Bolile si daunatorii albinelor

in Apicultura by
TRIMITE PRIETENILOR

In ultimii ani, virozele albinelor au luat o extindere tot mai mare aparand noi maladii viroticein scara planetara. Aceste maladii sunt vehiculate la distante mari, continental si intercontinental, datorita transportului de material biologic apicol reproducator, efectuat in general clandestine de catre apicultori.

Sistemul stuparitului pastoral face ca maladiile virotice si altele sa se raspandeasca in scara nationala intr-un singur an. Aglomerarile de familii de albine favorizeaza o intense contaminare. Puterea de contagiune a virozelor este foarte marw si se face prin contact intre albine si ingestie (hranirea larvelor sau transferal mierii de la o albina la alta)

Virozele pot evolua singure sau associate intre ele, atat la albinele adulte cat si la larve, unele predominand in sezonul cald, altele in sezonul rece.

Diagnusticul virozelor albinelor se pune in baza semnelor clinice si examenelor de laborator. Aceste examene de laborator sunt de inalta tehnicitate si specialitate.

Cele mai importante viroze intalnite la albine sunt:

Paralizia acuta – boala infecto-contagioasa a albinelor adulte, produsa de un virus sferic cu dimensiuni de 30 nonometri, cu tropism pentru sistemul nervos si glandele salivare.

Paralizia cronica – boala infecto-contagioasa a albinelor adulte, produsa de un virus ARN, cu localizare in sistemul nervos si intestinal subtire.

Viroza aripilor opace – boala infecto-contagioasa a albinelor adulte si a matcilor. Clinic boala se recunoaste prin evolutie mai ales in timpul iernii cand produce mortalitate accentuate pana la pierderea multor familii de albine.

Viroza botcilor negre – boala infecto-contagioasa specifica nimfelor matcilor si albinelor lucratoare. Virusul se transmite pe cale digestive prin albinele doici si se poate multiplica si in albinele adulte de regula afectate de nosemoza.

Viroza albinelor de Egipt – boala infecto-contagioasa a albinelor adulte si a nimfelor. Se transmite prin ingestie si prin inoculare de paraziti limfifagi.

Viroza X – boala infecto-contagioasa a albinelor adulte, transmisa pe cale digestive. Infectia evoluiaza de obicei iarna si primavera si este agravata cand se asociaza cu protozoarul Nosema apis.

Viroza filamentoasa – boala infecto-contagioasa produsa de un virus care se localizeaza in celulele nervoase, intestinal subtire, corpul gras, glandele cerifere, faringiene, de venin si in hemolimfa, aceasta capatand un aspect laptos.

Puietul in sac – boala infecto-contagioasa specifica larvelor de albine, carora le determina moartea in stadiul de puiet capacity. Larvele iau aspectul characteristic a unui sac plin cu lichid.

Boli bacteriene

Loca europeana – este o boala infecto-contagioasa care afecteaza puietul de albina, determinandu-i moartea, de regula in stadiul de puiet necapacit

Loca europeana apare mai rar decat loca Americana si este mai putin grava, afectand in general larvele tinere in varsta de 3-4 zile si in proportie mult mai redusa, larvele capacite. Boala apare in general primavera inaintea culesului de salcam, precum si in golurile de cules din sezonul apicol. Transmiterea bolii se face odata cu hrana administrata puietului de catre albinele doici, cand microbii patrund in intestinal larvelor, unde se inmultesc, se hranesc si elimina toxine.

Larvele bolnave devin initial mai transparente, apoi sufera modificari de culoare, pozitie si de miros, rasucindu-se in cellule si devenind mai intai galbene cu nuante din ce in ce mai inchise pana la maroniu. Mirosul este vsriabil, putand fi acru de putrefactie, in unele cazuri aromat sau lipseste cu totul.

Clinic, boala se recunoaste dupa: aspectul de puiet imprastiat pe fagurii afectati; larvele afectate isi schimba pozitia in celula, evidentiaza prin tegument traheele, prezinta pete de culoare galbuie care in cele din urma devin cenusii-negre, isi pierd turgescenta si se transforma intr-o masa pastoasa avand un miros acru sau aromat; dupa 10-20 zile, larvele moarte se deshidrateaza, au culoarea maronie, muleaza fundul celulei si capata aspectul unor solzisori de consistenta cauciucului ce pot fi usor extrasi din cellule.

Combaterea loci europene se realizeaza prin:

indepartarea din stup a fagurilor cu puiet afectat

tratament medicamentos cu Oxitetraciclina sau Locamicin

La aparitia bolii se recomanda sa fie tratate toate familiile de albine din stupina, ele fiind considerate contaminate.

