Tehnologia de crestere a gâştelor

in Crestere pasari by
TRIMITE PRIETENILOR

Particularităţi

Valorifică mai bine celuloza decât celelalte specii (8-12% din raţie şi chiar mai mult). De asemenea valorifică bine plantele de pe păşuni, mirişti. Este bine ca în apropiere să dispună de un luciu de apă.

Nivelul alimentaţiei diferă pe cele trei perioade: perioada de repaus sexual (iunie-octombrie), perioada de pregătire (noiembrie-ianuarie) şi perioada de ouat (februarie-mai).

Perioada de repaus (iunie-octombrie)

Cerinţele nutritive se acoperă în mare parte prin consumul de masă verde – cca 2 kg/zi, care se completează seara cu 50-100 g grăunţe.

Toamna, în cazul în care a fost o vară secetoasă, se suplimentează raţia cu nutreţuri suculente – cartofi fierţi, bostănoase.

Perioada de pregătire (noiembrie-ianuarie) şi perioada ouatului (februarie-mai)

Pentru acoperirea cerinţelor nutritive se va suplimenta raţia cu concentrate.

Suplimentarea se face cu: 200-250 g nutreţuri concentrate, cu făină de fân de lucernă, furaje care conţin caroten. Hrănirea se va face în 3-4 tainuri/zi; apa la discreţie; trebuie asigurat accesul la pietriş şi nisip.

În creşterea intensivă se poate prepara un nutreţ combinat cu 2700-2800 kcal EM/kg şi 15% PB; consumul va fi de 270-300 g/zi.

Hrănirea bobocilor şi a tineretului

Cerinţele sunt mai mari în primele 6-8 săptămâni de viaţă.

În creşterea gospodărească – amestecuri de uruieli şi suculente sau nutreţuri verzi tocate. Începând din a doua lună întreţinerea se face pe păşuni, consumul zilnic de masă verde fiind de 200-300 g, ca apoi să crească până la 2 kg la vârsta de 4 luni.

În sistemul intensiv – nutreţ combinat cu 2800-2900 kcal EM/kg şi 22% PB în primele 4 săptămâni. Conţinutul în PB va scădea treptat, ajungând la 15% în jurul vârstei de 5 luni.

Bobocii şi gâştele supuse îngrăşării

Bobocii. La 10-12 săptămâni pot avea greutatea de 4 kg; consumul specific este de 2,8-3 kg nutreţ combinat/1 kg spor.

În creşterea intensivă nutreţul combinat trebuie să aibă 2900-3000 kcal EM/kg şi 22% PB în primele 4 săptămâni, după care PB scade în săptămâna 5 la 20% şi se va tot reduce treptat până la 15 săptămâni.

Trebuie asigurată şi valoare biologică a proteinei prin introducerea proteinei de origine animală. Pentru a asigura conţinutul mare de energie al furajului trebuie introdusă grăsimea în proporţie de 2-4%.

Conţinutul în vitamine trebuie de asemenea controlat.

În sistemul gospodăresc – îngrăşarea durează 20-22 săptămâni.

  • în primele 16 săptămâni – amestecuri de uruieli cu nutreţuri verzi sau suculente tocate administrate în 5-6 tainuri
  • în ultimele 4-5 săptămâni – concentrate la discreţie

Greutatea vie la sacrificare este de % kg; consumul specific de 5 UN/1 kg spor.

Gâştele adulte. Se supun îngrăşării toamna fie în întreţinere liberă (pe mirişti, păşuni), fie în întreţinere în ţarcuri special amenajate. Perioada de îngrăşare durează 5-6 săptămâni.

Se administrează amestecuri de concentrate, sfeclă, cartofi fierţi şi lapte smântânit. În perioada de finisare se introduc grăunţele de porumb (conferă suculenţă şi un gust plăcut cărnii).

Îngrăşarea forţată – durează 3-4 săptămâni

Se poate realiza manual sau cu maşina de îndopat.

Se folosesc grăunţe de porumb înmuiate sau boluri din aluat produs din furaje mărunţite şi umectate. Raţia creşte treptat, iar în ultimele zile se va reduce.

Consumul specific este mare 9-14 UN.

Pentru obţinerea de ficat gras îndoparea se face cu grăunţe de porumb fierte în apă sărată şi amestecate cu grăsime animală. Se administrează zilnic, în 3 tainuri, la început 350 g, ca să se ajungă la 1 kg la sfârşitul perioadei. Se va obţine un ficat de 400-800 g cu un conţinut de 46% grăsime. Consumul specific este de 25 kg porumb pentru 1 kg ficat gras.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Navigheaza SUS