Graficul de udare a tomatelor

Un grafic de udare pentru tomate este util pentru a asigura că aceste plante beneficiază de cantitatea optimă de apă, esențială pentru creșterea și dezvoltarea lor sănătoasă. Iată un exemplu simplu de grafic de udare pentru tomate:

Ziua 1-7: Udarea abundentă în prima săptămână după plantare pentru a asigura o bună rădăcinare a plantelor. Aproximativ 2-3 litri de apă pe plantă, în funcție de dimensiunea plantelor și de condițiile meteorologice.

Ziua 8-21: Reducerea cantității de apă, dar menținerea unui nivel constant de umiditate a solului. Udarea moderată la fiecare 2-3 zile sau atunci când stratul superior al solului devine uscat la atingere.

Ziua 22-60: Continuarea udării regulate pentru a menține nivelul adecvat de umiditate în sol, dar evitând supra-udarea care ar putea duce la răspândirea bolilor fungice. Udarea la fiecare 3-4 zile, în funcție de condițiile meteorologice și de necesitățile individuale ale plantelor.

Ziua 61-90: Reducerea graduală a frecvenței de udare, pe măsură ce plantele se maturizează și se dezvoltă rădăcini mai adânci. Udarea la fiecare 5-7 zile sau atunci când solul devine uscat în profunzime.

După ziua 90: Udarea sporadică, în funcție de necesitățile individuale ale plantelor și de condițiile meteorologice. Verificarea regulată a umidității solului și ajustarea programului de udare în consecință.

Este important să adaptezi graficul de udare în funcție de condițiile locale și de specificul solului din grădina ta. De asemenea, este util să monitorizezi starea plantelor și să observi semnele de supra-udare sau sub-udare pentru a ajusta programul de udare în mod corespunzător.

  1. in perioada de rasad se uda rar si bine: o data la 5-7 zile;
  2. dupa transplantarea la locul definitiv, cam o saptamana, lasam plantele in pace (n-ati uitat ca le-am plantat „in mocirla”), dupa care, regimul de udare va fi cam acelasi ca la rasaduri: o data la 5-7 zile, din belsug, cam ½ de galeata de planta si, fireste,  cu mulcirea ulterioara a plantei;
  3. in perioada de legare rod (inmugurire, inflorire, fructificare), udarea se rareste la : o data la 9-12 zile;
  4. in perioada de coacere a fructelor, udarea va fi si mai rara: cam la 2 saptamani-20 de zile. Dupa unii specialisti, udarea ar trebui incetata o data cu datul in parg al fructelor.

Desigur, ma veti intreba: ce se va intampla cu rosiile, daca este foarte cald si noi intarziem sa le udam. Daca ati citit cu atentie, desigur, veti sti ca trebuie mulcit . Repet: stratul de mulci joaca triplu rol: mentine umezeala in limite normale, impiedica supraincalzirea substratului, prin descompunerea sa lenta hraneste planta. Unul dintre cele mai potrivite tipuri de mulci ar fi acele de conifere. Daca folosim iarba, asa cum am procedat si eu din lipsa de cetina, vom avea grija s-o lasam sa se „paleasca ” (vestejeasca) un pic inainte de a o presara pe langa tomata. Asta, deoarece, domnul acarian rosu, mare pisicher si amator de iarba cruda, se va instala comod pe frunzele gustoase ale rosiei noastre, infruptadu-se cu mare placere din seva lor. Dar daca iarba va fi vesteda, ea nu va mai fi pe placul dumnealui, care-si va cauta iarba cruda in alte parti si ne va lasa plantele in pace.