburile ,turnati ulei comestibil sau apa multa , procedand astfel insectele mici si oualele se distrug.
Larvele noctuide prezente cu precadere in sol primavara si toamna,combaterea lor se poate face atat manual, cat si cu ramuri de ferigi maruntite pe care le incorporam in sol.
Combaterea Coleopterelor
alimentele preferate : sunt varza si alte crucifere: ridichi, napi,ataca in mod special plantele tinere si rasaduri,perioada de invazie este foarte putenica in lunile mai si iunie.
Familia Coleopterele sunt specii din tot regnul animal, cuprinzand aproape jumatate din speciile cunoscute de insecte. Grupul coleopterelor este remarcabil din punct de vedere al variatiunii formelor si culorilor reprezentantilor sai si concureaza, ca numar de specii, cu acarienii.
Putem planta salata verde in zona infectata de acesti paraziti,de asemenea mai putem cultiva,fasole,mazare,varza,se intoarce mai des pamantul(se praseste mai des),si se incorporeaza terenul cu ingrasamant de grajd.
Nematozii
Sunt cunoscuti in general in termen popular cu denumirea de viermii de sarma .
Se intalnesc cu precadere in culturlie din spatiile protejate,dar ne confruntam cu ei si in camp,de obicei se boala se tranzmite prin materialul insamantat ,sau a solului infestat.
Combaterea lor se poate face prin anumite rotatii si asocieri diverse.
In caz de infestare puternica se planteaza toata brazda cu tagetes(craite),
larvele nu se mai pot hrani cu radacinile acestor flori si atunci mor.
Aveti grija si la pamantul pe care il introduceti in rasadinte,el trebuie sa fie dezinfectat inainte de a pune semintele la germinat.Deoarece daca puneti pamant infestat cu larvele feminine,ve-ti infesta tot solul la plantarea acestora.
Melci fara cochilie(licmasi)
au o preferinta mare pentru plantutele tinere
Sunt de doua feluri:
licmasi lungi de aproximativ 15 cm de culoare galben ocru, maro rosiatici
licmasi mici de pana la 6 cm lungime de culoare cenusii sau rosiatici,acestia insa nu rezinta la ger si seceta.
capacane: borcane cu bere, 😀
se aplica maceratul pentru limacsi
gainile sunt si ele un bun combatant al acestor paraziti
Mare atentie la composturi!!!, ele contin oua de licmasi,trebuie sa avem grija sa dezifectam ori de cate ori folosim compost.
-plantarea imprastiata a usturoiului ,
-se mai poate folosi extract de Begonia :,-o planta intreaga maruntita la 10 l de apa se lasa la macerat 2 ore ,trateaza cu succes rasadurile inaintea plantari lor in camp.
sa nu uitam nici de pasari !!!
sunt mari consumatoare de licmasi,asadar inainte de plantare poftiti aceste vizitatoare sa se infrupte din plin in gradina dumneavoastra.
-mai puteti pune frunze in stare cruda direct pe sol,acestea au rolul de a depozita licmasi,cand sunt aproape uscate se strang se se depoziteaza in locul unde facem compostul,pentru ca licmasi sunt un excelent ingrasamant Bio.
In cazul de infestare grava de licmasi ,putem arunca pe sol cenusa,sau var nestins.
Melci cu cochilie pot produce daune destul de grave recoltelor,dar daca sunt in numar mic atunci ii putem lasa pentru ca ei pun pe fuga licmasi, deoarece se hranesc cu oualele lor.
Musca morcovului
Este o musca micuta de 3,4mm , apare cu precadere in lunile aprilie si iunie, si cam pe la sfarsitul luni august.
Musca dezvolta oualele in sol chiar langa radacinile de morcov,urmand ca mai tarziu sa se dezvolte formand asa numitele galerii.
Combaterea:putem asocia culturile de ceapa cu morcovul,usturoiul cu prazul.
Se poate semana in functie de zona mai devreme in intervalul martie,aprilie, sau mult mai tarziu se pot semana morcovi in luna iulie.
De asemenea putem musuroi putin fiecare radacina de morcov,asejonare excelenta cu marar,craite,lavanda.
ATENTIE:Cultivati morcovul intr-un loc bine aerisit si luminos.
Puricii
Afidele produc pagube direct perin tranzmiterea virusilor,dar si prin acoperirea cu fumagina a plantelor si fructelor,aceasta ciuperca saprofita se dezvolta ca urmare a secretiilor dulci ale afidelor.
Combatere
In caz de infestare puternica se stropesc plantele cu decoct de coada calului sau solutie facuta din sapun de casa.
alte masuri:irigarea abundenta a solului,
pulverizarea de var,
cenusa de lemn sau faina de roca,
stropirea plantelor cu jet puternic de apa,
extract de usturoi,
macerat de urzici
macerat craite
Stropirea are loc 3 zile consecutiv.
stropirea plantelor cu infuzie din foi de ceapa sau coji de cartofi,
Dusmani Tomatelor
Daunatorii majori ai rosiilor sunt insectele,afidele,molii,acarieni,nematozii dar si afectiunile pe cale virala sau bacteriene
Prevenirea
Prevenirea se bazează pe un principiu simplu: se uda! Thrips nu se dezvolta atunci cand umezeala este suficienta. Din luna mai si pe tot parcursul verii, vremea calda si uscata, pulverizati frunzele de plante in mod regulat,poate fi suficienta pentru a preveni invaziile cu aceste insecte.
Atentie nu folositi apa rece direct pe frunze,in loc de apa puteti folosi cu succes si dilutie din macerat de urzica,nu numai ca indeparteaza aceste insecte dar este si un ingrasamant excelent pentru plante.
Daca plantele sunt invadate intr-un numar mare de aceste insecte,putem folosi cu succes un cocktail din usturoi si sapun de potasiu,se stropesc frunzele cu aceasta solutie
Mana la tomate’
Mana, mucegaiul este o ciuperca care ataca plantele din familia Solanacee :rosii,vinete,ardei,castraveti,cartofi
Boala se caracterizeaza prin mai multe simptome in toate etapele de crestere ale plantelor.
In prima faza putem observa pete negre circulare dispuse pe frunze.Aceste leziuni netratate si lasate pe un termen lung,duc mai tarziu la desfolierea plantei.
Nu recomand folosirea produselor chimice pe planta,si nici pe sol , cel putin la noi in Ro nu exista o solutie chimica care sa stopeze mana ,ci doar de prevenire.
Lupta impotriva boli se poate face prin diverse metode :
-rotatia culturi se recomanda de specialisti o data la 3 ani
-eu o fac anual rotatia culturi este mai benefica pentru cultura de legume Bio
-inlaturarea frunzelor,fructelor,ori de cate ori este nevoie
-aerarea plantelor,se stie ca intr-un spatiu foarte mic, mana se propaga cu repeziciune.
-evitati stropirea cu apa pe plante,pentru ca ciuperca nu germineaza pe porii uscati ai frunzei
-folositi saptamanal macerat de urzica si coada calului, se aplica direct pe frunze si tulpina, cat si pe sol de jur imprejurul plantei.
Tulpinile si fructele sunt de asemnea afectate de boala.
Recomand ca semintele din aceste plante sa nu le folositi pentru germinare,chiar daca boala a fost in stadiu incipient si ati reusit stoparea boli,pentru ca indiferent de cate dezinfectari ati face semintelor boala se va tranzmite viitoarelor plantute.
-practicati atat in solar cat si in camp deschis desfolierea treptata a plantelor pe etaje pe masura ce acestea se coc (frunzele chiar daca nu sunt bolnave aflate pe etajele inferioare se indeparteaza),nu numai ca ve-ti lasa sa circule aerul printr-e plante impedicand ciuperca sa-se instaleze, dar procedand astfel ve-ti avea rosii la fel de mari si de frumoase pe etajele superioare.
-in faza incipienta a boli faceti stropiri cel putin 5 zile (atat timp, ii ia manei ,sa distruga toata recolta) cu lapte si zer,plantele au nevoie de un aport mai mare de calciu in aceasta perioada.
-apa fiarta:,ca masura de prevenire a ciuperci
-puneti 1l de apa fiarta la 48 gr Celsius,in fiecare gropita unde ve-ti planta viitoarea planta ,lasa-ti sa se scurga apa in sol,puneti apoi mranita care trebuie sa aiba in componeta ei neaparat gunoi vechi de grajd,si cenusa de lemn ,apoi puneti plantuta,presarati iar cenusa de lemn,dupa care udati de jur imprejurul plantei cu un cokteil de macerat de urzica ,ceai de musetel si coada calului.
Din pacate timpul, nu prea imi este prielnic astazi, ma pregatesc pentru plecarea la casuta de la tara,voi reveni cu noi amanute.
Pe curand .