Loca europeana este declarabila de la aparitia primelor semen de boala si carantinabila inca 30 de zile de la insanatosirea clinica.

Se atrage atentia ca mierea provenita de la asemenea familii se interzice a fi valorificata la export.

Loca americana – este o boala infecto-contagioasa care afecteaza puietul de albina determinandu-i moartea de regula in stadiul de puiet capacit.

     Loca americana este considerata cea mai grava boala bacteriana a puietului caruia ii produce moartea in stadiul de puiet capacit.

Boala evoluiaza in tot sezonul active cu varf in lunile iulie-august. Difuzarea bolii de la o familie bonlava la una sanatoasa, precum si de la o stupina la alta, se face prin intermediul albinelor hoate, trantori, prin adapatori, prin uneltele de lucru, schimbarea fagurilor de la un stup la altul, prin hraniri cu miere infectata, prin diferiti paraziti si daunatori ai stupului, prin cumpararea sau schimbul de material biologic. Trebuie precizat ca loca Americana nu se vundeca de la sine.

Clinic boala se recunoaste dupa:

aspectul de puiet imprastiat pe faguri;

cellule cu capacele umede, escavate, perforate, de culoare maron-inchis spre negru;

sub capacele se gaseste un detritus larvar de culoare ciocolatie, filant, adarent la peretii celulei;

fagurii afectati de boala exhala un miros characteristic de putrefactie sesizabil la deschiderea stupului si chiar de la intrarea in stupina;

in stadiul avansat la bolii, in celulele afectate , larvele moarte se deshidrateaza complet avand aspectul unui detritus maron-inchis spre negru.

Asa cum s-a precizat, combaterea loci americane se face prin tratament medicamentos si o serie de masuri deosebit de importante si utile dupa cum urmeaza:

depistarea familiilor afectate de boala prin examen clinic al tuturor familiior din stupina;

fagurii si familiile puternic afectate, sau semen clinice evidente, se vor distruge in totalitate prin ardere;

fagurii cu numar redus de cellule afectate se elimina din stupi, se topesc si se inlocuiesc cu faguri noi.

Tratamentul medicamentos se efectuiaza la toate familiile din stupina, acestea fiind considerate contaminate. Pentru tratament se vor folosi numai Oxitetraciclina sau Locamicin.

Se efectuiaza dezinfectia de necessitate a inventarului apicol care cuprinde obligatoriu urmatoarele etape:

curatire mecanica;

flambare;

dezinfectie propriu-zisa cu una din substantele: Hidroxid de codiu ( soda caustica) 4%, carbonat de sodium (soda calcinata) 5-6% sau formol 3%.

Mierea provenita de la stupina in care a evoluat loca americana nu se comercializeaza.

 

Septicemia – este o boala infectioasa specifica albinelor adulte. Agentul etiologic este Pseudomonas apiseptica si poate avea forma acuta si cronica.

Clinic boala se recunoaste dupa: incapacitatea de zbor a albinelor; parasirea stupului cu manifestari nervoase; albine moarte in fata stupului; fragilitatea cadravelor.

Diagnosticul de certitudine se pune in laborator prin examinarea probei de albine suspecte prin recoltarea hemolimfei care , in caz de septicemie, devine alba laptoasa.

Pentru combaterea bolii se aduna si se ard albinele moarte de pe fundul si din fata stupului; se aplica dezinfectia de necessitate si tratamentul cu oxitetraciclina ca la loca americana.

Salmoneloza sau paratifoza – este o boala infectioasa specifica albinelor adulte care poate evolua in sezonul active dar cazurile diagnosticate sunt deosebit de rare.

    Diagnosticul se stabileste numai pe baza examenului de laborator, prin examinarea unei probe de aproximativ 30-50 de albine muribunde suspecte.

Pentru combatere se indeparteaza de pe fundul si din fata stupului toate albinele moarte, se ard si se aplica dezinfectia de necessitate.

Spiroplasmoza – este o boala a albinelor adulte provocata de Spiroplasma apis si evoluiaza

     Clinic, boala se suspicioneaza dupa urmatoarele semen ale albinelor: incapacitatea de zbor; abdomen balonat; tremuraturi musculare; mers prin fate si in jurul stupului, urmat de moarte.

Diagnosticul se pune in laborator prin examen bacterioscopic al hemolimfei si prin examen imunoserologic.

Pentru combatere se indeparteaza si se ard albinele moarte de pe fundul si din fata stupului; se face dezinfectia de necessitate si se aplica tratamentul cu oxitetraciclina 0.5 g la litru de sirop, cate 250-500 ml pe familia de albine la 5-7 zile interval, pana la disparitia semnelor clinice.

Boli micotice

Ascosferoza (puietul varos) – este o boala infecto-contagioasa specifica larvelor de albine carora le determina moartea in primele doua zile ale stadiului de puiet capacit.

    Boala evoluiaza in tot cursul sezonului active, iar transmiterea se face prin ingestie si transcutanat.

    Ascosferoza se recunoaste dupa: aspectul characteristic pe care il dau fagurelui larvele mumificate razlete de culoare alba; sunetul characteristic ce il produce un astfel de figure cand este scuturat; neaderenta larvelor la peretii celulelor; larvele mumificate raspandite in fata sip e fundul stupului.

Clinic, boala se recunoaste dupa urmatoarele semen: aspect in mosaic al fagurelui cu puiet datorat alternantei de cellule capacite normale cu cellule care contin mumii albe, cretacee; larvele infectate se ingalbenesc, isi pierd segmentatia, se deshidrateaza si capata consistenta cretei; celulele care contin larve afectate sunt descapacite de albinei putandu-se observa continutul invadat de miceliul alb al ciupercii; mumiile sunt neaderente la peretii celulei fiind indepartate de albine si se gasesc pe fundul stupului, pe scandura de zbor si in fata stupului.

Pentru combatere se indeparteaza si se distrug mumiile de pe fundul si din fata stupului; se indeparteaza din stup si se topesc fagurii puternic afectati si se executa igiene si dezinfectia de necesitatate. Tratamentul se face cu Micocidin administrat in doza de 80-100 g preparat prin imprastiere printer rame peste larve si albine.

Aspergiloza (puiet pietrificat) – este o boala infecto-contagioasa comuna larvelor si albinelor adulte. Boala fece parte din categoria zoonozelor (se transmite la om)

    Clinic se recunoaste dupa urmatoarele semen: larvele mor imiediat inainte sau dupa momentul capacirii; in celulele necapacite se poate observa o panza de mucegai galben-verzui sau negru; zonele de figure afectat se largesc progresiv formand insule sau plaje de mucegai; larvele sunt invadate de un miceliu galben- verzui, se deshidrateaza, sunt aderente la peretii celulei si au consistenta dura. Albinele prezinta stari de agitatie, incapacitate de zbor, cad in fata stupului, fac miscari dezordonate ale membrelor, pieselor bucale sau segmentelor corporale si mor in cateva ore prin toxiemie; cadavrele prezinta abdomenul usor marit care in scurt timp devine dur ca si toracele; miceliul invadeaza corpul albinelor cu incepere de la intestine, strabate tegumentul si iese prin orificiile naturale acoperind intreg corpul cu un strat de miceliu de culoare galben-verzuie.

Melanoza – este o boala specifica matcilor carora le determina sterilitatea si este produsa de Melanosella mors apis.

    Clinic aceasta se recunoaste dupa: diminuarea pontei pana la incetare; dop de excremente in zona anusului; prin disectia matcii suspecte sub lupa binocular, in cavitatea abdominala se observa prezenta unor cruste de culoare maron inchis sau negru, pe ovare, oviducte, vagin si peretii rectului.

Boli parazitare – Protozooze

    Nosemoza – este o protozooza specifica albinelor adulte, iar agentul pathogen este Nosema apis.

    Nosemoza este conditionata de factori favorizanti reprezentati de: familii slabe, iernare prelungita fara zboruri de curatire, miere de mana, adaosuri in hrana a tot felul de fainuri si umiditate mare in stup. Numai examenul de laborator certifica prezenta bolii.

Protozoarul se localizeaza si se inmulteste in intestinal mijlociu al albinei. Cand conditiile de viata nu-I sunt favorabile, cand este eliminate in mediul extern odata cu excrementele albinei sau cand aceasta moare, parazitul sporuleaza, forma sub care dobandeste o mare putere de rezistenta. In momentul cand, din diferite cause, sporul ajunge in intestinal albinei, germineaza si da nastere parazitului active, care intra in celulele peretelui intestinal, unde se hraneste, se inmulteste si produce toxine.

Aceasta boala apare in general in cursul iernii si inceputul primaverii insotita de diaree si imbraca doua forme de evolutie: acuta si cronica.

