Poluarea și Sedentarismul
Numărul mare al noxelor deversate în atmosferă de platformele industriale și gazele de eșapament eliminate de automobilele din ce în ce mai numeroase, la care se adaugă „nevinovatul” fum de țigară, otrăvesc aerul și sechestrează razele ultraviolete, având implicații grave asupra sănătății umane. Civilizația modernă a schimbat, de asemenea, profilul activității fizice a oamenilor, predispunându-i la sedentarism, un factor de risc implicat în geneza multor boli.
Dieta și Stilul de Viață
Aceeași civilizație a modificat dieta, înlocuind din ce în ce mai mult hrana naturală cu preparate rafinate, care sunt prelucrate termic, privând alimentele de proprietățile lor vitale. Alături de aceste aspecte, consumul de alcool, tutun, excitante, și un program de muncă și odihnă dezordonat alterează starea de echilibru vital al organismului.
Obiectivele Lucrării
În această lucrare, ne propunem să ajutăm oamenii să își alină durerile prin rețete naturale. Elaborarea acestei lucrări se bazează pe considerente de ordin practic, încercând să punem la dispoziția celor interesați o gamă largă de produse fitoterapeutice, sub forma cea mai simplă de preparare și administrare: infuzii, ceaiuri, decocturi, macerate, siropuri, tincturi, sucuri, vinuri, oțeturi medicinale, care pot fi preparate în orice gospodărie.
Beneficiile Fitoterapiei
Prietene cititor, în această lucrare vei găsi ghidul farmaciei verzi în casa ta, astfel fiind scutit să îți cheltui banii pe medicamentele elaborate prin sinteza de laborator. S-a constatat că intoleranța, efectele secundare sau accidentele medicamentoase sunt mai reduse în cazul terapiei cu produse naturale, iar biodisponibilitatea pentru organism este mult mai ridicată comparativ cu remediile chimioterapeutice.
Fitoterapia Modernă
Utilizarea plantelor medicinale este unul dintre cele mai vechi remedii cunoscute de om, iar în zilele noastre, fitoterapia modernă (inclusiv aromoterapia) este tratamentul bolnavilor cu ajutorul produselor farmaceutice obținute din plante inferioare sau superioare. Aceasta se bazează pe dezvoltarea fitochimiei, biochimiei, farmacodinamiei și tehnicii farmaceutice moderne. Fitoterapia este astăzi o ramură a medicinei în plină dezvoltare, explicând numărul mare de produse farmaceutice care au în formula lor plante sau principii active elaborate prin biosinteză de celula vegetală.
Produse Farmaceutice pe Bază de Plante
Iată câteva produse farmaceutice românești cunoscute care au în formulă plante sau principii active din celula vegetală: CODAMIN, CODENAL, COFEDOL, DIGITALINĂ, DISTONOCALM, ERGOMET, EXTRAVERAL, FASCONAL, HIPAZIN, HIPOSERPIL, LIZADON, NEVROCALM, RENOGAL, SCOBUTIL, SIROGAL, TUSOMAG, ULCEROTRAT și altele.
Colaborarea Interdisciplinară
Fitoterapia nu exclude chimioterapia sau celelalte procedee terapeutice. Terapeutica română modernă a devenit o știință interdisciplinară, care presupune colaborarea strânsă între medic, farmacist, chimist, fizician, biolog, matematician, psiholog, inginer sau tehnolog, având un scop unic: găsirea și aplicarea remediului cel mai potrivit bolnavului.
Aspecte Esențiale ale Fitoterapiei
Este necesar să subliniem câteva aspecte importante în ceea ce privește fitoterapia:
- Nu există un „panaceu universal” care să vindece toate bolile.
- Nu apelați la fitoterapie ca la o „ultimă speranță”, după ce chimioterapia și celelalte metode terapeutice au fost epuizate.
- Fitoterapia trebuie să se bazeze pe indicațiile specialiștilor, deoarece presupune cunoștințe complexe și o pregătire superioară.
- Se adresează în mare măsură bolnavilor cronici și presupune un tratament de lungă durată, bine condus, respectând indicațiile medicale.