Rețete testate de agricultori!

Știai că ardeiul iute îți poate salva grădina? Rețete testate de agricultori!

in Utile în gospodărie by
TRIMITE PRIETENILOR

Ardeiul iute este recunoscut nu doar pentru gustul său picant, ci și pentru proprietățile sale repelente și insecticide. Conține capsaicină, o substanță extrem de iritantă pentru majoritatea insectelor și animalelor mici, ceea ce îl face un aliat de nădejde în grădinăritul ecologic. Utilizat în diverse combinații, ardeiul iute poate combate cu succes afidele, musculițele albe, păianjenii roșii, păduchii verzi, dar și animale precum iepurii, limacșii și melcii.

1. Pulbere de Ardei Iute – Spray Săptămânal

Ingrediente:

  • 10 g de pulbere de ardei iute
  • 5 litri de apă

Mod de preparare și utilizare: Pulberea se amestecă în apă, soluția se filtrează și se aplică direct pe plante, o dată pe săptămână. Este eficientă în special împotriva afidelor și poate fi folosită preventiv sau curativ.


2. Apă de Ardei Iute cu Săpun – Repelent pentru Insecte și Animale

Ingrediente:

  • 8 ardei iuți proaspeți
  • 1 pumn de săpun solid (dat pe răzătoare)
  • 1 litru de apă

Mod de preparare: Ardeiul iute se toacă mărunt, se amestecă împreună cu săpunul ras și apa. Compoziția se agită bine și se toarnă într-un recipient cu pulverizator. Acest amestec are efect insecticid și repelent pentru animale mici precum iepurii sau veverițele.


3. Macerat de Ardei Iute – Soluție Concentrată

Ingrediente:

  • 250 g de ardei iute
  • 500 ml de apă

Mod de preparare și utilizare: Ardeiul se lasă la macerat timp de 24 de ore. Din soluția obținută se diluează 15 ml în 4 litri de apă, iar amestecul se folosește pentru stropirea plantelor. Ideal pentru combaterea afidelor și a altor dăunători cu corp moale.


4. Infuzie cu Ardei Iute și Săpun Lichid – Eficientă pentru Păianjeni și Păduchi Verzi

Ingrediente:

  • 2 linguri de ardei iute uscat și pisat
  • Câteva picături de săpun lichid
  • 250 ml de apă

Mod de preparare: Componentele se amestecă și se lasă la macerat peste noapte. Se agită bine și se transferă într-un flacon cu pulverizator. Se aplică pe plante, agitând flaconul în timpul utilizării pentru o distribuție uniformă.


5. Ardei Iute și Pelin – Spray Complex pentru Insecte și Animale

Ingrediente:

  • 1 cană de ardei iuți
  • 1 cană de frunze de pelin
  • 6 căni de apă

Mod de preparare: Se mixează ardeii iuți cu frunzele de pelin și o cană de apă, apoi se adaugă restul de apă (5 căni) și se fierbe amestecul timp de o oră. După răcire, se filtrează și se folosește ca spray.

Recomandări suplimentare:

  • Pentru a crește aderența pe frunze, adăugați 10 g de fulgi de săpun sau 5 ml de ulei de cocos pentru fiecare litru de soluție.
  • Evitați contactul cu ochii și pielea, deoarece soluția este foarte iritantă.

Recomandări generale:

  • Testare inițială: Înainte de a aplica orice spray pe scară largă, testați pe o frunză pentru a verifica toleranța plantei.
  • Aplicați dimineața sau seara, evitând orele caniculare.
  • Frecvență: În general, tratamentele se repetă o dată pe săptămână sau după ploi abundente.

ALCOOL – insecticid

Mod de utilizare:

Solutie alcoolica 1 – se amesteca 2-3 linguri de sapun cu o jumatate de cana de alcool si cu aproximativ 1 litru de apa calda. se aplica proaspat preparata. Nu se pastreaza in timp.

Solutie alcoolica 2 – se amesteca 1 lingurita de detergent lichid cu 1 cana de alcool si 1 litru de apa. Separat se tin 3 linguri de ardei iute pisat intr-o jumatate de cana de apa fiarta. Se strecoara si se adauga la solutia cu detergent si alcool. Se poate folosi in loc de ardei, sos de ardei iute sau boia.se aplica impotriva a numeroase insecte.

ALOE – fungicide

Mod de utilizare:

“Impotriva imbolnavirilor bacteriale semintele pot fi tratate cu suc de aloe: 1 frunza de aloe de la o planta de cel putin trei ani, se tine la intuneric si la rece (frigider) pret de 6-7 zile dupa care piseaza, sau se da prin masina de tocat, iar sucul stors se dilueaza cu apa in parti egale.” E bine de tinut la frigider.

ARPAGIC – fungicid

Mod de utilizare:

Ceai de arpagic – peste o legatura buna de frunze de arpagic tocate, se toarna apa cloco-tita si se lasa sa stea pana se raceste. Se stropeste cu aceasta solutie de 2-3 ori pe sapta-mana. previne infestarea cu diverse ciuperci la dovlecei, castraveti, pepeni.

Amidon din cartofi – insecticid

Mod de utilizare:

Amidon de cartofi contra daunatorilor(Nu este toxic, in schimb omoara insectele care fac rau plantelor.): 30 g amidon de cartofi, 1250 ml apa calda, o lingurita de sampon natural. amestecati amidonul de cartofi cu apa pana ce se dizolva complet. Puneti-l intr-un pulverizator, apoi adaugati samponul. Scuturati bine si stropiti plantele.

Bicarbonatul de sodiu – fungicid general

Mod de utilizare:

Se dilueaza o lingurita de bicarbonat la un litru de apa, adaugand eventual 10 picaturi de ulei esential de arborele de ceai. Poate fi folosit si pentru curatenia serei inainte de venirea iernii

Solutie de bicarbonat de sodium in 4 litri de apa se pun 1 lingura de bicarbonat de sodiu si 2 linguri jumate de ulei de bucatarie. Se amesteca si se mai adauga o jumatate de lingu-rita de sapun. Cu aceasta solutie se sprayeaza inclusiv pe sol, odata pe saptamana daca e cazul. Se aplica ca fungicid general preventiv contra diversilor fungi ce ataca rosiile si alte legume.

Busuioc – insecticid

Mod de utilizare:

Plantat impreuna cu rosiile, busuiocul le pazeste de daunatori. In plus, si in farfurie, frunzele aromate de busuioc fac casa buna cu rosiile

Busuiocul in infuzie – Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr busuioc proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Cartof– insecticid

Mod de utilizare:

Ceai din frunze de cartofi – se lasa sa stea peste noapte 2 cani de frunze de cartofi in aproximativ 0,5 litri apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 litri  apa si un sfert de lingurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul.se aplica contra gandacului de aspa-ragus, diversilor viermi si gandaci.

Preparatele pe bază de ardei iute reprezintă o soluție naturală, eficientă și ieftină pentru protejarea plantelor împotriva dăunătorilor. Combinat cu alte ingrediente precum pelinul sau săpunul, ardeiul iute poate combate o gamă largă de insecte, fiind o alternativă ecologică la pesticidele chimice.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS