Gulas unguresc la ceaun

Gulas unguresc la ceaun. Secretele rețetei tradiționale.

in Retete traditionale by
TRIMITE PRIETENILOR

În inima pitorească a Transilvaniei, acolo unde dealurile se împletesc cu pădurile dese și râurile cristaline își croiesc drum printre sate, trăiește bunica Ana. În casa ei din lemn, cu pridvor împodobit cu flori colorate și perdele croșetate de mâna ei, se păstrează vii tradițiile și rețetele moștenite din generație în generație. Una dintre aceste rețete, iubită de toți cei care îi trec pragul, este gulasul unguresc la ceaun.

Bunica Ana își amintește cum, în copilărie, își petrecea verile alături de familia ei în aer liber, la marginea pădurii. În fiecare duminică, se adunau cu toții în jurul unui ceaun mare, așezat cu grijă deasupra unui foc de lemne. Aroma îmbietoare a gulasului care fierbea încet în ceaun se răspândea în aer, ademenind vecinii și făcând pe toată lumea să aștepte cu nerăbdare masa de prânz.

„Secretul unui gulas bun,” spunea bunica Ana, „nu stă doar în ingrediente, ci și în răbdarea cu care este preparat și în bucuria de a-l împărți cu cei dragi.”

Ingrediente necesare pentru gulasul unguresc la ceaun:

  • 1 kg carne de vită, tăiată în cuburi
  • 3 cepe mari, tocate mărunt
  • 2 ardei grași roșii, tăiați în fâșii
  • 4 cartofi mari, tăiați cuburi
  • 3 morcovi, feliați
  • 2 roșii mari, tocate
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • 1 lingură boia de ardei iute (opțional, după gust)
  • 1 lingură chimen
  • 2 frunze de dafin
  • Sare și piper, după gust
  • Apă, cât să acopere toate ingredientele
  • Pătrunjel proaspăt, tocat, pentru decor

Metoda de preparare:

  1. Pregătirea focului și a ceaunului: Începe prin a aduna lemne uscate și a pregăti un foc sănătos în aer liber. Ceaunul trebuie să fie curat și uns cu puțin ulei pentru a preveni lipirea ingredientelor.
  2. Călirea cepei și a cărnii: Încinge ceaunul și adaugă ceapa tocată, lăsând-o să se călească până devine aurie. Adaugă carnea de vită și amestecă bine, lăsând-o să se rumenească pe toate părțile. Aromele încep deja să danseze în jurul focului, atrăgând privirile curioase ale vecinilor.
  3. Adăugarea legumelor și a condimentelor: Adaugă ardeii, morcovii, roșiile și usturoiul. Pune pasta de tomate, boiaua dulce și, dacă dorești un gust mai picant, boiaua iute. Presară chimenul și frunzele de dafin, amestecând totul cu grijă. „Să nu uiți să pui suflet în fiecare amestecare,” zâmbește bunica Ana, amintindu-și de vorbele mamei ei.
  4. Fierberea: Toarnă apă peste amestec, cât să acopere toate ingredientele, și lasă totul să fiarbă la foc mic. Acoperă ceaunul cu un capac și lasă gulasul să se gătească încet, amestecând din când în când și adăugând apă dacă este necesar. Procesul durează în jur de 2-3 ore, timp în care aromele se îmbină perfect, iar carnea devine fragedă și suculentă.
  5. Adăugarea cartofilor: Cu aproximativ o oră înainte de a fi gata, adaugă cartofii tăiați cuburi. Aceștia vor absorbi din aromele gulasului și vor da consistență preparatului.
  6. Asezonarea finală: Potrivește de sare și piper după gust și lasă totul să mai fiarbă până când cartofii sunt moi și toate ingredientele sunt bine pătrunse.
  7. Servirea: Gulasul se servește fierbinte, presărat cu pătrunjel proaspăt tocat. „E mai gustos când îl împarți cu cei dragi,” spune bunica Ana, așezând bolurile aburinde pe masa de lemn din curte.

Când toți se așează la masă, cu râsete și povești, gustând din gulasul pregătit cu atâta grijă, fiecare lingură poartă în sine un pic din magia și tradiția locului. În acel moment, sub cerul deschis al Transilvaniei, în mijlocul naturii și al celor dragi, gulasul bunicii Ana devine nu doar o simplă mâncare, ci o legătură vie cu trecutul și o sărbătoare a prezentului.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS