Mucenici pufoși și însiropați

Mucenici pufoși și însiropați ca în Bucovina – Secretul gospodinelor pentru un gust de neuitat!

in Retete traditionale by
TRIMITE PRIETENILOR

Mucenicii sunt o tradiție de suflet în Bucovina, unde gospodinele se pregătesc din timp pentru această sărbătoare de primăvară. Pe 9 martie, de Ziua Sfinților 40 de Mucenici, casele se umplu de aroma aluatului dospit, a mierii și a nucii măcinate. În Bucovina, mucenicii nu sunt mici și fierți ca în Muntenia, ci mari, pufoși și copți, apoi însiropați și dați prin nucă. Fiecare familie are rețeta ei, transmisă din generație în generație, iar bunicile povestesc că mucenicii trebuie frământați cu dragoste, pentru ca norocul și belșugul să nu lipsească din casă tot anul.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 500 ml lapte călduț
  • 150 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 100 g unt topit
  • 2 ouă + 2 gălbenușuri
  • 1 cub drojdie proaspătă (50 g) sau 14 g drojdie uscată
  • 1 praf de sare
  • Coaja rasă de la o lămâie și o portocală

Ingrediente pentru sirop:

  • 500 ml apă
  • 200 g zahăr
  • 1 lingură miere
  • 1 esență de rom sau vanilie
  • Coaja de lămâie (opțional)

Ingrediente pentru decor:

  • 300 g nucă măcinată
  • 100 g zahăr pudră (opțional)
  • 150 g miere

Mod de preparare:

1. Pregătirea aluatului

Într-un bol mare, dizolvă drojdia în laptele călduț împreună cu o lingură de zahăr și două linguri de făină. Lasă maiaua la dospit 10-15 minute, până face bule la suprafață.

Separat, amestecă ouăle cu zahărul, zahărul vanilat și coaja rasă de citrice. Adaugă untul topit și sarea, apoi încorporează făina treptat, alternând cu maiaua crescută și laptele rămas. Frământă bine până obții un aluat elastic, nelipicios. Acoperă-l și lasă-l la crescut 1-2 ore, într-un loc cald, până își dublează volumul.

Secretul pentru mucenici super pufoși stă în câteva trucuri esențiale:

  1. Maiaua activată corect – Drojdia trebuie lăsată să facă spumă înainte de a fi adăugată în aluat. Dacă nu face bule, nu va crește bine.
  2. Frământarea îndelungată – Cu cât frămânți mai bine (minim 15-20 de minute), cu atât aluatul va fi mai elastic și aerat. Dacă ai un robot de bucătărie, lasă-l să facă treaba pentru tine.
  3. Dospirea dublă – Prima dospire trebuie să fie de 1-2 ore, până aluatul își dublează volumul. A doua dospire, după modelare, este crucială pentru a obține mucenici moi și pufoși.
  4. Laptele călduț, nu fierbinte – Dacă laptele e prea fierbinte, va distruge drojdia. Dacă e prea rece, aluatul va crește greu.
  5. Untul topit adăugat treptat – Dacă pui toată grăsimea deodată, aluatul nu va deveni la fel de pufos. Trebuie adăugată treptat și frământată bine în compoziție.
  6. Temperatura potrivită în bucătărie – Dacă e frig, aluatul va crește greu. O temperatură de 24-26°C ajută la dospire.

2. Modelarea mucenicilor

După ce aluatul a crescut, răstoarnă-l pe masă și împarte-l în 16 bucăți egale. Rulează fiecare bucată într-un șnur lung de 30-40 cm și formează cifra 8. Așază mucenicii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lasă-i la dospit încă 20-30 de minute, apoi unge-i cu gălbenuș bătut cu puțin lapte.

3. Coacerea

Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace mucenicii timp de 25-30 de minute, până devin aurii și frumos rumeniți.

4. Pregătirea siropului

Cât timp mucenicii se coc, fierbe apa cu zahărul până ce acesta se topește complet. Ia siropul de pe foc, adaugă esența de rom și mierea, apoi lasă-l să se răcorească puțin.

5. Însiroparea și decorarea

Scoate mucenicii din cuptor și lasă-i să se răcească 5 minute, apoi înmoaie-i în sirop cald, pe ambele părți. Tăvălește-i imediat prin nucă măcinată și, pentru un plus de gust, stropește-i cu miere.

Mucenici moldoveneşti de post pufoși și aromați

Timpi de preparare

  •  Timp de preparare: 60 min
  •  Timp de gatire: 40 min
  •  Gata in: 1 ore, 40 min

Ingrediente

Pentru aluat
  •  500 g făină
  •  250-300 ml apă
  •  25 g drojdie
  •  1/2 linguriţă de sare
  •  3-4 linguri ulei
  •  1 lingurita zahăr
Pentru garnitură
  •  1 borcan de 340 g miere
  •  nucă măcinată
Pentru sirop
  •  400 ml apă
  •  5 linguri zahăr
  •  esenţe după gust

Mod De Preparare

În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca. Reteta aceasta de mucenici moldovenesti de post pufosi și aromati e una extrem de simplă. Respectă pașii de mai jos.

De ce facem mucenici pentru 9 martie?

Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

Acești mucenici pufoși și aromați sunt perfecți pentru a fi savurați alături de cei dragi, așa cum se face de generații în Bucovina. Poftă bună!


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS