Furtunuri de uz general ce sunt folosite în foarte multe domenii și care nu sunt dedicate unei anumite industrii, furtunurile de absorbție și de refulare sunt foarte utileîn nenumărate domenii dintre care menționăm: în agricultură pentru irigații, pentru împrăștierea îngrășămintelor, pentru efectuarea diferitelor tratamente necesare plantelor sau pentru drenaj; în construcții sau minerit pentru a aspira praful și alte reziduuri dar și pentru a transporta apă, soluții chimice, combustibili sau uleiuri dintr-un loc în altul; în industria navală pentru umplerea sau golirea rezervoarelor de la bordul navelor. Și acestea sunt doar câteva dintre utilizările lor.
Furtunurile de absorbție și cele de refulare sunt fabricate din PVC. Alegerea PVC-ului pentru fabricarea acestor furtunuri nu este relaționată doar la costul mai mic de fabricație – PVC-ul fiind un material mai puțin costisitor decât cauciucul, ci are legătură și cu alte avantaje pe care le prezintă utilizarea acestui material. Furtunurile fabricate din PVC cântăresc puțin motiv pentru care sunt ușor de transportat și de manevrat; sunt rezistente la abraziune, motiv pentru care sunt durabile; sunt flexibile și astfel ușor de depozitat fără să ocupe foarte mult spațiu. Există mai multe tipuri de furtunuri de absorbție și refulare, ce pot fi achiziționate de aici și despre care vă povestim pe scurt în continuare.
Furtun de absorbție cu spirală
Furtunul de absorbție cu spirală este un furtun din PVC ce are o inserție, fabricată tot din PVC în formă de spirală. Flexibilitatea furtunului cu spirală poate varia de la foarte flexibil, la foarte rigid în funcție de destinația pe care o are. Furtunul de absorbție cu spirală este destinat lucrului la presiune negativă, fiind conceput să reziste vacuumului. Rolul lui este acela de a aspira lichide, pulberi, semințe, nămol sau apă, motiv pentru care mai este cunoscut și sub denumirea de furtun de aspirație.
Furtun de refulare
Furtunul de refulare mai este cunoscut și sub denumirile de furtun plat, furtun de evacuare sau furtun de pompă. Este un furtun foarte ușor și foarte flexibil iar forma sa plată permite strângerea lui rapidă. Alte avantaje ale furtunului de refulare sunt: este un furtun rezistent la acțiunea substanțelor chimice, a uleiurilor și a grăsimilor; este rezistent la abraziune; rezistă la temperaturi ridicate și la acțiunea razelor UV; nu absoarbe apa și nu favorizează dezvoltarea de mucegaiuri.
Furtunul de refulare este un tip de furtun rezistent la presiune. Însă nu orice furtun rezistă la orice presiune. De aceea, este bine că atunci când achiziționați un furtun plat să vă asigurați că acesta suportă presiunea de lucru la care urmează să îl expuneți. Dacă intrați pe site-ul Efurtun.ro veți vedea că furtunul de refulare rezistă la presiuni cu valori cuprinse între 4 și 10 bari. Conectat la o pompă, cu ajutorul unor cuple speciale, furtunul plat este capabil să transporte rapid un volum foarte mare de apă.
Când alegeți un astfel de furtun, fie că vorbim de furtun de absorbție ori de furtun de refulare trebuie să țineți cont că în afară de presiunea de lucru, un factor important este și diametrul acestuia. Furtunurile de absorbție și de refulare au diametre interioare ce pleacă de la 19mm și ajung la 152mm iar diametrul interior al unui furtun determină volumul de material pe care furtunul este capabil să îl transporte într-o anume perioadă de timp. Luați în calcul și materialul pe care urmează să îl transportați cu ajutorul furtunului și dacă plănuiți să folosiți un astfel de furtun pentru a transporta materiale solide, alegeți un furtun cu diametrul mai mare.
Lungimea furtunului este și ea importantă și furtunul plat poate fi cumpărat la rolă de 100 m liniari sau la metru astfel că, în funcție de distanța pe care furtunul trebuie să o acopere, se noatei opta pentru una dintre cele două variante. Dacă ați calculat greșit și ați achiziționat o lungime prea mică, puteți oricând să o completațăi prin cumpărarea unui alt furtun și conectarea celor două bucăți de furtun cu ajutorul cuplelor speciale pentru furtunul plat.
Pentru a prelungi durata de viață a unui furtun plat, nu aveți mare lucru de făcut ci trebuie doar să urmați pașii simpli enumerați în cele ce urmează.
- verificați și testați furtunul pentru a vă asigura că pe lungimea lui nu există tăieturi sau deformări înainte de punerea lui în funcțiune
- În situația în care ați folosit furtunul pentru a transporta substanțe chimice, curățați-l cu apă și lăsați-l la uscat
- Strângeți furtunul sub forma unei role pentru a evita încurcarea și îndoirea acestuia
- Deși sunt rezistente la acțiunea anumitor substanțe chimice ca de exemplu cele ce se folosesc în agricultură, furtunurile plate se pot deteriora dacă le utilizați pentru transportul unor substante incompatibile.
- Nu lăsați furtunul întins pe pământ sub acțiunea razelor soarelui. Deși este rezistent la radiațiile UV, furtunul plat se va deteriora mult mai repede.
- Pe timpul iernii depozitați furtunul într-un loc ferit de înghet pentru a evita crăparea acestuia, PVC-ul devenind rigid la temperaturi mai mici de -5 grade.
Sursa foto: pexels.com