Cred ca, orice gradina care se vrea ecologica trebuie sa aiba un loc rezervat pentru tataneasa. Ea nu este deloc pretentioasa.Creste in solurile humoase,care, deobicei, nu sunt prea prietenoase.De fapt creste in mai toate solurile,mai putin cele uscate si sarace.
Tataneasa este bogata in azot si potasiu. Stimuleaza cresterea si inflorirea plantelor. Deasemenea constitue un excelent activator pentru compost.
Are o radacina tubulara, adanca in pamant , potasiul fiind, pur si simplu “minat”. Fiind putine surse accesibile de potasiu organic,aceasta planta este foarte indragita in randul gradinarilor eco. Planta mai contine siliciu,magneziu si alte oligoelemente.
Intr-un sezon se poate recolta de 4-5 ori tulpinile si frunzele, planta revenindu-si la fel de frumos in acelasi loc.
Retete pentru gradina
1 kg de tataneasa
10 litri apa de ploaie
Tataneasa se toaca marunt si se lasa la macerat 2 saptamani. Se acopera si se amesteca 1 data la 2 zile, dupa care se strecoara ,se dilueaza 15%. Nu se utilizeaza ca atare deoarece poate arde plantele.
Plantele se stropesc,cu aceasta solutie, o data la 10 zile si in momentul plantarii.
Se utilizeaza in special la cultura cartofului, a tomatelor si in general la legume-fructe si fructe mici.
Poate fi asociata , fara probleme,cu urzica.
Frunzele de tataneasa se mai pot toca si aduga in groapa de plantare a cartofilor,aparandu-i impotriva anumitor boli. La fel la rosii ,ardei,coacaze,agrise,zmeura,pomi fructiferi.
Tocatura de frunze poate constitui si un excelent mulci pentru legumele si fructele descrise mai sus.Tocatura se acopera cu iarba taiata pentru a se pastra umeda.
Frunzele si tulpinile pot activa compostul daca sunt amestecate in straturile acestuia.Tataneasa se descompune foarte repede.
In medicina traditionala se utilizeaza cel mai frecvent radacina. Aceasta se curata,se taie felii,se intinde pe ata si se usuca in cuptorul deschis,cam la 40 grade. Se macina .Se foloseste ca si terciuri in durerile reumatice sau musculare.
Mai vorbim.
Si despre tataneasa am scris multe, dar o sa mai scriu.
In primul rand asa arata, pentru cei care nu o cunosc. Are florile delicate ca de lacramioare 🙂
Se aduna 1 kg de planta proaspata si se toaca grosier.
Se pune la macerat in 10 litri de apa de ploaie.
Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, timp in care se amesteca o data la doua zile. O sa fermenteze si o sa degaje un miros urat. Peste frunze nu am mai pus piatra, deoarece se lasa la fund si ma incurca la mestecat.
Am acoperit vasul. Rosiile incep sa creasca si au nevoie de acest macerat. Eu am pus frunze si in cuiburile de cartofi.