Loboda

Loboda o fi mâncare ruşinoasă (pentru unii) dar e sănătoasă!

in De la sat/Retete traditionale by
TRIMITE PRIETENILOR

 Loboda este un aliment celebru al primăverii şi al verii şi este cunoscută pentru deosebitele sale proprietăţi detoxifiante şi antioxidante. Cu frunze verzi sau roşii, loboda joaca un rol important in currăţirea sângelui. Loboda conţine cantităţi semnificative de vitamina K, ce ajută la fixarea calciului şi la întărirea vaselor de sânge, împiedicând astfel formarea cheagurilor şi reducând riscul atacurilor cerebrale.

   Loboda conţine mult fier, calciu, vitamina B2, magneziu, potasiu, fenoli, proteine, fibre şi carbohidraţi. De asemenea, datorită conţinutului bogat de fibre, este recomandată pentru reglarea digestiei şi prevenirea constipaţiei. În plus, împiedică apariţia hemoroizilor şi a cancerului de colon.

   Persoanele care au început o cură de detoxificare, pot include în meniul zilnic preparate pe bază de lobodă. Din păcate, această plantă este folosită prea puţin în raport cu proprietăţile sale terapeutice fiind considerată un aliment cam „ruşinos”, de meniu al oamenilor săraci. Nimic mai greşit. Spre exemplu, loboda conţine de două ori mai multă vitamina C decât kiwi-ul sau lămâia, cantităţi importante de fier şi de vitamina K – ce creşte rezistenţa vaselor sangvine şi reduce riscul de accident vascular. În plus, puţină lume ştie că planta are proprietăţi diuretice. Loboda are efect uşor laxativ şi joacă un rol important în curăţirea sângelui. Pentru aceasta nu e nevoie de ceaiuri sau de tincturi sofisticate, ci planta poate fi folosită, pur şi simplu, în ciorbe sau salate. Mai ales în curele de detoxificare, consumarea frunzelor tinere, în stare crudă, este cu atât mai indicată, ele având rol diuretic. În plus, planta mai conţine pigmenţi antioxidanţi, care ajută organismul să se regenereze, încetineşte procesele de îmbătrânire şi este un bun remineralizant. De asemenea, stimulează metabolismul.


Consumul regulat de lobodă este eficient în ameliorarea sau tratarea acneei, astmului, chisturilor ovariene ori alergiilor, ea având un excelent efect mineralizant şi vitaminizant. Din acest motiv, loboda este utilă şi pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat şi a gutei. În aceste situaţii se obţin rezultate mai bune dacă fiertura e amestecată cu puţin oţet, miere şi sare.

   Sub formă de infuzie planta este utilă în tratarea afecţiunilor pulmonare şi a durerilor de stomac, iar sub formă de cataplasmă ajută la vindecarea bubelor şi rănilor. Infuzia poate fi făcută, pur şi simplu, ca un ceai sau sub formă de ciorbă, alături de alte legume (ceapă, usturoi verde şi leuştean). În ceea ce priveşte cataplasmele, se fierbe planta până dă apa în clocot, apoi se lasă să se răcească puţin. Când loboda încă e călduţă se înfăşoară în tifon şi se pune pe locul cu probleme, unde se ţine minimum 30 de minute.

   Atenţie! Persoanele cu pietre la rinichi nu au voie să consume planta în cantităţi mari sau în scopuri terapeutice.

Ciorbă de lobodă ca la bunici

Ciorba de lobodă este una dintre cele mai iubite rețete din bucătăria tradițională românească, fiind ușoară, gustoasă și plină de vitamine. Bunicii o preparau primăvara, când loboda era fragedă și plină de savoare.

Ingrediente:

  • 1 legătură mare de lobodă (sau 2 mai mici)
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ardei gras (opțional)
  • 2-3 roșii sau 200 ml bulion
  • 1 l borș sau zeamă de corcodușe (pentru acrit)
  • 2 linguri de orez (opțional)
  • 1 legătură de leuștean
  • 1 lingură de ulei
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Pregătirea legumelor: Se curăță și se spală ceapa, morcovul, pătrunjelul și ardeiul. Ceapa se toacă mărunt, iar restul legumelor se dau pe răzătoare sau se taie cubulețe.
  2. Călirea legumelor: Într-o oală, se pune o lingură de ulei și se călește ceapa până devine sticloasă. Se adaugă morcovul, pătrunjelul și ardeiul și se lasă câteva minute la călit.
  3. Fierberea: Se toarnă aproximativ 2 litri de apă și se adaugă orezul. Se lasă la fiert timp de 15-20 de minute, până când legumele sunt moi.
  4. Adăugarea lobodei: Loboda se spală bine și se taie fâșii. Se pune în oală, împreună cu roșiile tocate mărunt sau bulionul. Se mai lasă la fiert 10 minute.
  5. Acrirea: Se adaugă borșul fierbinte sau zeama de corcodușe, după gust. Se potrivește de sare și piper.
  6. Finalizarea: Se adaugă leușteanul tocat mărunt și se mai lasă 2-3 minute pe foc. Se stinge focul și se acoperă oala cu un capac pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Se servește fierbinte, cu smântână și ardei iute!


Mâncare de lobodă cu usturoi (mâncare de post)

Aceasta este o rețetă simplă, dar extrem de gustoasă, pe care bunicii o făceau adesea în zilele de post sau atunci când vroiau ceva ușor și sănătos.

Ingrediente:

  • 2 legături mari de lobodă
  • 1 ceapă mare
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 linguri de făină
  • 200 ml apă sau supă de legume
  • 2 linguri de ulei
  • Sare și piper după gust
  • Mămăligă pentru servit (opțional)

Mod de preparare:

  1. Pregătirea lobodei: Se spală bine frunzele de lobodă și se taie grosier.
  2. Călirea cepei: Într-o tigaie sau cratiță, se încinge uleiul și se călește ceapa tocată mărunt până devine aurie.
  3. Adăugarea făinii: Se presară făina peste ceapă și se amestecă rapid, pentru a nu face cocoloașe.
  4. Fierberea: Se toarnă treptat apa sau supa de legume, amestecând continuu, până se formează un sos legat.
  5. Gătirea lobodei: Se adaugă loboda în cratiță și se lasă la fiert 5-7 minute, până se înmoaie.
  6. Adăugarea usturoiului: La final, se adaugă usturoiul zdrobit și se potrivește de sare și piper. Se mai lasă pe foc 2-3 minute, apoi se ia de pe aragaz.

Se servește caldă, cu mămăligă alături. Poftă bună!


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS