Ciorba autentică de pește a lipovenilor

Ciorba autentică de pește a lipovenilor – rețetă cu tradiție din inima Deltei

in Retete traditionale by
TRIMITE PRIETENILOR

Pe malurile liniștite ale Dunării, acolo unde apa își spune poveștile în șoaptă, lipovenii au ridicat arta gătitului peștelui la rang de măiestrie. Ciorba lor de pește nu e doar o mâncare, ci un ritual, o împletire de gusturi și obiceiuri transmise din tată-n fiu.

În satul pescăresc, nimeni nu se grăbește când vine vorba de ciorbă. Totul începe cu peștele prins proaspăt, cu mâinile aspre ale pescarului care îl curăță atent, cu focul făcut la marginea apei și cu acel gest aproape sacru: adăugarea unui pahar de apă din Dunăre, ca să dea ciorbei „sufletul locului”. Iar lemnul ars, stins în oală, nu e doar un truc, ci o punte între vechi și nou, între om și natură, între foc și apă.

Ingrediente pentru o ciorbă autentică lipovenească (6-8 porții)

  • 2 kg pește proaspăt (crap, somn, știucă, biban sau caras – ideal este un amestec)
  • 2 litri apă + 1 pahar de apă din Dunăre (sau apă de izvor)
  • 3 cepe mari
  • 2 morcovi mari
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras roșu
  • 3 roșii mari, coapte
  • 2-3 cartofi medii
  • 2 linguri sare grunjoasă
  • 2 foi de dafin
  • 200 ml oțet de vin alb (sau borș proaspăt, după gust)
  • 1 legătură leuștean verde
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 1 ardei iute (opțional)
  • 1 bucățică de lemn de fag sau stejar (ars pe jar și apoi stins în ciorbă)

Mod de preparare – pas cu pas

1. Alegerea și pregătirea peștelui

Ciorba lipovenească adevărată se face cu pește proaspăt, de preferat un amestec de mai multe specii. Se curăță peștele de solzi și măruntaie, păstrând capetele și cozile pentru un gust mai intens. Peștii mai mari se taie în bucăți mari, dar nu foarte mici – secretul este să simți bucata de pește în farfurie. Se spală bine cu apă rece.

2. Prepararea bazei pentru ciorbă

Se pun cei 2 litri de apă la fiert într-un ceaun mare, de preferat la foc de lemne. Se adaugă legumele curățate și tăiate: ceapa întreagă (se va scoate la final), morcovii, păstârnacul și ardeiul gras tăiate rondele, cartofii cuburi mari. Se adaugă și sarea, iar când apa începe să fiarbă, se pune paharul de apă din Dunăre, exact cum făceau bătrânii lipoveni.

3. Adăugarea peștelui și a lemnului ars

După aproximativ 20 de minute, când legumele sunt aproape fierte, se adaugă peștele întreg sau bucățile de pește. Acum vine momentul ritualului: se ia o bucățică de lemn de fag sau stejar, se arde puțin pe jar, iar apoi se stinge direct în ciorbă. Acest obicei vechi dă un gust discret, afumat, și se spune că îmbină toate elementele naturii în ciorba pescarului.

4. Acrirea și aromatizarea

După 10-15 minute, peștele este gătit și trebuie acrită ciorba. Se adaugă oțetul de vin alb (sau borșul proaspăt), după gust. Se pun și foile de dafin, iar dacă se dorește un plus de iuțeală, acum este momentul să se adauge ardeiul iute tăiat în două.

5. Finalizarea ciorbei

Când ciorba e gata, se scoate ceapa întreagă și se presară din abundență pătrunjelul și leușteanul tocat fin. Se oprește focul și se lasă ciorba să „se așeze” câteva minute înainte de servire.


Cum se servește ciorba lipovenească

Tradiția spune că ciorba de pește se servește în două etape:

  1. Zeama fierbinte, clară, turnată peste o lingură de mujdei de usturoi și ardei iute, servită cu pâine de casă sau mămăligă.
  2. Peștele și legumele, scoase pe un platou separat, alături de mămăligă și mujdei.

Și, ca orice mâncare cu suflet, această ciorbă trebuie savurată lângă oameni dragi, cu sunetul apei în fundal și povești spuse în jurul focului. Pentru că la lipoveni, ciorba nu e doar despre pește, e despre locul din care vine, despre Dunăre, despre amintiri și despre legătura dintre om și natură.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS