În perioada Postului, diversitatea preparatelor poate face toată diferența, iar aceste 3 rețete delicioase cu ciuperci sunt tot ce ai nevoie pentru a-ți răsfăța papilele gustative fără a compromite tradițiile culinare. Fie că alegi cartofi umpluți cu ciuperci, o porție cremoasă de ciuperci cu piure sau orez cu ciuperci, fiecare fel de mâncare aduce un gust unic și un plus de nutrienți, perfect pentru orice masă de post. Află cum să le prepari și cum să transformi ingredientele simple într-un festin care va impresiona chiar și pe cei mai pretențioși gurmanzi!
Orez cu ciuperci
Ingrediente:
Se curata si se toaca ceapa. Se curata si se taie ciupercile. Se caleste putin ceapa in ulei, se adauga ciupercile si vegeta, se amesteca, apoi se adauga apa cat sa le acopere. Se lasa la foc pana scade apa de jumatate. Se adauga orezul, se amesteca. Se mai adauga apa, daca e nevoie. Se lasa pana da un clocot, amestecand din cand in cand; dupa care se pune la cuptor, pana se fierbe si orezul.
Ciuperci cu piure
Ingrediente:
Cartofii se curata si se pun la fiert. Dupa ce fierb bine se paseaza si se amesteca cu margarina. Cipercile si ceapa se taie marunt si se calesc in ulei incins.
Jumatate din cantitatea de piure se pune intr-un vas uns cu putina margarina si peste se adauga ciupercile si iar piure.
Se pune si sare si piper dupa gust. Se baga la cuptor pentru 25-30 de minute.
Cartofi umpluti cu ciuperci
Ingrediente:
- 1,5 kg de cartofi spălaţi şi curăţaţi
- ½ de ceapa cuaratata
- Un catel de usturoi curăţat
- 250 g de ciuperci Champignon spalate şi curăţate
- ½ linguriţă de pătrunjel tocat
- O cană de supă de legume preparată cu concentrat tip cub
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- ½ pahar de vin alb sec
- ½ linguriţă de piper negru măcinat
- ½ linguriţă de sare
Sfat – alegeti cartofi care nu se sfarama, de genul celor roşii.
Tăiaţi-le cartofilor o felie subţire din partea cea mai plata, pentru a crea o suprafata stabila, apoi aşezaţi-i cu acea parte în jos într-o tavă, în care veti turna supă de legume.
Acoperiti tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi tavă în cuptorul preincalzit la 180°C. Coaceti cartofii timp de 40-45 de minute, apoi eliminati folia de aluminiu, verificand dacă furculiţă intra uşor în ei, după care lăsaţi-i să se raceasca, scurgand şi rezervand supă ramasa.
Intre timp tocaţi mărunt ceapa şi fierbeţi-o împreună cu ciupercile tocate cubuleţe în vinul alb şi 3 linguri din supă în care s-au inabusit cartofii. Totodata, mariti temperatura cuptorului la 210°C şi stropiti o alta tavă cu o lingură de ulei.
După ce cartofii s-au racorit, scobiti-i cu o linguriţă în partea superioara, în aşa fel încât să creati o gropita care să nu atinga marginile laterale. Când lichidul în care ati fiert ciupercile s-a evaporat aproape complet, adăugaţi condimentele şi umpleti cartofii folosind o linguriţă.
Aşezaţi acum cartofii în tavă, stropindu-i cu ulei, apoi rumeniti-i în cuptor timp de 12-15 minute.
Serviţi cartofii ca şi garnitura langa pasari de curte fripte sau bucati mari de carne la cuptor.
Salata de cartofi, ridichi de luna si ceapa verde

Ingrediente:
- 1 kg cartofi noi
- O cana de ridichi de luna, spalate si curatate
- 2 legaturi de ceapa verde spalate si curatate
- 2 legaturi de leurda + 2 legaturi de untisor, spalate si curatate
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- O lingura de marar tocat
- O lingura de otet de vin rosu
- O lingurita de sare
- Un varf de cutit de piper negru macinat
Curatati cartofii noi, iar pe cei mari taiati-i in jumatati sau sferturi, pentru a-i aduce la dimensiunea celor mici. Totodata, taiati ceapa verde in rondele.
Incingeti o tigaie cu marginile inalte, apoi adaugati uleiul si cartofii. Inabusiti cartofii, acoperit, pana devin moi si rumeni, apoi adaugati ceapa verde rondele, otetul, sarea si piperul macinat. Lasati tigaia pe foc inca 2-3 miunute pentru a se evapora otetul si a se inmuia ceapa, apoi opriti focul.
Rupeti leurda si untisorul bucati, si amestecati-le intr-un bol mare cu ridichile taiate feliute si cu soteul de cartofi, apoi turnati sosul ramas in tigaie si presarati cu marar tocat. Serviti salata cu friptura rece de miel.
Sfat:
Folositi cartofi noi nu prea mari, caci se curata usor si nu mai necesita taiere.
Pofta buna!!