Reţeta :
1 kg de urzici proaspete pentru 10 kg de apă
– Umpleţi un recipient (de exemplu o pubelă de plastic) cu urzici, fără să tasaţi prea mult.
– Acoperiţi urzicile cu apă.
– Utilizaţi apă de preferinţă fără calcar (15-25 grade Celsius).
– Amestecaţi regulat, la fiecare 48 de ore.
– Examinaţi spuma care se ridică, semn că are loc procesul de macerare.
– După 8-15 zile spuma dispare, făcând loc unor bule.
– Se filtrează rapid.
– Se utilizează purinul de urzici diluat (5-20%), sau se pune în bidoane închise ermetic.
– Se poate păstra în beci timp de câţiva ani.
TRATAMENTE cu Insecto-fungicide
I. Preventive
A. (care indeparteaza daunatorii):
1. Extract de urzica – 1kg urzica proaspata/10 litri apa. Timp de extractie = 12 ore. Concentratia este cea rezultata.
2. Plamadeala de pelin – 300 grame pelin verde sau 30 g uscat/ 10 litri apa.
B. (care protejeaza si fortifica plantele):
1. Decoctul de coada calului – 200 grame planta uscata/ 10 litri apa. Concentratie de stropit 1litru decoct / 5 litri apa;
2. Plamadeala de coada calului – 200 grame planta uscata/ 10 litri apa. Concentratie de stropit 1litru decoct / 5 litri apa;
3. Plamadeala de urzica – 1kg urzica proaspata/10 litri apa. Timp de extractie = 12 ore. Concentratia este cea rezultata.
4. Plamadeala de papadie – 2 kg papadie proaspata sau 200 g uscata/ 10 litri apa. Concentratia este cea rezultata. Se stropeste primavara in perioada de crestere intensiva.
5. Extract de usturoi si ceapa – frunze – 500g planta verde sau 200g uscata/10 litri apa. Se dilueaza de 10 ori la stropire.
II. INSECTICIDE (ucigatoare)
1. Infuzie (Zeama) de tutun -100 grame frunze uscate de tutun/5 litri de apa fierbinte;
III. FUNGICIDE (ucigatoare)
1. Extract de usturoi – 1 kg catei de usturoi/ 10 litri de apa ( si pentru seminte)
2. Extract de radacini de hrean – 10 kg radacini/ 10 litri apa ( si pentru seminte)
3. Infuzie de usturoi si ceapa – 750 g catei de usturoi si 1 kg bulbi de ceapa/ 10 litri apa. Concentratia este cea rezultata. Se stropeste primavara (mai) in perioada de crestere intensiva, pe planta si sol.
1. Extract = apa rece + plante, agitate in vas 12-24 ore – Perioada de pastrare-cateva zile;
2. Plamadeala = zemuri fermentate – Perioada de pastrare – cateva luni;
3. Infuzie = ceai, racit, strecurat si scurse plantele in pumn;
4. Decoct = fiertura. Inmuiere circa 24 de ore inainte de fierbere. Fierbere circa 20-30 minute. Filtrat dupa racire.