Compresele cu plante medicinale. Metode tradiționale de tratament

in De la sat by
TRIMITE PRIETENILOR

Compresele cu plante sunt metode tradiționale de tratament, utilizate pentru a ameliora diverse afecțiuni prin aplicarea locală a preparatelor din plante. Iată câteva exemple de comprese pe bază de plante, fiecare având indicații specifice:

  1. Comprese cu Brusture: Frunzele proaspete se spală, se zdrobesc și se aplică sub formă de cataplasmă, de mai multe ori pe zi, până dispare cauza. Este recomandată în cazuri de entorse, luxații, picioare rănite de prea mult umblat, arsuri, leziuni ulceroase și plăgi usturătoare.
  2. Comprese cu Crețisoară: Se spală o cantitate corespunzătoare de plante proaspete, care se zdrobesc pe un fund de lemn cu un sucitor. Această compresă este folosită pentru vindecarea rănilor, înțepăturilor și tăieturilor.
  3. Comprese cu Mușețel: Se toarnă 1 litru de lapte clocotit peste 2 linguri de mușețel, se lasă să stea 2-3 minute, apoi se strecoară și se aplică sub formă de comprese calde. Este recomandată în durerile de ochi, conjunctivite, alte inflamații ale ochilor, erupții cutanate care provoacă mâncărimi sau supurații, și poate fi utilizată ca gargară în durerile de dinți, precum și pentru spălarea rănilor.
  4. Comprese cu Patlagină Îngustă: Frunzele proaspete se spală și se zdrobesc până se formează o pastă (terci), care se aplică pe zona interesată. Este recomandată în răni, crăpături la picioare, tăieturi, înțepături de insecte, mușcături de câine turbat și animale veninoase. Frunzele frecate în mâini cu sare și aplicate la gât pot ajuta la vindecarea gușei, iar aplicate la picioare sunt utile pentru bășici sau roșături de la încălțăminte. Această compresă este recomandată și în cazul bolilor canceroase ale glandelor.
  5. Comprese cu Podbal: Prepararea se face similar cu cele anterioare. Este recomandat a se folosi compresa în boli de plămâni, erizipel, leziuni ale țesutului cu umflături vineții, inflamații ale bursei sinoviale și în ulcerul scrofulos. Vaporii de podbal sunt utili în bronșite cronice și insuficiență respiratorie sau sufocantă.
  6. Comprese cu Terci de Tătăneasă: Se prepară din rădăcinile bine spălate, măcinate fin, amestecate cu apă clocotită și câteva picături de ulei, până se formează un terci, care se întinde pe o pânză și se aplică local cald, legând-o strâns pe zona afectată. Se recomandă în paralizia membrelor, atunci când maladia provine din surmenaj, luxație, entorsă sau apoplexie. Cu acest terci se pot retrage tumefierile la glezne și încheieturile mâinilor și aduce alinare în paraplegie, ulcer varicos, tumefieri reumatice ale mușchilor, noduri de artrită, umflături, dureri de ceafă (spondiloză cervicală) și inflamații ale pielii piciorului, calmând durerile după amputări.
  7. Comprese cu Aburi de Traista Ciobanului: Se pun 2 mâini pline de plantă proaspătă într-o sită care se ține pe aburi. Planta înmuiată la abur se pune pe o bucată de pânză, care se aplică sub formă de compresă pe zona afectată. Se recomandă în cazul sânilor umflați, hemoragiilor renale și herniei inghinale.
  8. Comprese cu Urzică Moartă Galbenă: Se prepară din 3 lingurițe cu vârf de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se umezesc cârpe (tifon) cu această infuzie și se aplică sub formă de comprese calde contra ulcerațiilor și varicelor.

Aceste remedii naturale pot fi utile în gestionarea diverselor afecțiuni, dar este întotdeauna recomandat să consultați un specialist înainte de utilizare.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Navigheaza SUS