Dacă vrei să redescoperi gustul autentic al supelor de altădată și să pregătești găluște perfecte, iată câteva rețete tradiționale care îți vor încânta papilele gustative!
Găluște cu griș
Ingrediente:
- 1 ou
- Griș (o dată și jumătate cât greutatea oului)
- 1 lingură de ulei (opțional)
Mod de preparare: Albușul se bate spumă, apoi se adaugă gălbenușul și uleiul, amestecând ușor. Se adaugă grișul treptat și se omogenizează compoziția cu grijă pentru a nu lăsa albușul să se lase. Găluștele se iau din marginea compoziției și se fierb la foc mic, timp de 12-15 minute, cu capacul tras puțin într-o parte. După 7-8 minute, se întorc ușor în supă cu ajutorul unei furculițe.
Supă de roșii cu usturoi
Ingrediente:
- 1,5 kg roșii
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 rădăcină pătrunjel
- 3 căței de usturoi
- 1 lingură unt sau ulei
- 200 g orez
- 1 linguriță zahăr
- Sare după gust
- 2 l zeamă de carne
Mod de preparare: Se călește ceapa tocată în unt, apoi se adaugă roșiile bine coapte, tăiate bucăți, și se lasă să fiarbă la foc mic. Se adaugă morcovul, pătrunjelul, orezul spălat, zeama de carne, sarea, zahărul și usturoiul. Se lasă la fiert timp de 45 de minute până când orezul devine cremos. Supa se strecoară prin sită și se mai fierbe câteva minute, amestecând continuu.
Supă țărănească
Ingrediente:
- 2-3 morcovi
- 2 cepe
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1/4 varză
- 2 fire praz
- 100 g slănină afumată
- 50-60 g grăsime
- 200 g fasole uscată
- Sare și piper după gust
Mod de preparare: Fasolea se spală și se fierbe împreună cu o ceapă, apoi se pasează prin sită. Zarzavaturile se curăță, se toacă mărunt și se pun la fiert. Când sunt aproape fierte, se adaugă piureul de fasole și slănina tăiată bucățele și prăjită ușor în grăsime. Se mai fierbe încă 25-30 de minute, se asezonează cu sare și piper, iar la servire se presară verdeață proaspătă.
Ciorbă de ciuperci
Ingrediente:
- 500 g ciuperci
- 4 l zeamă de carne (supă)
- 2-3 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 roșie
- 1 ardei gras
- 1 ceapă
- 1 gălbenuș
- 200 ml smântână
- 1 linguriță Delikat
- Frunze de leuștean și pătrunjel verde
- Oțet și piper după gust
- 6 căței de usturoi
Mod de preparare: Legumele (cu excepția ciupercilor) se toacă mărunt și se călesc în puțin ulei. Se adaugă ciupercile feliate, zeama de carne, Delikat, piperul și frunzele de leuștean. Se fierb bine, iar la final se adaugă mujdeiul de usturoi. După două clocote, se adaugă gălbenușul amestecat cu smântână și un polonic de ciorbă fierbinte. Se potrivește gustul cu oțet, iar la servire se presară pătrunjel verde și se poate servi cu ardei iute.
Aceste rețete aduc în farfurie gustul autentic al bucătăriei tradiționale și sunt perfecte pentru zilele răcoroase sau mesele în familie. Încearcă-le și bucură-te de savoarea inconfundabilă a mâncărurilor de casă!