Nosemoza clinica acuta se recunoaste dupa urmatoarele semen: uzura prematura a albinelor si depopularea stupului; scurtarea vietii in perioada de iarna; pete de diaree pe speteze, faguri, peretii si fundul stupului; fecale diareice de culoare maronie cu miros fetid eliminate sub forma de jet in timpul zborurilor; albinele bolnave prezinta abdomenul destines, flask, se deplaseaza cu dificultate, sunt incapabile de zbor, au aripile intinse si picioarele adunate sub torace, paralizeaza si mor.

Nosemoza cronica evoluiaza inaparent putand fi diagnosticata numai prin examen de laborator.

Tratamentul medicamentos al nosemozei se asociaza in mod obligatoriu cu masuri de igiena: stupinele in care evoluiaza nosemoza sub forma clinica, se pun sub restrictii sanitary-veterinare conform legii.

    Amoebioza – este o protozooza specifica albinelor adulte, care evoluiaza in timpul iernii si primaverii fiind favorizata de carentele alimentare, temperature scazute si exces de umiditate.

    Boala se recunoaste clinic prin urmatoarele semen: abdomen marit; diaree sub forme de jet; tulburari nervoase; tremuraturi ale aripilor.

Diagnosticul se pune numai prin examen de laborator iar masurile de combatere sunt similare cu cele mentionate la nosemoza.

Boli parazitare – Parazitoze

    Brauloza –este o ectoparazitoza specifica albinelor, maccilor si trantorilor, produsa de insecta Braula coeca. Parazitii concentrate in special pe toracele acestora sunt observabili in familia de albine in tot cursul anului.

Senotainioza – este o parazitoza specifica albinelor adulte, produsa de larvele insectei Senotainia tricuspis si evoluiaza clinic numai in sezonul cald.

Combaterea parazitului se face cu ajutorul unor farfurii albe umplute cu apa amestecata cu petrol ce se aseaza pe capacele stupulor in care insectele se vor ineca.

Triangulinoza – este o boala parazitara specifica albinelor adulte produsa de larvele insectelor Meloe variengatus si Meloe proscarabeus, prezente, de obicei, pe flora melifera din paduri, livazi si fanete.

Combaterea se realizeaza prin fumigatie cu Varachet forte.

Boli parazitare – Acarioze

    Varrooza – este o ectoparazitoza care afecteaza intreaga populatie a familiei de albine, se manifesta in tot cursul anului si se dezvolta in celulele cu puiet de trantori si lucratoare.

    Agentul etiologic este acarianul Varroa destructor cu un ciclu evolutiv scurt de 7-8 zile. Acarianul se inmulteste in progresie geometrica , in celula cu puiet si se hraneste cu hemolimfa gazdei.

Diagnosticul se stabileste prin examen clinic si de laborator pe intreaga populatie a stupului.

Pentru combaterea bolii cu rezultate bune este necesar si obligatoriu ca tratamentele sa se faca in mod organizat, la toate familiile din stupina proprie, precum si sincronizat la toate stupinele din zona aferenta acesteia pe o raza de cel putin 5-10 km.

In present in tara noastra Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara a autorizat producerea si folosirea in actiunile de combatere a varroozei urmatoarele medicamente: Varachet Forte si Mavrirol.

Pentru a se putea executa tratamentele, temperature aerului trebuie sa fie de peste 12 grade Celsius si albinele san u se afle in ghem.

Varachetul Forte se administreaza sub forma de fumigatii, iar substantele active actioneaza asupra acarienilor prin contact molecular, inhalatie si ingestie blocand functiile enzimatice si nervoase ale parazitului.

Tratamentele se executa cand majoritatea albinelor se afla in stup.

Medicamentul Mavrirol actioneaza prin contact, substanta patrunde in organismul acarienilor si le blocheaza functiile enzimatice si nervoase provocandu-le moartea in timp variabil, de la 3-4 zile pana la 45 zile

Tropilelapsoza – este una dintre bolile exotice parazitare ale albinelor produsa de acarieni de genul Tropilaelaps.

Mentionam ca boala este specifica apiculturii din zonele ecuatoriale si tropicale unde exista permanent puiet in familii.

Gregarinoza – este o boala parazitara cauzata de Leidyana apis care se localizeaza si isi desfasoara actiunea patogena in tubul digestive al albinelor. Ca urmare a leziunilor produse, intestinal prezinta modificari macro si microscopice. Boala este o raritate sin u a fost identificata in tara noastra.

Boli necontagioase

Puiet racit

Boala de mai

Diarea albinelor

Dismetaboliile

Predatorii cerii si albinelor

Molia cerii sau gaselnita mare

Viespea mare

Furnicile

Prigoria sau altinarul

Ciocanitoarea sau ghionoaia

Soarecii

Ursii bruni


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Navigheaza SUS