Rețeta simplă de pâine. Durează doar 5 minute și putini stiu secretul

Nimic nu se compară cu mirosul proaspăt al pâinii coapte în casă, emanând o căldură și o aromă care transformă orice locuință într-un adevărat cămin. Rețeta simplă de pâine este perfectă pentru cei care vor să se bucure de această experiență fără a se complica cu tehnici sofisticate sau ingrediente exotice. Cu doar câteva ingrediente de bază și pași ușor de urmat, vei putea prepara o pâine delicioasă, cu o crustă crocantă și miez pufos, ideală pentru orice masă. Fie că ești un începător în arta panificației sau un bucătar experimentat, această rețetă te va ghida pas cu pas către obținerea unei pâini perfecte de fiecare dată. Haide să descoperim împreună cum să facem pâine de casă, simplu și rapid!

Ingrediente:

 • 250 ml de apă călduță
 • 6 grame de zahăr
 • 7 grame de drojdie uscată
 • 50 ml de lapte
 • 350 grame de făină de grâu
 • 1 linguriță de sare
 • 15 grame de unt moale

Instrucțiuni:

 1. Într-un bol mare, amestecă apa călduță, zahărul și drojdia uscată până când drojdia se dizolvă.
 2. Adaugă laptele și amestecă bine.
 3. Cerni făina de grâu și adaug-o în amestecul anterior împreună cu sarea. Amestecă cu o spatulă până când se formează un aluat lipicios.
 4. Adaugă untul moale și continuă să frămânți cu mâinile. Poți adăuga puțină făină în plus dacă este necesar.
 5. Frământă aluatul pe o suprafață înfăinată timp de încă 3-4 minute până când devine moale și elastic.
 6. Acoperă aluatul cu un prosop și lasă-l să crească într-un loc călduț timp de 1 oră până când își dublează volumul.
 7. Între timp, preîncălzește cuptorul la 190°C și unge formele cu unt.
 8. Împarte aluatul în 4 părți egale și formează o bilă cu fiecare bucată.
 9. Așează bilele de aluat în formele pregătite și acoperă-le cu un prosop. Lasă-le să se odihnească într-un loc călduț încă 20 de minute.
 10. Coace timp de 25-30 de minute sau până când sunt aurii și complet coapte.
 11. Pune un vas cu apă în partea de jos a cuptorului pentru a crea abur și a obține o pâine mai pufoasă.
 12. Lasă să se răcească înainte de a le scoate din forme și de a te bucura de delicioasele tăi pâinici făcute în casă.
 • Temperatura apei: Asigură-te că apa este călduță, nu fierbinte sau rece. Apa călduță va ajuta la activarea drojdiei mai eficient.
 • Levadură proaspătă: Dacă preferi să folosești levadură proaspătă în loc de cea uscată, ajustează cantitatea conform instrucțiunilor producătorului. Levadura proaspătă poate necesita mai mult timp pentru a se activa.
 • Framântare adecvată: Frământă aluatul suficient pentru a dezvolta glutenul, care va oferi structura necesară pâinii. Totuși, evită excesul de frământare, deoarece poate rezulta într-o pâine tare.
 • Timp de odihnă: Nu grăbi timpul de odihnă al aluatului. Permite-i să se odihnească suficient pentru a-și dubla volumul, ceea ce va îmbunătăți textura și gustul final al pâinii.
 • Cuptor preîncălzit: Asigură-te că cuptorul este preîncălzit la temperatura indicată înainte de a pune pâinea în el. Un cuptor preîncălzit va garanta o coacere uniformă și o bună creștere a pâinii.