Rachiu din Boabe de Soc

Cum să Prepari Rachiu din Boabe de Soc – Rețeta Secretă Care Îți Va Uimi Musafirii!

in Utile în gospodărie by
TRIMITE PRIETENILOR

Socul (Sambucus nigra) este un arbust autohton, invaziv, care creşte în tufe înalte de 2-3 m, uneori până la 10 m.

Grădinarii caută să-l stârpească, îl taie cu topoarele, îi scot rădăcinile cu târnăcoapele, însă el, încăpăţânat îşi reface, în doi-trei ani tufa.

Are numeroase aplicaţii în medicina naturistă, fiind utilizate cam toate organele plantei, preparate în diferite moduri, pentru o gamă largă de afecţiuni.


De asemenea, pentru utilizare în grădina organică, sunt cunoscute câteva ceaiuri. Este util şi ca plantă însoţitoare, în special în culturi de trandafiri, pentru că atrage afidele, purecii de plante.

Utilizare culinară au, mai ales, florile, la prepararea socatei, o băutură răcoritoare din epoca pre-coca-cola. Se iau câteva inflorescenţe, se inmoaie într-un borcan cu apă îndulcită cu zahăr care se ţine la fermentat. Se strecoară, se păstrează la rece, în pivniţă şi se bea, constituind un aport însemnat la atingerea ţintei celor doi litri cotidieni de lichide.


Florile pot fi uscate, pentru utilizare ulterioară, pentru socată sau pentru ceai.

Puţină lume s-a încumetat, însă, să folosească bobiţele socului pentru prepararea delicioasei dulceţi de soc. Care se face cam la fel cum se face dulceaţa, în general. De exemplu cea din afine. Utilizând bobiţe de soc coapte, desprinse cu răbdare de pe reţeaua de codiţe. Şi, bineînţeles, zahăr. Consumarea bobiţelor raw nu este suportată de orice stomac. Toxinele prezente în fructele crude dispar prin tratarea lor termică.

Şi mai puţină lume s-a încumetat să facă rachiu din boabe de soc. Am văzut şi am gustat, rachiu din soc, în Ungaria şi în Germania. Scump-foc! Cred şi eu, la câtă răbdare îţi trebuie să obţii o cantitate rezonabilă de bobiţe fără coadă.

Rachiu din boabe de soc este o băutură tradițională, preparată din fructele plantei de soc (Sambucus nigra), care poate fi o adevărată delicatesă. Iată cum poți prepara rachiul din boabe de soc pas cu pas:

Ingrediente:

  • 3 kg de boabe de soc coapte (aproximativ 3 litri de suc de soc)
  • 1,5 kg zahăr
  • 1 litru apă
  • 1,5 l alcool de 40-50% (sau tărie similară)
  • O drojdie de vin (opțional, dacă vrei să accelerezi fermentația)
  • Un baton de scorțișoară (opțional, pentru aromă)
  • Coajă de lămâie (opțional, pentru un gust mai proaspăt)

Etapele preparării:

1. Pregătirea boabelor de soc

  • Culege boabele de soc coapte și spălându-le bine. Este important să alegi doar boabe coapte, deoarece cele verzi sau necoapte pot fi toxice.
  • Desprinde boabele de soc de pe ciorchini. Poți folosi o furculiță pentru a face acest lucru mai ușor.

2. Obținerea sucului de soc

  • Pune boabele într-o cratiță mare sau într-un vas de fermentare.
  • Adaugă un litru de apă și fierbe amestecul la foc mic timp de 15-20 de minute, până când boabele se vor descompune și vor elibera sucul.
  • După ce au fiert, strecoară amestecul printr-un tifon sau o sită fină pentru a obține doar sucul.

3. Fermentația (opțional, pentru un rachiu mai natural)

  • Dacă dorești un rachiu mai tradițional, poți fermenta sucul de soc. Pentru a accelera fermentația, adaugă drojdia de vin conform instrucțiunilor de pe pachet. Lăsați amestecul la fermentat într-un recipient curat, cu un dop cu valve de aer, pentru câteva zile (5-7 zile) până când se termină procesul de fermentare.

4. Prepararea siropului de zahăr

  • Într-o cratiță separată, pune 1,5 kg de zahăr și un litru de apă.
  • Fierbe amestecul până când zahărul se dizolvă complet, formând un sirop. Lasă să se răcească la temperatura camerei.

5. Amestecarea sucului de soc cu alcool

  • După ce sucul de soc a fermentat (sau dacă nu alegi să fermentezi, treci direct la acest pas), adaugă sucul de soc într-un recipient mare de sticlă.
  • Adaugă siropul de zahăr și alcoolul (1,5 litri de alcool de 40-50%).
  • Poți adăuga și un baton de scorțișoară și coajă de lămâie pentru un plus de aromă, dacă dorești.

6. Lăsarea la macerat

  • Închide recipientul și lasă-l să stea într-un loc întunecat și răcoros timp de 1-2 luni. Este important să agiți recipientul din când în când pentru a amesteca ingredientele.

7. Filtrarea și îmbutelierea

  • După ce au trecut cele 1-2 luni, strecoară lichidul printr-un tifon sau o sită fină pentru a îndepărta impuritățile și resturile de fructe.
  • Îmbuteliază rachiu în sticle curate, sigilându-le bine.

Sfaturi:

  • Timpul de maturare: Rachiul de soc devine mai bun pe măsură ce se învechește. Ideal ar fi să-l lași să se maturizeze cel puțin 6 luni înainte de a-l consuma.
  • Proporțiile de alcool și zahăr: Poți ajusta proporțiile de alcool și zahăr în funcție de gustul tău și de cât de dulce sau tare vrei să fie băutura.

Aceasta este o rețetă tradițională și simplă de rachiul de soc, cu un gust delicios și o aromă plăcută, care poate fi savurată atât simplu, cât și ca ingredient în diverse cocktailuri.

Iată dar, că astă vară am avut marea revelaţie: dracu’ nu-i chiar aşa de negru, nici bobiţele de soc atât de greu de separat de codiţe. Într-adevăr este foarte anevoios ca, după ce ai cules ciorchinii cu bobiţe să scapi de codiţe. Dar nu, este la mintea cocoşului! Nu se culeg ciorchinii, aceştia se scutură, pur şi simplu, in situ, într-o găletuşă ţinută dedesubt. Bobiţele bine coapte se desprind foarte uşor, cele necoapte rămân pe codiţe. Ciorchinii se mai scutură odată sau de două ori, după câteva zile. Şi aşa, dacă avem în livadă (ca mine) sau în împrejurimi, un număr de tufe de soc, putem face câţiva litri de rachiu sau câteva borcane de dulceaţă de soc cu care ne vom uimi musafirii.

A nu se confunda socul cu bozul, care este o plantă foarte asemănătoare şi toxică! De reținut că bozul are un miros neplăcut, frunzele diferite, flori cu antere purpurii, care devin negre când se usucă. Fructele de boz sunt negre, mate, iar cele de soc sunt lucioase. Au un miros neplăcut, iar dacă se pun într-un vas cu apă, aceasta se colorează, în circa 30 de minute; la soc, apa rămâne limpede.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS