Producerea rasadurilor de legume. Amestecuri de pământ folosite la producerea răsadului

Producerea rasadurilor de legume. Amestecuri de pământ folosite la producerea răsadului

in Legume by
TRIMITE PRIETENILOR

  Producerea rasadurilor de legume reprezinta o etapa tehnologica foarte importanta in cultura legumelor deoarece foarte multe specii de cultura prin rasaduri.

         Rasadurile sunt plante legumicole tinere produse in sere,in solarii sau in rasadnite si care ulterior se planteaza la loc definitiv in camp sau in spatii protejate.Producerea rasadurilor prezinta o serie de avantaje cum ar fi:

1-posibilitatea largirii arealului de cultura al unei specii legumicole in zone unde infasiarea culturii prin semanat direct nu este posibila din cauza intarzierii frunctificarii.

2-scurtarea per de vegetatie a culturilor cu posibilitatea de a cultiva specii pretentioase la caldura si in zonele mai reci

3-obtinerea de productii mai timpurii comparativ cu culturile infiintate prin semanat direct in camp.

4-economie de samanta la unitatea de suprafata

5-asigurarea densitatii optime la speciile de seminte mici si cu germinarea greoaie ex telina

6-posibilitatea folosirii intentise a terenului prin culturi succesive

7-esalonarea productiei pe o perioada cat mai lunga asigurandu-se asfel legume proaspete pe tot parcursul anului

AMESTECURI DE PAMANT FOLOSITE LA PRODUCEREA RASADULUI:

-un amestec bun pentru producerea de rasaduri trebuie sa aiba urmatoarele insusiri:

a-sa fie bogat in elemente nutritive

b-sa asigure schimbul de gaze cu atmosfera exterioara

c-sa aiba ph corelat cu cerintele speciei pentru care se foloseste.

d-sa nu contina microorganisme fitopatogene

e-sa aiba un continut scazut in saruri

f-sa nu permite schimbarea valorii ph-ului sub actiunea udarilor cu apa cu continut ridicat de calcar sau din cauza aplicarii fertilizarilor faziale.

g-sa fie usor permeabile si cu capicatitate buna de retinere a apei

         Materialele folosite la pregatirea amestecurilor nutritive sunt:

-mranita

-turba

-unele composturi

-nisipul

         Mranita-este un gunoi de grajd foarte bun descompus care se obtine prin fermentarea gunoiului de grajd proaspat pe o perioada de minim 2 ani.

-se caracterizeaza printrun grad ridicat de afanare si permeabilitate

-are culoare brun negricioasa

-este foarte bogata in elemente nutritive

-are un ph alcalin

-prezinta dezavantajul ca este purtatoare de seminte de buruieni si de agenti patogeni motiv pentru care este necesara dezinfectia amestecurilor in compozitia carora intra

         Turba-se gaseste sub forma de zacaminte naturale in diferite zone ale tarii si se formeaza in urma descopmnuerii lente a vegetatiei.

-are un continut scazut de elemente minerale

-nu contine seminte de buruieni si agenti patogeni

-are o mare capacitate de retinere a apei si punere a acesteia la dispozitia plantelor

         Compostul-un ingramasant organic rezultat in urma descompunerii diferitelor resturi vegetale si animale dupa o prealabila umezire,amestecare si adaos de ingrasaminte minerale

         Nisipul-se foloseste la pregatirea amestecurilor de pamant deoarece asigura un grad ridicat de afanare si permeabilitate

-de regula se foloseste nisip de rau care trebuie sa fie curat fara bolovani sau resturi vegetale!
         Procurarea materialelor si pregatirea amestecurilor trebuie sa se faca din toamna.

         Mai intai se alege reteta de amestec in conformitate cu scopul pentru care se foloseste si cu cerintele speciei pentru care se foloseste.

         Structura-pe o platforma betonata componentele din amestec se aseaza in straturi alternative. La baza se aseaza mateirale usoare iar la varful gramezii materiale mai grele.

         Amestecarea componentelor se face prin clopatare,de o parte si de alta a gramezii initiale formandu-se astfel 2 gramezi mai mici dupa care se reface din nou gramada initiala.

         Amestecul astfel pregatit se dezinfecteaza dupa care se acopera cu folie de polietilena si se eticheteaza.Pe eticheta se trece reteta folosita,proportia componentelor si data pregatiri amestecului.Cu aproximativ 2 saptamani inainte de folosire se introduce in spatiul de introducere a rasadului pentru a se incalzi sau daca este posibil se introduce de la inceput in magazin sau in alte spatii disponobile.

         Semanatul-momentul efectuarii semanatului pentru producerea de rasaduri se stabileste un raport de :-

Epoca de plantare in camp

Varsta rasadului

Posibilitatea rasadului pobisilitatii de lumina si temperatura.

         Semanatul se poate face in randuri la 4-8 cm distanta daca rasadurile se repica si la 8.10 cm cand nu se repica sau mai rar prin imprastiere

         Dupa semanat semintele se acopera cu un strat de pamant de 0,5 cm care se taseaza usor ,se uda si se acopera cu geamuri peste care se pune folie de solar..

         Lucrarile de ingrijire aplicate de la semanat la rasarire constau in urmarirea evolutiei temperaturii din stratul de pamant si mentinerea ei la valoarea optima.

-aerisirea

-udarea la nevoie

         lucrarile aplicate dupa rasarire:

-reglarea temperaturii

-reglarea luminii

-reglarea umiditatii

-repicatul

-combaterea buruienilor

-combaterea bolilor si daunatorilor

-calirea

         Ddarea-cand rasadurile sunt mici se uda cu apa calduta folosindu-se de regula 2,3 litri pe metru patrat iar mai tarziu cand rasadurile cresc cantitatea de apa ajunge la 8-10 litri pe metru patrat.

         Repicatul:consta in transplantarea la distante mai mari a rasadurilor din semanare deasa in scopul asigurarii conditiilor optime de lumina si de hrana si de apa si de aer.

         In practica repicatul se executa la aproximativ 10 zile de la rasarire sau cand plantele au format primele 2 frunze.

         Inainte de repicat rasadurile se uda foarte bine pentru a se scoate cu cat mai multe radacini si se repica cu 1,2 cm mai adanc decat au fost ele initial.

         Combaterea buruienilor-se face prin plevit sau prin ierbicidare.

         Combaterea bolilor si daunatorilor:se face prin tratamente cu solutii de insectofungicide  in concentratiile si momentele indicate pe ambalajele in care se comerciealizeaza .

         Calirea –consta in pregatirea rasadurilor pentru condiitiile din camp.se realizeaza prin aerisiri repetate pana la descoperirea totala a rasadurilor atat ziua cat si noaptea precum si reducerea udarilor timp de 7-10 zile

ELEMENTELE COMPONENTE ALE UNEI RASADNITE SIMPLE.

-topul rasadnitei confectionat din scandura de brad cu grosimea de 2,3 cm si cu latimea de 25-30 cm.

         lungimea rasadnitei simple este de 4m iar inaltimea de 1-1,5 m.Acest tip de scandura este demontabil si prezinta avantajul ca dupa fiecare zezon se poate desface si se pastra in diferite adaposturi prelungindu-se astfel durabilitatea-

         Transversal-locul se intareste cu 3 rigle din lemn care au capetele ingropate in scandurile laterale.Aceste rigle sunt asezate la 1 m distanga una de alta. Astfel incat topul de rasadnita este impartit in 4 parti egale.Acoperirea rasadnitelor se face cu sticla sau cu panouri din material plastic in functie de posibilitatile financiare.

         Ferestrele  obisnuite de rasadnita au rama de 1,5 m lungime,1 m latime iar panoruile din material plastic au  lungimea de 2m si latimea de 1,5 m.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Navigheaza SUS