Creșterea ardeilor roșii vibranți poate fi o provocare atunci când afidele atacă plantele din grădină. Acești dăunători minusculi se hrănesc cu seva plantelor, slăbindu-le și favorizând dezvoltarea unor probleme secundare, cum ar fi infestarea cu furnici. Din fericire, există soluții eficiente pentru combaterea acestora, inclusiv un spray natural pe bază de ulei de neem.
Identificarea afidelor pe plante
Afidele sunt insecte de dimensiuni mici (2-10 mm) și pot avea culori variate, de la verde și maro până la negru sau roșu. Detectarea lor timpurie este crucială pentru sănătatea plantelor. Semnele unei infestări includ:
- Frunze moi și deformate;
- Îngălbenirea și stagnarea creșterii plantelor;
- Prezența secreției de miere, care atrage furnici.
Cum să prepari un spray eficient împotriva afidelor
Un spray natural poate perturba ciclul de hrănire și reproducere al afidelor, protejând astfel plantele. Iată cum să-l prepari:
Ingrediente necesare:
- Ulei de neem – un insecticid natural eficient;
- Săpun blând – ajută la dispersarea uleiului de neem;
- Apă călduță – facilitează amestecarea ingredientelor.
Instrucțiuni de preparare și aplicare:
- Dacă uleiul de neem este solidificat, încălzește-l ușor până devine lichid.
- Amestecă o lingură de ulei de neem cu câteva picături de săpun blând și un litru de apă călduță.
- Agită bine soluția înainte de aplicare.
- Pulverizează frunzele plantelor dimineața devreme sau seara târziu pentru a evita expunerea la soare puternic.
Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta
Cel mai bun tratament pentru a scăpa de afide este soluția pe bază de bicarbonat de sodiu. Rețeta a fost testată de mai mulți legumicultori din România care susțin nu doar că tratamentul a avut eficiență imediat, ci și că problema afidelor a dispărut complet, inclusiv în anul următor.
Rețeta anti afide are la bază ingrediente simple: bicarbonat, detergent lichid de vase sau săpun lichid. Adăugați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu la 2 litri de apă caldă. Adăugați câteva picături (4-5 picături) de lichid de vase sau 2 ml de săpun lichid la soluția rezultată. Se amestecă soluția și se agită.
O altă variantă pe care legumicultorii ne-au împărtășit-o este înlocuirea săpunului lichid cu o jumătate de linguriță de ulei de gătit la 2 litri de apă călduță.
Cum se aplică rețeta cu bicarbonat pentru afide
Rețeta cu bicarbonat pentru afide nu are o schemă fixă de aplicare. După ce faceți o primă stropire, se recomandă ca la 4-5 zile să verificați dacă insectele au rămas pe plante în număr mai mic și aplicați din nou. Amestecul de aplică cu un pulverizator.
Este important să nu utilizați soluția cu bicarbonat de sodiu prea des sau în exces, deoarece poate afecta echilibrul pH-ului solului și poate reduce nutrienții disponibili pentru plante.
Soluția cu bicarbonat de sodiu pentru afide se folosește o dată sau de două ori pe săptămână. Se alternează cu alte soluții pentru combaterea afidelor, astfel încât plantele să nu fie supuse unui stres excesiv.
Un avantaj al acestui amestec este că, folosit corect, nu afectează planta și poate și utilizat și în grădini unde umblă libere păsările de curte. În plus, rețeta pe bază de bicarbonat contra afidelor este și destul de ieftină deoarece are la bază ingrediente pe care orice gospodar pe are în casă.
Este important să evitați pulverizarea soluției cu bicarbonat de sodiu în timpul zilei sau în condiții de temperatură ridicată, deoarece acesta poate arde frunzele plantelor.
Grădinarii care au folosit această rețetă au mărturisit că micii dăunători nu au revenit în anul următor celui în care au aplicat amestecul.
Pentru combaterea afidelor la ardei, se recomanda utilizarea unui insecticid precum Teppeki, 1.5 g, ce se dizolva in apa si se aplica prin pulverizare foliara, conform recomandarilor de pe eticheta. Ulterior, daca mai este necesar (daca le veti mai sesiza prezenta), la 7-10 zile, se recomanda alternarea cu Mospilan 20 SG, 3 g , ce se dizolva in apa si se aplica prin pulverizare foliara.
Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, pe partea superioara si inferioara a frunzelor, precum si pe tulpina.
Concomitent cu efectuarea tratamentelor, pentru a asigura plantelor necesarul de nutrienti si pentru a le revitaliza, este indicata si aplicarea unui ingrasamant precum AMN Powerfertiliser, 500 ml prin udare, in mod regulat, conform instructiunilor de pe eticheta.
In plus, pe viitor, pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (de exemplu, musculite, afide, tripsi etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda utilizarea unor capcane adezive precum Impact Yellow, 20 x 25 cm, respectiv Impact Blue, 20 x 25 cm. Insectele daunatoare sunt atrase de culoarea hartiei si raman lipite de adezivul special.
Ciclul biologic la afide
Afidele au un ciclu de viata destul de complicat si prin acest lucru se poate explica viteza cu care colonizeaza o cultura intr-un timp foarte scurt.
Durata ciclului de viata variaza in functie de specie, natura plantei gazda si conditiile climatice.
Inmultirea poate fi sexuala (depunerea de oua) cat si asexuala (nasterea directa).
Ouale depuse toamna pe diferite plante gazda, daca au supravietuit iernii, vor ecloza, dand nastere femeilor fondatoare, ele stabilind viitoarele colonii pe plantele gazda.
Aceste femei fondatoare nu depun oua, ci nasc nimfe femele cu sau fara aripi, care, la randul lor, vor da nastere tot la nimfe vii.
Spre toamna, cand temperaturile scad, apar in coloniile de afide si masculi inaripati care se vor imperechea cu femelele, iar acestea vor depune oua pentru a trece peste anotimpul rece.
Modul de hranire al afidelor
Pe plante, afidele se gasesc cel mai adesea grupate pe colonii in apropierea principalelor vase de transport ale frunzelor sau petiolului.
Aceste insecte inteapa frunzele sau petiolul infingand trompa in vasele de transport si sug seva elaborata a plantelor. Din aceasta cauza, frunzele atacate se ingalbenesc si apoi se usuca.
Concentratia mare de glucide prezenta in seva face ca afidele sa excrete cantitati considerabile de glucide sub forma asa numitei „roua de miere”, substrat de crestere pentru multi fungi printre care si Capnodium salicinium sau fumagina, care provoaca innegrirea frunzelor sau fructelor afectate.
Paduchii de plante pot intepa si vasele lemnoase uneori (continutul de glucide sau aminoacizi fiind de circa 1% fata de concetratiile din seva elaborata) sugerandu-se ca acest lucru este din cauza necesitatii de hidratare suplimentara a paduchilor, insa nu sunt elucidate pe deplin toate motivele pentru care se intampla acest lucru, iar o alta explicatie este legata de reglarea osmotica.
De asemenea, capacitatea de a secreta cantitati mari de glucide creeaza o relatie mutuala, aproape o simbioza intre afide si furnici, care se hranesc cu „roua de miere” si in schimb protejeaza afidele de numerosi pradatori naturali.
In timpul verii, daca sunt observate furnici cu trasee pe frunzele sau lastarii din varf, poate fi un semn de infestare a plantelor cu paduchi, observarea din timp si luarea masurilor de control contra afidelor fiind imperios necesara.
Modul de raspandire al afidelor
Daca sunt cateva plante infectate in toata cultura, afidele se vor raspandi foarte rapid. In primul rand, afidele fara aripi incep prin vizitarea plantelor vecine. De indata ce apar adultii (in timpul focarelor), acestia se disperseaza in cultura sau in parcelele din apropiere.
Lucratorii pot contribui, de asemnea, la raspandirea lor.
Metode de management
Din cauza modului de hranire cu seva elaborata din vasele liberiene de transport, a infectiilor secundare produse dupa excretia glucidelor pe planta si din cauza vectorilor de transport pentru numeroase viroze, afidele sunt unii dintre cei mai importanti daunatori pentru culturile de legume, fiind nevoie de elaborarea si implementarea unui plan de prevenire si control foarte riguros pentru micsorarea daunelor provocate de acest grup de daunatori.
Utilizarea regulată a acestui spray natural poate preveni infestările cu afide și menține sănătatea ardeilor roșii. Printr-o identificare rapidă și un tratament eficient, grădina ta va rămâne productivă și lipsită de dăunători. Aplicarea corectă a acestui tratament ecologic reprezintă o soluție sigură și eficientă pentru protejarea plantelor tale de afide.