Găinațul

Găinațul – îngrășământul natural care îți dublează recolta! Greșeala pe care trebuie să o eviți!

in Legume/Pomi fructiferi/Utile în gospodărie by
TRIMITE PRIETENILOR

Se spune că gunoiul de pasăre (găinaţul) este cel mai bun îngrăşământ pentru grădină, în special pentru grădina de legume. De fapt, lucrurile stau aşa:

   Gunoiul de grajd, gunoiul de pasăre şi alte tipuri de gunoi de fermă sunt excelente surse organice de nutrienţi pentru plante.

   Gunoiul de grajd, gunoiul de pasăre etc., sunt îngrăşăminte complexe, însă balanţa chimică depinde foarte mult de tipul hranei consumate de animale.

   Gunoiul de pasăre (găini, porumbei etc.) au conţinuturi ridicate de azot care, uneori, în contact direct, pot arde plantele.

   Conţinutul ridicat de azot face, într-adevăr, ca gunoiul de pasăre să fie foarte eficient în cultura multor legume, în special a legumelor de primăvară.

   Totuşi, gunoiul de pasăre trebuie să fie bine putrezit înainte de a fi încorporat în sol, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă o vechime de minim 1 an.

   Dacă ţineţi să aveţi o grădină bio, asiguraţi-vă că gunoiul de pasăre provine de la păsări care au fost hrănite cu hrană naturală.

  Reţineţi:

   Gunoiul organic (de fermă) ce se pretează a fi împrăştiat pe grădină provine doar de la animale vegetariene.

   Un dezavantaj al gunoiului de grajd este acela că poate conţine seminţe de buruieni, care vor germina în contact cu solul.

   Gunoiul de pasăre este un excelent catalizator de compost.

  Ponturi

  Şi eu folosesc gunoi de păsări şi gunoiul de oaie, eu am un butoi de 60 de litri în care pun o găleată de gunoi şi un braţ de urzici, şi apoi pun apa pane se umple de tot şi las la înmuiat 2 zile, frunzele de urzica putrezesc în apă, arunc fibrele rămase şi amestec bine înainte de a stropi răsadurile, roşii, ardei, varza gulii castraveţi, toate legumele, urzica întăreşte planta şi le fereşte de dăunătoare!!

  Gunoiul de pasăre merge bine la roşii şi ardei, foarte bine la vinete. Atenţie! Gunoiul de pasăre trebuie folosit după fermentare altfel poate arde plantele. 1 găleata găinat la 5 găleţi cu apă se lasă la fermentat 3-5 zile apoi se pune între plante, eficienţa maximă în special la vinete! Merge bine la castraveţi şi pepeni. Pentru bolii zeama de urzică, în special la mână!


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS