inghetata delicioasa acasa

Cum sa faci o inghetata delicioasa acasa, folosind smantana naturala si capsune proaspete

in Retete traditionale by
TRIMITE PRIETENILOR

Inghetata preparata in casa, folosind ingrediente naturale, este cu mult superioara celei din comert atat ca gust, cat si ca valoare nutritiva. Smantana naturala si capsunele de sezon ofera o baza excelenta pentru un desert autentic si sanatos, lipsit de aditivi artificiali sau conservanti. In continuare, vom prezenta o reteta simpla, dar extrem de gustoasa, pentru o inghetata artizanala de capsune.

Ingrediente necesare:

  • 500 g de capsune proaspete
  • 115 g de zahar
  • 200 ml de apa
  • 400 ml de smantana obisnuita (sau 300 ml de smantana dublu fermentata, mai grasa)
  • Optional: 1 albus de ou, 1 galbenus de ou sau 1 lingurita de gelatina pentru stabilizare si textura mai fina

Mod de preparare:

1. Prepararea siropului:
Intr-o cratita, amestecati apa cu zaharul si puneti pe foc mic, amestecand constant pana cand zaharul se dizolva complet si obtineti un sirop limpede. Lasati-l apoi sa se raceasca complet.

2. Pregatirea fructelor:
Spalati bine capsunele si indepartati codițele. Zdrobiti fructele manual sau cu ajutorul unui blender, pana obtineti un piure fin. Pentru o textura extra fina, piureul se poate trece printr-o sita.

3. Combinarea ingredientelor:
Cand siropul s-a racit complet, amestecati-l cu piureul de capsune. Adaugati apoi smantana: daca folositi smantana obisnuita, turnati-o ca atare; daca alegeti smantana dublu fermentata, este indicat sa o bateti usor inainte, pentru o textura mai aerata.

4. Optional – stabilizarea compozitiei:
Pentru o inghetata mai cremoasa si mai bine legata, se poate incorpora un albus batut spuma, un galbenus frecat cu putin zahar sau o cantitate mica de gelatina (hidratata si topita anterior).

5. Procesul de inghetare:

  • Cu frigiderul: turnati amestecul intr-un recipient si puneti-l in congelator. Amestecati compozitia la fiecare 30-60 de minute, pentru a preveni formarea cristalelor de gheata, pana cand obtineti textura dorita.
  • Cu masina de inghetata: turnati amestecul in vasul masinii si urmati instructiunile producatorului.
  • Cu gheață si sare: folositi un recipient de metal inchis ermetic si un sistem de racire cu gheata amestecata cu sare (proportia ideala este 1 kg gheata la 0,5 kg sare). Asezati vasul intr-un alt recipient mai mare, bine izolat, si amestecati periodic inghetata pana la obtinerea consistentei dorite.

Sfaturi practice:

  • Calitatea smantanii este esentiala. Cea proaspata, obtinuta din lapte nepasteurizat, va oferi gustul cel mai bogat.
  • Puteti inlocui capsunele cu alte fructe de sezon: zmeura, afine, piersici sau prune.
  • Conservarea inghetatei in congelator se face in recipiente inchise, pentru a preveni absorbirea mirosurilor si formarea de cristale.

Prepararea inghetatei acasa nu este doar o experienta placuta, ci si o ocazie de a consuma un desert autentic, sanatos si personalizat dupa gusturile proprii. Reteta de mai sus, pornind de la ingrediente simple si naturale, permite obtinerea unei inghetate de capsune cu o textura fina si un gust autentic, demn de orice gelaterie artizanala.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS