BALMOȘ CA ÎN BUCOVINA

BALMOȘ CA ÎN BUCOVINA! „Mi-a adus cumnata mea REȚETA de la mama ei din BUCOVINA! Ah, Dumnezeule, ce e minunea asta absolut delicioasă!”

in De la sat/Retete traditionale by
TRIMITE PRIETENILOR

Dacă vrei să simți gustul autentic al Bucovinei, atunci trebuie să încerci acest balmoș tradițional! O rețetă veche, păstrată cu sfințenie din generație în generație, adusă tocmai din inima Bucovinei. Cremos, aromat și incredibil de sățios, acest balmoș este o adevărată mângâiere pentru suflet. Mirosul de mămăligă fiartă în smântână, brânza care se topește și untul care îmbracă totul într-o savoare irezistibilă – toate se combină într-un preparat rustic, dar de o savoare rară. Dacă nu ai gustat niciodată balmoș ca la stână, e momentul să o faci!

INGREDIENTE

-1 kg mălai

-350 g unt

-2 litri smântână

-1 ou

-600 g brânză de oaie

-250 g caș

-Sare

Pentru servire

-lapte acru/covăsit

PREPARARE

Una din mâncărurile de bază ale ciobanilor din pitoreasca zonă a Bucovinei, balmoșul este de multe ori confundat cu o banală mămăligă. Da, are la bază tot mălaiul, dar nu se fierbe în apă ci în zer (sau jintuială). De fapt, ce spunem noi? Faceți și vă veți da seama clar de diferență!

În primul rând vă spunem că dacă nu aveți de unde lua zer, îl puteți înlocui cu o smântână mai ușoară, cât mai apoasă. Astfel, într-o oală înaltă puneți untul la topit, asezonat cu un pic de sare.

Apoi turnați deasupra zerul/smântâna și lăsați la fiert, la foc mic. Când începe să clocotească, turnați mălaiul treptat și cernut – ca pentru mămăligă.

Amestecați un pic să nu facă deloc cocoloașe și lăsați la fiert 15 minute. Puneți oul, amestecați. Radeți brânza peste balmoșul care se formează în oală și amestecați temeinic.

Când începe să se desprindă de pe oală, mai lăsați 5 minute și dați la o parte de pe foc.

Se servește cu caș fărâmițat deasupra și cu lapte acru din belșug.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS