Distilarea Lavandei
Inflorescențele lavandei sunt utilizate aproape exclusiv pentru obținerea uleiului volatil, care se poate extrage prin trei metode distincte:
- Distilarea în apă – Materia primă este introdusă într-un cazan și acoperită cu apă. Încălzirea apei se poate realiza fie prin foc direct, fie cu aburi produși direct sau indirect.
- Distilarea în apă și cu aburi – În acest proces, sub materia primă se pune apă. Aburii trec mai întâi prin apă și apoi prin inflorescențe, extrăgând uleiul volatil.
- Distilarea cu aburi – Inflorescențele sunt plasate într-un cazan uscat, fără apă. Aburii sunt produși în instalații speciale și sunt direcționați direct sub materia primă pentru a extrage uleiul volatil.
Rețete pe Bază de Lavandă
1. Tinctura de Lavandă
Se obține prin macinarea părților aeriene uscate (se poate folosi o râșniță electrică de cafea pentru cantități mici). Pulberea rezultată se pune într-un borcan, umplând aproximativ o treime din volum, iar restul se completează cu alcool de 70 de grade. Borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat timp de 14 zile, agitându-se periodic. După macerare, tinctura se filtrează prin tifon și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se administrează câte o linguriță dizolvată în jumătate de pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol.
2. Oțetul Aromatic de Lavandă
Se pun 10 linguri de lavandă mărunțită într-o sticlă cu gât larg și se adaugă 500 ml de oțet de mere. Se lasă la macerat 10 zile la temperatura camerei, apoi se filtrează. Se utilizează pentru frecții și comprese.
3. Uleiul Gras de Lavandă
Într-un borcan închis ermetic, se pun 5 linguri de lavandă uscată și mărunțită în 500 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui. Se lasă la macerat timp de 5 zile într-un loc cald sau la soare, apoi se filtrează. Procesul se repetă până când uleiul capătă un miros intens de lavandă. Se folosește pentru masaje și frecții.
4. Băi cu Lavandă
Se macerează două mâini de lavandă în 2 litri de apă timp de 8-10 ore. După filtrare, planta rămasă se opărește cu alți 2 litri de apă clocotită. Cele două extracte se combină și se adaugă în apa de baie.
Utilizarea Lavandei în Tratamente Naturale
Intern
- Dischinezie biliară, balonare, crize biliare – Pulberea de lavandă se administrează pe stomacul gol, câte o linguriță de patru ori pe zi.
- Depresie, anxietate – Se ia tinctura de lavandă (1 linguriță diluată în jumătate de pahar cu apă, de 3-4 ori pe zi). În cazurile severe, se administrează 2 picături de ulei volatil amestecate cu miere, de trei ori pe zi.
- Aritmie cardiacă, ischemie cardiacă pe fond de stres – Se recomandă tinctura de lavandă, administrată de trei-patru ori pe zi, câte o linguriță diluată în jumătate de pahar cu apă.
- Viermi intestinali, infecții cu Giardia – Se combină tincturi de lavandă, pelin și cimbru (părți egale), luându-se o linguriță diluată în apă, de patru ori pe zi, timp de minimum două săptămâni.
- Oboseală, iritabilitate, insomnie – Se fac băi cu lavandă înainte de culcare și se pune un săculeț cu lavandă sub pernă. Intern, se ia tinctura de lavandă: o linguriță de trei ori pe zi.
- Dureri de cap, migrene, amețeli – 1-2 picături de ulei volatil se iau cu puțină miere. Pentru tratament de lungă durată, se administrează pulbere de lavandă, o linguriță de patru ori pe zi.
- Reumatism – Se prepară un ceai dintr-o parte flori de soc și două părți lavandă. Se beau 2-3 căni pe zi, timp de 10 zile.
- Tuse convulsivă, gripă, bronșită – Se administrează maximum 6 picături de ulei de lavandă pe zi la adulți și 2 picături pe zi la copii, amestecate cu miere.
Extern
- Adjuvant în pneumonie și bronșită cronică – Se prepară o pastă din lavandă măcinată și apă, care se aplică sub formă de cataplasmă pe piept.
- Contra păduchilor și insectelor parazite – Se aplică pe scalp un amestec din 3-4 picături de ulei de lavandă și o linguriță de oțet, lăsându-se câteva ore.
- Pentru creșterea părului – Se masează scalpul cu oțet de lavandă.
- Îngrijirea pielii uscate – După baie, se masează pielea cu ulei gras de lavandă.
- Eczeme uscate, tumefacții – Se aplică ulei gras de lavandă pe zona afectată de 3-4 ori pe zi.
Utilizări Casnice ale Lavandei
- Condiment cu lavandă – Se adaugă lavandă mărunțită în cimbru (proporție 1:5) pentru o aromă rafinată și un efect digestiv benefic.
- Împotriva moliilor – Se pun în dulap săculeți cu lavandă uscată, frecându-se zilnic pentru a elibera uleiul volatil.
- Împotriva furnicilor, puricilor și gândacilor – Se pulverizează o soluție din 6 linguri de apă și 10 picături de ulei volatil de lavandă în zonele afectate.
- Eliminarea mirosurilor neplăcute – Se prepară o soluție din 10 picături de ulei de lavandă și 10 picături de ulei de mentă într-o cană de apă, utilizată pentru curățarea suprafețelor (evitând cele lacuite).
Lavanda este o plantă extrem de versatilă, cu utilizări multiple, atât în remedii naturale, cât și în gospodărie, având efecte benefice asupra sănătății și bunăstării generale.