Bor cu zer

Îngrășământul uitat, foarte eficient pentru rodirea abundentă a tuturor culturilor de legume!

in Utile în gospodărie by
TRIMITE PRIETENILOR

Cu o multitudine de îngrășăminte și medicamente moderne, uităm uneori instrumente simple și rețete. Printre aceștia, acidul boric, pe care mulți oameni îl folosesc pentru a insufla îngrijirea copilului și ca remediu pentru gandaci, poate fi utilizat în continuare ca microfertilizator, stimulator pentru germinarea semințelor și randamente crescătoare, insecticid și fungicid.

Bor – unul dintre cele mai importante oligoelemente din viata plantelor. Ea normalizeaza sinteza substantelor azotate, imbunatateste procesele metabolice si creste continutul de clorofila in frunze. Dacă cantitatea de bor disponibil în sol corespunde normei, crește randamentul și productivitatea fructelor, iar rezistența generală a plantelor la condițiile nefavorabile crește.

Acest îngrășământ eficient îmbunătățește legarea fructelor pe toate culturile legumicole și determină formarea și creșterea rapidă a căpățânilor de varză. El se prepară din 2 ingrediente disponibile: acid boric și zer.

Borul este un microelement important pentru toate plantele în perioada creșterii și înfloririi lor. Deficitul de bor reduce brusc formarea ovarelor și recolta. Calciul din componența zerului influențează benefic dezvoltarea tuturor punctelor de creștere (vârfuri, inflorescențe, rădăcini, vârfurile fructelor). De asemenea, el contribuie la prevenirea dezvoltării putregaiului, care afectează tufele de roșii, ardei, dovlecei etc. Borul și calciul se completează unul pe altul și împreună sunt asimilate mai bine de plante.

AVEȚI NEVOIE DE:

-500 g de zer;

-2 g de acid boric (½ linguriță);

-4.5 litri de apă.

MOD DE LUCRU:

1.Turnați zerul în recipientul dotat cu pulverizator.

2.Dizolvați acidul boric în 500 ml de apă fierbinte (70-80°C‌), deoarece el se dizolvă greu în apă rece. Turnați soluția obținută în recipientul dotat cu pulverizator.

3.Adăugați încă 4 litri de apă. Agitați bine soluția.

4.Stropiți plantele cu ea. Realizați procedura respectivă dis-de-dimineață, pe înserate sau pe vreme posomorâtă, fără vânt.

5.Fertilizarea cu acid boric poate fi aplicată de maxim 3 ori pe parcursul perioadei de înflorire. Intervalul dintre aplicări trebuie să fie de 10-14 zile, deoarece atât carența, cât și excesul de bor pot fi dăunătoare pentru plante.

Tomate: semne de deficit de bor

Înnegrirea și moartea de la punctul de creștere a tulpinii, creșterea rapidă a lăstarilor noi din rădăcină, în timp ce tulpinile frunzelor tinere devin foarte fragile. Pe fructe, de obicei în zona vârfului, se formează pete maronii de țesut mort. Ca o măsură preventivă, înmuierea semințelor într-o soluție de acid boric (0,2 g de medicament per 1 de apă) pe zi sau într-o soluție de micronutrienți cu conținut de bor contribuie bine.

Înainte de a planta răsadurile, aplicați îngrășăminte cu acid boric sau cu conținut de bor în sol (opțional pe solurile cultivate). Nu uitați de furajele foliare înainte de înflorire (10 g de acid boric pe 10 l de apă). Puteți folosi hrănirea foliară cu aceeași concentrație în faza fructelor verzi pentru a accelera maturarea și acumularea de zaharuri în fructe.

Cartofi – semne de lipsă de bor:

Boala scabului de ciuperci, întârzierea generală de dezvoltare. Punctul de creștere este inhibat, care este însoțit de îngălbenirea frunzelor, tulpinile devin roșii și devin fragile. Nevoia de cartofi pentru bor depinde de aciditatea solului, precum și de raportul dintre elementele minerale în sol și temperatură. Dacă au fost depășite ratele de fertilizare pentru potasiu și azot, nevoia de bor crește, iar cu creșterea dozei de îngrășământ fosfat scade.

Când primele simptome ale bolii apar cu scabie, fertilizarea va ajuta (6 g de acid boric pe 10 l de apă), consum: pe 10 м2 de cartofi de plantare. Dacă nu există acid boric, diluați 10 cu borax pentru a trata aceeași zonă în 9 l de apă.


TRIMITE PRIETENILOR

Ultimile din

Navigheaza SUS