Particularităţi
Guşa are capacitate mai mare comparativ cu cea a găinilor, putând să înmagazineze o cantitate de furaje care reprezintă 5-8% din greutatea lor.
Stagnarea furajelor în guşă: grăunţele 16 ore, furajele măcinate 2 ore.
La nivelul cecumurilor se produce fermentarea celulozei, prelucrarea acesteia şi sinteza unor vitamine (B şi C).
Furajarea pentru producţia de ouă
Ouatul este sezonier, producţia de ouă fiind de 50-90; 90% din acestea sunt produse în lunile ianuarie-iunie, iar diferenţa până în septembrie. Oul de curcă, ca dimensiune şi greutate, este aproape dublu faţă de cel de găină.
- în prima perioadă a ouatului nutreţul combinat trebuie să aibă 2800-2900 kcal EM/kg şi 18% PB
- în perioadele următoare – 2700-2800 EM şi 15-16% PB
În perioada ouatului conţinutul de Ca din nutreţul combinat trebuie să fie de 2,2%.
Curcile ouătoare necesită un nivel mai ridicat decât al celorlalte specii al vitaminelor A, E, B12, acid pantotenic, acid folic.
Pentru curcile tinere trebuie să se aibă în vedere şi creşterea în greutate corporală, respectiv atingerea greutăţii optime sau standard. Este foarte important raportul energo-proteic care nu trebuie să ducă la îngrăşarea lor (este afectată starea de sănătate şi producţia de ouă).
În compoziţia raţiei intră aceleaşi nutreţuri ca la găinile ouătoare, diferind doar proporţia în care participă:
- porumbul 60-70%
- şroturile 10-20%
- proteina de origine animală 5-10%
În sistemul gospodăresc, în perioada de vară, se practică şi păşunatul, fapt care reduce consumul de concentrate cu 30% sau chiar mai mult.
Îngrăşarea păsărilor se evită prin creşterea conţinutului în tărâţe şi făină de lucernă din nutreţul concentrat.
Consumul zilnic de nutreţ concentrat este de 300 g.
Apa se asigură la discreţie, consumul fiind de 6 l/kg SU.
Hrănirea puilor de curcă
Puii de curcă reprezintă cea mai sensibilă categorie dintre toate categoriile şi speciile de păsări.
În primele zile de viaţă au un apetit foarte redus, deci trebuie stimulaţi pentru a se obişnui cu consumul de furaje şi apă.
Până la vârsta de 10 săptămâni cerinţele pentru valoare biologică a proteinei sunt foarte mari:
- lizină 1,5% din SU a raţiei
- cisteină şi metionină câte 1% din SU a raţiei
Insuficienţa lizinei influenţează nefavorabil creşterea puilor şi pigmentarea acestora; insuficienţa metioninei determină încetinirea creşterii şi apariţia de pododermatite.
35% din proteina din raţie trebuie să fie de origine animală – se asigură prin făina de peşte (sistemul intensiv) şi brânză dulce de vaci şi ouă fierte (sistemul gospodăresc).
Atât apa, cât și hrana, este bine să fie puse în vase de culoare roșie, care atrag puii de curcă. Pe măsură ce puii cresc, nutrețul verde se mărește chiar la 5 tainuri pe zi. De la vârsta de 60 zile se pot introduce în hrană grăunțele întregi și scoaterea la pășunat.
Afecţiuni:
- rahitismul – datorită conţinutului redus de Ca al raţiei
- perozisul – datorită carenţelor minerale (P, Mn, Zn) şi carenţei în unele vitamine (colină, riboflavină, biotină)
- dermatitele – datorită carenţei în vitaminele: A, biotină, riboflavină, acid pantotenic
Pentru puii de înlocuire, cerinţele nutritive sunt pe categorii de vârstă:
- 0-5 săptămâni – nutreţ combinat cu 2850 kcal EM/kg şi 28-24% PB
- 6-10 săptămâni – nutreţ combinat cu 2800 kcal EM/kg şi 24-22% PB
- 11-15 săptămâni – nutreţ combinat cu 2700 kcal EM/kg şi 16% PB
- 16-32 săptămâni – nutreţ combinat cu 2600 kcal EM/kg şi 16% PB
După vârsta de 10 săptămâni se va face hrănirea restricţionată cu 205 g nutreţ concentrat/zi.
Creşterea pentru carne
Comparativ cu găina, curca are carnea superioară calitativ (conţinut mai mic de grăsime şi carnea mai gustoasă).
Preţul de cost al cărnii este mai mare pentru că consumul specific este mai mare şi proporţia de transformare a proteinei din furaje în proteină din carne are un randament mai mic.
Îngrăşarea intensivă durează până la 14 săptămâni:
- 0-10 săptămâni – acelaşi nutreţ ca la tineretul pentru înlocuire
- de la 11săptămâni – nivelul proteic al raţiei este de 19%
Hrănirea se face la discreţie; consumul specific este de 3,2 kg nutreţ combinat/1 kg spor în greutate. Femelele se pot sacrifica la 14 săptămâni (G = 4,5 kg) iar masculii la 18 săptămâni (G = 9 kg).
În sistemul gospodăresc, din primele zile, concentratele vegetale se suplimentează cu lapte acidulat, brânză dulce, ouă fierte, nutreţuri verzi tocate mărunt, lucernă, urzici crude sau fierte. Furajele se administrează în tainuri dese, care se reduc treptat la 4 la vârsta de o lună. Tot la această vârstă se scot la păşune.