Cum poti sa cumperi tractor cu fonduri europene? Ce condiții trebuie să îndeplinești

in Fonduri Europene by
TRIMITE PRIETENILOR

Anul acesta, fermierii care vor să-și cumpere mașini și utilaje noi, vor putea face acest lucru accesând fonduri europene prin intermediul liniei de finanțare DR-13, dedicată achiziției de utilaje pentru sectorul vegetal.

Salut, acesta este Bing. Îți pot oferi câteva informații despre cum poți să cumperi tractor cu fonduri europene. 😊

Fermierii care vor să-și cumpere tractor sau utilaje noi cu sprijin din fonduri europene, au această posibilitate prin noul Plan Național Strategic (PNS). Deși condițiile specifice nu au fost încă publicate, se știe că va exista o linie de finanțare dedicată achiziției de utilaje pentru sectorul vegetal, intitulată DR-13.

Beneficiarii eligibili pentru această linie de finanțare sunt: fermieri cu excepția persoanelor fizice; cooperative agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri; grupuri și organizații de producători legal constituite în baza legislației naționale în vigoare și recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.

Valoarea maximă a sprijinului din fonduri europene este de 300.000 euro/fermă, cu o intensitate de 65% din costurile eligibile1. Pentru a-și maximiza șansele de a accesa fondurile, fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi: să dețină terenurile în proprietate, să practice agricultura ecologică, să aibă studii sau cursuri în domeniul agricol, să se înscrie într-o formă asociativă

”Fiecare finanțare are criterii diferite, dar putem să ne facem o imagine de ansamblu, chiar dacă unele ghiduri nu sunt încă lansate nici măcar în dezbatere. Pe baza celor care au fost lansate și discutate, se poate observa că în cadrul fermelor contează foarte mult dacă terenurile sunt deținute în proprietate. Chiar și pe zootehnie, în acest moment, se acordă un punctaj în funcție de ce procent din terenurile exploatației sunt deținute în proprietate, din numărul total de hectare.

Astfel, dacă există posibilitatea să se transfere proprietatea de la persoană fizică la societate, să se facă acel patrimoniu de afectațiune, să se facă, pentru că este un punctaj care nu trebuie ratat. Trebuie obținut, ne acordă șanse foarte bune pentru a primi finanțare.

Apoi, sunt condiții legate de agricultura ecologică în unele cazuri, dar agricultura ecologică care este deja implementată la nivelul fermei. Asta înseamnă că terenurile trebuie să fie înscrise în agricultura ecologică, tot efectivul de animale trebuie înscris în agricultura ecologică. Este un lucru anevoios, greoi, care nu poate fi rezolvat într-un termen scurt.

Fermierii ar trebui să ia în calcul să se înscrie într-o formă asociativă. Atunci când forma asociativă depune un proiect în nume propriu, are un punctaj maxim, dar nu trebuie neglijat nici punctajul pe care fermierul îl obține când depune un proiect în nume propriu și atașează o adeverință din partea unei forme asociative, pentru că este membru”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV.

Ce fel de tractoare pot fi achiziționate cu fonduri europene

„AFIR recomandă beneficiarilor să achiziţioneze acele maşini agricole (tractoare, combine etc) care sunt dimensionate corect pentru suprafaţa fermei pe care o lucrează şi care servesc cel mai bine tipului de exploataţie agricolă deţinut de aceştia. Astfel, se poate evita achiziţionarea de utilaje cu o putere mai mare decât cea necesară, ale căror costuri sunt mai ridicate şi a căror amortizare durează un timp mai îndelungat”, a menționat directorul general al instituţiei, Andras Szakal.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat pe pagina oficială de internet (www.afir.info) clarificări legate de corelarea puterii utilajelor cu suprafaţa fermei în momentul achiziţionării de maşini agricole cu fonduri europene acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

La elaborarea acestor clarificări, AFIR a beneficiat de sprijinul Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR). De asemenea, s-au avut în vedere mai multe considerente precum: media la nivelul Uniunii Europene care este de 3,26 cai putere (CP)/ hectar, la stabilirea parametrilor s-a considerat operaţia de arat în sol mediu cu panta sub 6% şi că perioada optimă de efectuare a lucrărilor s-a micşorat din cauza schimbărilor climatice, precum şi faptul că solurile grele se întind pe o suprafaţă mare a ţării noastre.

Conform calculelor prezentate de AFFIR, un beneficiar care are în administrare o suprafaţă de 15 hectare va putea achiziţiona prin fonduri PNDR un tractor care are o capacitate de cel mult 60 CP (Coeficient 4 X 15 ha), cu condiţia să nu mai aibă în dotare un alt tractor. Pentru suprafeţe de 10 – 11 ha se acceptă un tractor de 45 CP.

Totodată, un beneficiar care are în administrare o suprafaţă de 50 ha va putea achiziţiona prin fonduri PNDR un tractor cu o putere de maxim 125 CP, sau două tractoare de puteri mai mici, dar a căror putere însumată nu depăşeşte 175 CP (se ia în calcul inclusiv puterea celor pe care le deţine deja). Achiziţionarea mai multor tractoare trebuie justificată în Memoriul justificativ sau în Studiul de fezabilitate care se ataşează Dosarului Cererii de Finanţare care se depune pentru solicitarea de fonduri europene.

În afară de tractoare, există și alte tipuri de utilaje care pot fi achiziționate cu fonduri europene, în funcție de domeniul de activitate și de linia de finanțare aleasă.

De exemplu, pentru sectorul agricol, se pot cumpăra utilaje precum: combine, semănători, pluguri, cultivatoare, remorci, irigatoare, etc. Condițiile de eligibilitate și valoarea sprijinului variază în funcție de mărimea fermei, de tipul de cultură, de zona geografică și de alți factori1.

Pentru sectorul construcțiilor, se pot cumpăra utilaje precum: buldoexcavatoare, macarale, betoniere, compresoare, etc. Însă, trebuie să se țină cont de faptul că nu sunt eligibile utilajele care funcționează cu combustibili fosili, cum ar fi motorina sau benzina. Valoarea maximă a sprijinului este de 1,5 milioane de euro pentru firmele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.

Pentru alte sectoare de activitate, se pot cumpăra utilaje și echipamente specifice, cum ar fi: echipamente IT, tehnologii, dotări independente, mobilier de birou, etc. Acestea trebuie să fie de natura mijloacelor fixe și să contribuie la creșterea competitivității firmei.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Navigheaza SUS