Salata de Păpădie

Cum se prepară salata din frunze de păpădie. „O cură de câteva săptămâni poate regla valorile glicemiei“

in Retete traditionale by
TRIMITE PRIETENILOR

Păpădia este o plantă care are calităţi diuretice şi tonice. Cea mai cunoscută formă de administrare, infuzia, are o serie de indicaţii terapeutice, însă fomele în care putem beneficia de proprietăţile benefice asupra organismului depăşesc sfera ceaiurilor medicinale din păpădie.

De exemplu, tijele de păpădie, recoltate înainte de înflorire, sunt o foarte bună soluţie de detoxifiere a ficatului, de stimulare a funcţiei hepatice şi biliare. 

„Pot fi consumate pe stomacul gol, câte cinci-zece tije pe zi, timp de 14-21 de zile. Cei care nu suportă gustul amar, le pot consuma cu miere de albine”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Salata de Păpădie tratează un spectru larg de boli. Iată modul corect de preparare. Ingrediente:

Frunzele tinere pot fi folosite în salate simple sau cu sos alb (ca spanacul) și că acestea au făcut de secole deliciul oamenilor. Se poate întrebuința și amestecul de flori cu frunze.

Salata de păpădie este recomandată:
– celor care și-au pierdut apetitul;
– pentru tratarea tulburărilor digestive minore;
– pentru îmbunătățirea funcțiilor urinare;
– pentru prevenirea calculilor renali;
– împotriva tulburărilor hepatice și biliare;
– pentru a scădea retenția de apă;
– pentru tratarea constipației, a hemoroizilor și a durerilor reumatismale.

Cum se prepară salata de păpădie
Ingrediente:
– 800 g de păpădie,
– 4 ouă,
– 4 linguri de untdelemn,
– 2 linguri zeamă de lămâie sau oțet,
– 4 fire de usturoi verde,
– 2 legături de mărar,
– piper, sare.

Preparare:
1. Se alege păpădie proaspătă și fragedă, se curăță cu grijă, se spală în mai multe ape, se scurge, se sărează și se lasă deoparte într-un castron, până se termină restul pregătirilor.

2. Se fierb ouăle tari, se răcesc și se taie felii subțiri cu mașina specială de tăiat ouă.

3. Separat se prepară un sos din untdelemn și zeamă de lămâie sau oțet, bătute bine cu o furculiță într-o ceașcă.

4. Usturoiul și mărarul se curăță, se spală și se toacă mărunt.

5. Când totul este pregătit, se ia păpădia din castron, se stoarce bine de zeama amăruie pe care a lăsat-o și se pune în salatieră.

6. Se adaugă usturoiul și mărarul, feliile de ouă și sosul din untdelemn și zeama de lămâie sau oțet.

7. Se sărează și se pipereză după dorință, apoi se amestecă totul bine.

8. Se garnisește cu felii de ou peste care se presară piper și puțin mărar tocat fin.

Şi frunzele crude au calităţi terpeutice uimitoare, inclusiv datorită continutului bogat de antioxidanti şi vitamine – vitamina A sub forma de  betacaroten, vitamina C, care potenţează absorbţia fierului, vitaminele B1, B2 si B6, vitamina E si vitamina K, dar şi conţinutului de calciu şi fier, cupru, fosfor, mangan, potasiu, magneziu şi aminoacizi esentiali.

„În cadrul unei cure, frunzele crude se pot administra sub formă de salată, de două-trei ori pe zi. O cură de câteva săptămâni poate regla valorile glicemiei şi insulinei implicit în cazul diabetului insulino-dependent, poate acţiona benefic în caz de ciroză hepatică, hepatite acute şi cronice, dischinezii biliare”, mai spune specialistul în fitoterapie Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de a începe o astfel de cură.

Prepare unei astfel de salate este simplă: frunzele de păpadie se spală cu apă sărată şi se rup în 

bucăţi medii, de unu – trei cm lungime. Se adaugă ceapa verde tăiată rondele şi câteva linguri de zeamă de lămâie, după gust, puţin ulei şi eventual, usturoi pisat. Se condimentează după gust cu sare şi piper.

De precizat că frunzele de păpădie pot fi folosite în scop terapeutic şi în uz extern sub formă de cataplasme (frunze zdrobite), eficiente în caz de eczeme, psoriazis, arsuri infectate.

Chiar dacă planta este considerată relativ sigură, în unele cazuri poate provoca alergii – inflamarea cavităţii bucale şi a pielii. Predispuse sunr persoanele care  au astfel de reacţii la muşeţel, crizanteme, gălbenele, coada şoricelului sau margarete. Păpădia poate interacţiona cu medicamentele diuretice şi antibiotice  dar şi cu medicaţia destinată bolilor  diabetice, precum  şi cu litiul. Tocmai de aceea trebuie ţinut cont de recomandarea privind consultarea unui medic înainte de a apela la astfel de cure.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS