Folosirea intensiva a terenului presupune cresterea randamentului de utilizare a acestuia prin obtinerea de productii ridicate cantitativ si calitative pe aceeasi unitate de suprafata ceea ce se poate realiza prin
-culturi succesive
-culturi asociate
-culturi intercalate.
Asolamentele legumicole reprezinta repartizarea in timp si spatiu a culturilor legumicole in concordanta cu sistemul de lucrari si cu sistemul de fertilizare al plantelor.
Pentru aplicarea rationala a asolamentului terenul destinat cultivarii legumelor se imparte in parcele a caror suprafata poate fi de la cativa metri patrati pana la cateva ha in functie de suprafata totala existenta.
Repartizarea culturilor in cadrul asolamentului se face pentru fiecare parcela in parte dupa care se urmareste rotatia acestora in timp in asa fel incat pe aceeasi suprafata ,acea cultura sa revina numai dupa 4,5 ani.Practicarea monoculturii(cultivarea unei specii mai multi ani pe acelasi termen.are efecte nefavorabile asupra structurii solului se inmulteste numarul de buruieni,creste atacul de boli si daunatori iar elementele nutritive sunt folosite irational,toate aceste cauze ducand in final la scaderea productiei pe unitatea de suprafata.
Principiile care stau la baza intocmirii asolamentelor legumicole sunt:
a-speciile legumicole care intra in rotatie sa nu existe aceleasi familii botanice
b-speciile cu inradacinare profunda superficiala se cultiva dupa specii cu inradacinare mai profunda
c-speciile care intra in rotatie sa nu aiba boli si daunatori comuni deoarece creste riscul compromiterii culturii si numarul de tratamente chimice aplicate culturilor ceea ce duce la fitotoxicitatea legumelor obtinute.
Numarul de ani dupa care o specie poate reveni pe aceeasi suprafata depinde de sensibilitatea speciei respective la agentul patogen de gradul de infestare al solului si de forma de rezistenta al agentului patogen.In general in decurs de apoximativ 2,3 ani agentii patogeni se pot distruge practicandu-se o rotatie rationala iar daca terenul este foarte infestat cu agenti patogeni distrugerea acestora se poate face numai dupa 5, 6ani.
d-folosirea unor ierbicide care prezinta selectivitatea pentru majoritatea speciilor din asolament
e-modul de recoltare a partilor comestibile influenteaza rotatia culturilor astfel la o cultura la care recoltarea se face esalonat pe o perioada mai lunga de timp si pe teren umed,structura solului se deterioreaza si pe acel sol numai pot fi cultivate specii cu toleranta redusa la solurile structurate
f-respectarea epocii de infiintare a culturilor si de desfiintare al acestora la sfarsitul ciclului de productie pentru a se permite o pregatire optima a patului germinativ.
CULTURI SUCCESIVE
-reprezinta sistemul de culturi prin care pe aceeasi suprafata de teren in acel an se succed mai multe specii legumicole.Pentru reusita sistemului de culturi succesive trebuie sa se tina seama de urmatoarele aspecte:
1-folosirea de specii si soluri cu perioade de vegetatia diferite
2-utilizarea in succesiune a speciilor cu sistem radicular profund de speciile cu inradacinare superficiala
3-respectarea cerintelor plantelor fata de apa
4-utilizarea de specii cu pretentii diferite fata de temperatura pentru a se putea cultiva acelasi teren o perioada cat mai lunga de timp.
CULTURI ASOCIATE
-reprezinta 2 sau mai multe culturi de legume care ocupa acelasi teren in acelasi timp.De regula in practica legumicola se asocieaza 2 culturi pentru a se putea asigura conditii optime de crestere optima si fructificare.Prin acest sistem de cultura cresc veniturile la unitatea de suprafata dar in acel timp este nevoie de foarte multa forta de munca.
Culturile asociate reprezinta un sistem adecvat producatorilor de legume pe suprafete mici mai ales pentru consumul familial deoarece din cauza densitatii mari a plantelor lucrarile de intretinere se executa manual.
La alegerea speciilor si intocmirea schemelor de culturi asociate trebuie sa se tina seama de urmataorele aspecte .
a-aprovizionrea solului cu elemente nutritive in cantitati suficiente pentru ambele culturi.
b-asocierea unor specii de legume cu pretentii diferite fata de lumina si cu cerinte apropriate fata de ceilalti factori de mediu.
c-asocierea de specie cu inaltime diferita
d-aplicarea de tratamente sanitare unice dintre culturi care sa nu afecteze in mod negativ cealalta cultura.
e-prospectarea pietei cu privire la consumul de legume si la speciile preferate de consumatori
f-respectarea densitatii optime pentru cele doua culturi pentru a se putea intretine in mod corespunzator
CULTURI INTERCALATE-
-sunt acele culturi legumicole care se infiinteaza in plantatiile viticole sau pomicole in primii 5 ani de la plantare timp in care pomi fructiferi si vita de vie nu valorifica eficient spatiul dintre radacini .
Speciile legumicole care se cultiva intercalat in plantatiile de pomi si vita de vie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1-sa nu concure specia de baza in consumul de apa si de hrana
2-sa aibe talie redusa pentru a nu umbri pomii si vita de vie
3-la cultivarea intervalului dintre randuri este necesar sa se lase o banda de o parte si de alta a randului de pomi sau de vita de vie pentru a se putea efectua lucrarile de intretinere
4-speciile folosite contribuie la inbunatatirea fertilitatii naturale a solului.
Speciile legumicole care se preteaza pentru cultura intercalata sunt:
Radacinoasele
Fasolea pitica
Mazarea
Varza
Tomatele si castravetii sustinuti pe araci
Ceapa si usturoiul
Infiintarea culturilor legumice se face pe fiecare interval sau din 2 in 2 intervale de pomi sau de vita de vie iar numarul de randuri varieaza cu distantele de plantare a pomilor si vitei de vie si cu specia legumicola folosita.